אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הונו של אסד נחשף: רק בבנקים בשוויץ מוחזקים 2 מיליארד דולר צילום: בלומברג

הונו של אסד נחשף: רק בבנקים בשוויץ מוחזקים 2 מיליארד דולר

הונו האישי של ראמי מחלוף, בן דודו של נשיא סוריה, המחזיק בחברת הסלולר סירייטל, נאמד ב־10 מיליארד דולר; לא בכדי נשרפו משרדי החברה במהלך המהומות בדרעא

22.03.2011, 19:32 | דורון פסקין

השאלה האם המהומות בסוריה ידעכו או יתרחבו מעוררת עניין בישראל ובמזרח התיכון כולו. מכיוון המשטר הסורי ניתן לזהות סימני לחץ. הביטאון הרשמי "תשרין" תקף היום (ג') את התקשורת "הלא אובייקטיבית" כמלבה את היצרים בעיר דרעא, מוקד המחאה. קודם לכן הואשמו הפליטים הפלסטינים וגם תנועתו של ראש ממשלת המעבר בלבנון, סעד חרירי, שנגדו נטען כי הוא מממן את ההפגנות נגד משטר אסד.

טענות אלה מופרכות ונועדות לצורכי תקשורת. לפי המידע המגיע מסוריה, המהומות אינן מתרחשות רק בעיר הדרומית, אלא גם בעיירות הסמוכות ג'אסם ואנחל. מבחינת אסד, המהומות בפריפריה צריכות להדאיג, אם ניקח לדוגמה את מה שקרה בתוניסיה לפני כשלושה חודשים. גם שם החלה המהפכה מבעיה מקומית והתפשטה עד מהרה לכל ערי המדינה.

עד כה הגיב משטרו של אסד במהירות ובתקיפות לאירועים (בדומה לאיראן), אולם לא בטוח שזה יספיק. פייסל כלתום, מושל מחוז דרעא, פוטר, וכך גם האחראי על הביטחון בדרעא, עאטף נג'ים. שר המשפטים הסורי וסגן שר החוץ פייסל מיקדאד נשלחו לדרעא לניחום אבלים. חוץ מניסיונות פיוס אלה, שלח אסד כוחות צבאיים לכתר את העיר במטרה להשתלט על המהומות, כאשר אתמול אירע גל מעצרים בדרעא ובערים אחרות בסוריה.

כל זה טוב ויפה כתגובה מיידית במטרה להשיג רגיעה, אך למי שעוקב אחרי סוריה, ברור כי הבעיות הפנימיות מהותיות יותר מכדי שייפתרו בביקור כזה או אחר. בשאר אל־אסד, ובייחוד אשתו אסמה אחרס, נחשבים לזוג אהוד ברחוב הסורי. הבעיה היא שאסד הקיף את עצמו באישים מושחתים, והדימוי של משטר הבעת' השולט בסוריה מ־1963 גרוע באותה מידה כמו זה של תוניסיה או חוסני מובארק.

חברי החמולה המקיפים את הנשיא נתפסים כמי ששודדים את אוצרות המדינה לרווחתם האישית, בעוד שהסורי הפשוט נאנק בשנים האחרונות תחת לחץ עליית המחירים ומצוקות הדיור והאבטלה. לא בכדי בדרעא נשרפו משרדי חברת הסלולר הסורית סירייטל. חברה זו נמצאת בבעלותו של ראמי מחלוף, בן הדוד המושחת של אסד, איש העסקים ו"איש הכספים" של משפחת אסד המורחבת. הונו מוערך ביותר מ־10 מיליארד דולר - רובו בבנקים ובנדל"ן בדובאי.

בימים האחרונים החל הזרקור להיות מכוון גם כלפי אסד אישית. באתרי האינטרנט ובתקשורת מחוץ לסוריה מדווחים כי הונו האישי של הנשיא בבנקים שוויצריים בלבד מגיע לכ־2 מיליארד דולר.

נראה כי לאסד יש חלון הזדמנויות צר: הוא יכול להמשיך באופציית הדיכוי בתקווה כי המודל האיראני ישחק לטובתו. מנגד, הוא יכול לפנות ולנסות לסגור דיל עם ראשי השבטים הגדולים, ולהציע רפורמות כאלה ואחרות. בימים האחרונים התפרסמו דיווחים סותרים לגבי עמדת השבט החשוב ביותר בסוריה - נעים. לצד דיווחים על איומים באינתיפאדה ובחבלה בצינורות הנפט, הביעו ראשי השבט נאמנות למשטר. אסד יצטרך להבטיח שזה אכן המצב.

הכותב הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

תגיות