אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היממה המכרעת של ששינסקי: מאמצים בליכוד להשיג תמיכה צילום: מיקי אלון

היממה המכרעת של ששינסקי: מאמצים בליכוד להשיג תמיכה

חברי ועדת הכספים צפויים לאשר מחר בבוקר את חוק ששינסקי למיסוי הרווחים מגז טבעי לקראת אישור סופי במליאה. מספר ח"כים בליכוד עדיין מביעים התנגדות עקרונית אבל צפויים להתיישר כשנתניהו יבקש

22.03.2011, 06:57 | ליאור גוטמן

רגע לפני שנכנס חג פורים זכה שר האוצר יובל שטייניץ לקבל טלפון מאחד הסנטורים הדמוקרטיים של ארה"ב. מדובר במכר ותיק שניסה לשכנעו לשקול שוב מתן הקלות כאלו ואחרות טרם החלת חוק מיסוי רווחי היתר של חברות הנפט והגז. אף שהנציג הדמוקרטי לא ציין בפירוש מטעם מי הוא מתקשר, קל להניח שהוא חשב באותו זמן על השותפה האמריקאית בקידוחי תמר (36%) ובקידוחי לווייתן (39.66%) וקבלנית הקידוח בפועל - נובל אנרג'י. השיחה המנומסת הסתיימה בלא תוצאות, אולם היא באה ללמד על הלך הרוח של שותפות הגז. המירוץ ליישום מסקנות ועדת ששינסקי וקביעתן בחוק אולי נמצא בישורת האחרונה, אבל כמו בכל ריצת מרתון תמיד קיים הסיכוי שאחד המתמודדים יתעייף, ייפול או יחליט לפרוש באמצע.

לא ששר האוצר או מי מנציגיו חושב לפרוש, אבל כשרמת המיסוי החדשה צפויה להיקבע על 62% (לעומת כ־35% היום), כל ויתור על אחוז בודד משמעו צ'ופר של כחצי מיליארד שקל לשותפויות הגז וגריעת סכום זהה מקופת האוצר. את השאלה האם מדובר בסכום משמעותי אפשר להפנות לשר התשתיות הלאומיות עוזי לנדאו, אחד ממתנגדי החוק.

באוצר חוששים מטריק חשבונאי

אחת הדילמות שהטרידו את אנשי האוצר בימים האחרונים היא הפחד כיצד יתורגם החוק ביום שאחרי אישורו. אחד החששות הוא ששותפויות הגז יצליחו, באמצעות שימוש במניפולציות חשבונאיות, להוכיח שרווחיהן אינם גבוהים כפי שמחברי החוק ציפו ועל כן חבות המס שלהן תקטן. כך, באופן תיאורטי חברות הגז יפעילו את תחנות הכוח של חברת החשמל אולם, בפועל ידווחו על מחזור הכנסות שנתי של מינימרקט שכונתי. אחד הרעיונות שהעלה ראש המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה פרופ' יוג'ין קנדל הוא לקבוע תקרה ורצפה למיסוי חברות הגז בטווח 20%–70%. כך כל שינוי מיסויי שיתבצע בעתיד, כגון שינוי בגובה מס החברות או בגובה מס ההכנסה, לא ישפיע על שיעור המיסוי של חברות הגז. הצעה זו תובא לעיון חברי הוועדה כבר מחר בבוקר.

רעיון נוסף, שזוכה לתמיכה מסויגת של האוצר, הוא הורדת תקרת המיסוי עבור ציבור המשקיעים הקטנים. האוצר לא מתנגד עקרונית לקזז את תקרת המיסוי עבורם מרמת 80% מס הנהוגה כיום לרמה של 70% מס בעתיד. אולם, הבעיה היא ביכולת הבדיקה של רשויות המס אם התקרה הושגה, כך שלא ייווצר מצב שבו המשקיע אולי קטן, אבל חשבון הבנק שלו גדול.

הצעות אחרות שעלו, כגון חזרה למתווה מיסוי של מסקנות הביניים (66%), העלאת שיעור התמלוגים (מ־12.5% ל־20%) או הבחנה בין קידוחי מים רדודים למים עמוקים, יעלו אולי לדיון מחר אך ההערכה היא שהן יזכו לדחייה גורפת.

דיון בוועדת הכספים בנושא חוק ששינסקי, צילום: רפי קוץ דיון בוועדת הכספים בנושא חוק ששינסקי | צילום: רפי קוץ דיון בוועדת הכספים בנושא חוק ששינסקי, צילום: רפי קוץ

 

בליכוד דורשים קרן ייעודית

ההצבעות על אישור חוק ששינסקי יתקיימו מחר בבוקר, ולאחריהן החוק יובא להצבעה במליאת הכנסת כבר ביום רביעי הבא, 30 במרץ. בדיקת "כלכליסט" מגלה שוועדת הכספים תאשר ככל הנראה את הצעת החוק. בתחילת דיוני הוועדה עוד ניסו כמה מחברי הליכוד, ביניהם ציון פיניאן ומירי רגב, להשמיע הסתייגויות בעיקר סביב הקמת קרן לקליטת רווחי יתר מחברות הגז. חברת הכנסת רגב דרשה התחייבות אפריורית שמחירי החשמל לא יעלו בעקבות אימוץ החוק. הבעיה היא שלא ניתן להבטיח דבר כזה, שכן רשות החשמל שקובעת את תעריפי החשמל היא גוף סטטוטורי, בלתי תלוי, שאינו כפוף לאף משרד. יעיד על כך שר התשתיות לנדאו, אחרי שרשות החשמל הורידה בפברואר 2010 על אפו וחמתו את תעריפי החשמל בשיעור של 9.6% ו־16.3% (פרטי ומסחרי, בהתאמה – ל"ג), מה שגרר ניסיון מצד לנדאו להדיח את יו"ר רשות החשמל שפירה מתפקידו.

שר האוצר הקדים תרופה למכת ההתנגדויות לחוק וצפוי להכריז בוועדה על הכוונה להקים קרן ייעודית, וכצעד משלים יבקש שר האוצר להטיל משמעת סיעתית על חברי הכנסת השונים.

למרות שאין חשש לטרפוד החוק, הפחד הגדול של שטייניץ הוא שלמרות שהוא רקח את התבשיל, חברי הליכוד עלולים להתנגד לחוק ולבסוף ציפי לבני, בהוראתה לחברי סיעת קדימה לתמוך בחוק, היא זאת שתגיש אותו לציבור ותגרוף

את הקופון.

בישראל ביתנו יתמידו בהתנגדות

בחינה של כלל חברי הכנסת בוועדת הכספים מעלה רק מחנה שאחד שמתנגד - ישראל ביתנו. בתחילה חשבו שותפויות הגז שניתן יהיה לגייס את הרב עובדיה יוסף לצדן על ידי הוצאת פסק הלכה שתוקף את המיסוי הרטרואקטיבי. אולם, בישיבה שנערכה לפני מספר שבועות בנוכחות שר הפנים אלי ישי וסגן שר האוצר יצחק כהן, הוחלט להצהיר עקרונית שמשאבי הטבע הם רכוש העם ולכן כל שינוי שייעשה במס הוא ראוי. שאר חברי הוועדה מסיעות הבית היהודי, העבודה, מרצ וחד"ש כבר הודיעו על תמיכתם בהצעת החוק. הח"כים של ישראל ביתנו בוועדה צפויים להתנגד או להיעדר לחלוטין מההצבעות המכריעות.

תגיות