אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": ליצמן מאיים לכפות את תעריפי האשפוז צילום: אלכס קולומויסקי

בלעדי ל"כלכליסט": ליצמן מאיים לכפות את תעריפי האשפוז

סגן שר הבריאות זועם על כישלון קופות החולים ובתי החולים הממשלתיים בגיבוש הסדר למימון אשפוזים וטיפולים בכ-15 מיליארד שקל בשנה. אך גם לליצמן יש אחריות: משרדו לא יישם את החוק שנועד לאפשר את גיבוש ההסדר

20.03.2011, 06:52 | מיקי פלד

בפגישה קשה שנערכה בלשכתו ביום חמישי האחרון נזף סגן שר הבריאות יעקב ליצמן במנהלי 11 בתי החולים הממשלתיים וארבע קופות החולים, על כישלונם להסכים על הסדר תשלומים חדש במקום זה שפג בסוף 2010. ל"כלכליסט" נודע כי ליצמן הודיע שאם לא יושגו הבנות עד יום שלישי, הוא יכריע בעצמו בסוגיה, רמז לכך שהוא עשוי להכריע על גובה תעריפי האשפוז.

ההתחשבנות בין הקופות לבין בתי החולים היא אחד הנושאים הכלכליים המרכזיים במערכת הבריאות, משום שהיא עוסקת בהעברות של כ-15 מיליארד שקל בשנה -

 כ-40% מתקציב הקופות וכ-80% מהכנסות בתי החולים הממשלתיים. להסדר יש השפעה גם על התשלום של הקופות מכבי, לאומית ומאוחדת לשמונת בתי החולים של קופ"ח כללית; על התשלומים לארבעת בתי החולים שמנהלות עמותות (הדסה, שערי צדק, ביקור חולים ולניאדו); ועל התשלומים לשלושת בתי החולים שבבעלות מיסיון נוצרי (הסקוטי, הצרפתי והמשפחה הקדושה).

הנחות במיליארד שקל בשנה

שיטת ההתחשבנות קובעת תקרת צריכה שנתית לכל קופה בכל בית חולים, המורכבת מכמות חולים וממחיר לכל חולה. עד לאותה תקרה משלמת הקופה מחיר מסוים לטיפולים השונים, ומעליה המחיר לחולה יורד. השיטה נועדה למנוע מבתי החולים תמריץ כלכלי להגדלת הפעילות, ובכך למנוע ניפוח של הוצאות הקופות. יתרה מזאת - בגלל התחרות של בתי החולים על לב הקופות, הן מעניקות להן הנחות נוספות, שהסתכמו ב-2009 בכמיליארד שקל.

תקרת הצריכה של כל קופה מותאמת למספר מבוטחיה תקרת הצריכה של כל קופה מותאמת למספר מבוטחיה תקרת הצריכה של כל קופה מותאמת למספר מבוטחיה

כתוצאה מהמצב הנוכחי לא זוכות הקופות להנחות, ולפי הערכות הן משלמות בכל יום 5 מיליון שקל שלא שילמו בזמן ההסדר הקודם. במשרד הבריאות רואים בהנחות את אחת הסיבות העיקריות לגירעונות של בתי החולים, ולכן שואפים שם לצמצם את ההנחות בכ-200 מיליון שקל בשנה - מהלך שבו תומכים גם בתי החולים. קופות החולים, שגם כך סיימו את 2010 בגירעון, מתנגדות לצעד זה.

בגלל המתיחות הקבועה בין הקופות לבתי החולים נוצרים לעתים מצבים שבהם מסרבת קופת החולים לשלוח מבוטחים לבית חולים שגובה לדעתה תעריפים גבוהים מדי. ביה"ח שיבא, למשל, ספג סנקציה כזאת מקופ"ח כללית, ולאחרונה איימה בכך גם קופ"ח מכבי.

משרד הבריאות פועל לאט

למרות הנזיפות של ליצמן, גם למשרד שבראשו הוא עומד יש אחריות למצב הנוכחי. לפי החוק, על משרד הבריאות לקבוע עד 1 במרץ בכל שנה את נוסחת ההתחשבנות והמחויבויות של כל קופה לכל אחד מבתי החולים, אך במשרד הבריאות לא עשו זאת עד כה, אף שהנוסחה מהווה את הבסיס למו"מ.

במשרד הבריאות מסבירים כי העיכוב נובע מהחלטת הממשלה בסוף פברואר על תוספת של 960 מיטות לבתי החולים הממשלתיים, משום שיש לקבוע איך יפוזרו המיטות טרם גיבוש הנוסחה. למרות טענה זאת, הוספת המיטות היתה ידועה כבר מתחילת השנה, ועקרונות ההתחשבנות נקבעו כבר ביולי 2010.

ממשרד הבריאות נמסר: "טרם הגענו להסכמה על נוסחת הצו, ולכן היא עדיין לא נחתמה. בכל מקרה, החוק קובע שבהיעדר הסכמה עד 1 במרץ, ברירת המחדל היא הוראות החוק שקבועות בו, כך שאין כל הפרה של הוראות החוק. בשבוע הבא יפורסם הצו".

תגיות