אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מאחורי קרנות הנאמנות: אג"ח ממשלתיות זרות? כמעט מחוץ לתחום צילום: shutterstock

מאחורי קרנות הנאמנות: אג"ח ממשלתיות זרות? כמעט מחוץ לתחום

אג"ח ממשלתיות מהוות עבור משקיעים רבים מקום מסתור כשהשווקים סוערים, אולם מי שלא יסתפק באג"ח של ממשלת ישראל ויבקש לפזר את השקעותיו בין מדינות רבות, יגלה שגם מנהלי הקרנות הישראלים נגועים ב"הטיית הביתיות"

22.03.2011, 07:36 | אלינור ארבל, IFO

זה כמה שבועות משקיעים בכל העולם נמצאים בכוננות ספיגה: מרוב מוקדי לחץ קשה לחזות מהיכן תגיע המפולת, או העלייה הבאה בשווקים. אחרי הצונאמי הקטלניוהחשש לקריסת מערכות האנרגיה הגרעיניות ביפן, ותוך כדי גל המהפכות בעולם הערבי וההתקפה הצבאית המשולבת על צבא קדאפי בלוב - הסביבה הגיאו־פוליטית והכלכלית מאתגרת ביותר, והמשקיעים נדרשים ללכת בין הטיפות בזהירות רבה.

 

גישה אחת להתגוננות מפני נפילות שווקים בעתות של חוסר יציבות גלובלית מעין אלו היא להקטין את החשיפה המנייתית בתיק ההשקעות ולהגדיל את ההשקעה באיגרות חוב של ממשלות יציבות, שישרדו תהפוכות עולמיות, ושסיכוייהן להגיע לחדלות פירעון נמוכים עד אפסיים. בפוזיציה זו ניתן להחזיק כבעמדת מגננה, עד להתייצבות מחודשת של שוקי ההון.

איגרות חוב צמודות מדד של ממשלות כמו ארצות הברית, צרפת, אוסטרליה, בריטניה או גרמניה מציעות למשקיעים השקעה בטוחה יחסית, שבצדה הכנסה קבועה, והימנעות מחשיפה לסיכוני עליית ריבית. אפשר, כמובן, גם להגדיל את הסיכון ולהשקיע באג"ח של מדינות מתפתחות אך יציבות, וכך להגדיל גם את סיכויי התשואה.

ריצה למקום מבטחים

ביל גרוס. מתרחק מאג"ח אמריקאיות, צילום: בלומברג ביל גרוס. מתרחק מאג"ח אמריקאיות | צילום: בלומברג ביל גרוס. מתרחק מאג"ח אמריקאיות, צילום: בלומברג

ויש גם דעות אחרות: ביל גרוס, למשל, מייסד בית ההשקעות פימקו ומנהל קרן האג"ח הגדולה בעולם, הצהיר בתחילת מרץ כי מכר את כל האחזקות באג"ח ממשלת ארה"ב. גרוס העריך כי הביקוש לאג"ח האמריקאיות יירד בקרוב, עם סיום תוכנית ההרחבה הכמותית QE2, שבמהלכה רוכש הבנק הפדרלי כ־70% מהחובות המונפקים של ממשלת ארה"ב. גרוס מעדיף כעת אג"ח חוב קונצרניות ובסיכון גבוה ואג"ח של שווקים מתעוררים.

מאידך, משקיעים רבים ממשיכים להאמין כי מצב של אי־יציבות גלובלי מריץ אנשים למקום מבטחים, אל האג"ח הממשלתיות - ובראשן אג"ח של ארה"ב. "גרוס אולי ברח מהן, אך לאג"ח האמריקאיות יש עדיין דירוג השקעה מושלם, AAA", מזכיר דני ירדני, מנהל השקעות בבית ההשקעות אלטשולר שחם. לדבריו, "נכון שהיתה ירידת תשואות אגרסיבית בתקופה האחרונה, אך עושה רושם שבקרוב נחזה בשיפור אטי בכלכלת ארה"ב. הבנק המרכזי האמריקאי יחליט כנראה 'להקריב' את ריסון האינפלציה כדי לחדש את הצמיחה, ולכן נכון, לדעתי, להחזיק באג"ח אמריקאיות צמודות מסוג TIPS".

ירדני מציין כי קרן אלטשולר שחם אג"ח חו"ל מוגנת! (המופיעה ברשימת הקרנות בטבלה שבעמוד זה) מחזיקה כעת יותר מ־14% מהתיק באג"ח ממשלתיות אמריקאיות צמודות.

העדפת השוק המקומי

המשקיעים הישראלים ידועים כבעלי נטייה להעדיף את השוק המקומי על פני שוקי העולם - ורוב קרנות האג"ח הסולידיות מעדיפות להתמקד באג"ח של ממשלת ישראל. זה קרוב יותר, מוכר ונוח לתפעול.

משקיעים המעוניינים לפזר את השקעותיהם גם לאג"ח של ממשלות אחרות, באמצעות קרנות שאינן משקיעות באג"ח של מדינת ישראל (כדי להימנע מחשיפה כפולה לאחרונות), יגלו כי ההיצע יחסית מוגבל.

על בסיס מאגר הנתונים של מורנינגסטאר, מצאנו 19 קרנות בלבד הקיימות יותר מחצי שנה ומחזיקות מעל 15% משוויין באג"ח ממשלתיות זרות (במקביל לאחזקה של פחות מ־15% באג"ח של ממשלת ישראל). באופן לא מפתיע, כמחצית מהקרנות הללו היא למעשה אגדי קרנות, המשקיעים בקרנות זרות אך לא בנכסי הבסיס עצמם. למעשה, רק שמונה קרנות מנוהלות מספקות חשיפה של יותר מ־20% לאג"ח ממשלות זרות - עובדה המחזקת את הרושם כי מנהלי הקרנות הישראלים אינם שולטים בהשקעות אג"ח בזירה הבינלאומית.

השורה התחתונה: קרנות ישראליות בלבד מחזיקות בחשיפה משמעותית לאג"ח של מדינות אחרות, אך מחציתן היא בכלל אגדי קרנות. רק שמונה קרנות מספקות חשיפה של יותר מ־20% לאג"ח ממשלתיות מעבר לים.

תגיות