אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דמעות התנין של השותפויות

דמעות התנין של השותפויות

מסקנות ועדת ששינסקי אמנם הוציאו את ראשי חברות חיפושי הגז מהכלים, אך ספק אם הן זעזעו את יסודות תעשיית חיפושי הנפט והגז בישראל

23.03.2011, 07:51 | סיון איזסקו

מאז סוף אוקטובר, כשהחלו להתפרסם בתקשורת הדלפות מתוך דו"ח מסקנות הביניים של ועדת ששינסקי, איבדו שותפויות הנפט והגז מיליארדי שקלים משוויין. שותפות ישראמקו ספגה את הירידה החדה ביותר - 28%. דלק קידוחים ואבנר איבדו 21% ו־12% בהתאמה, אולם הירידה המתונה (יחסית לישראמקו) מיוחסת לתגלית לווייתן שעליה הן הכריזו בסוף דצמבר, לאחר פרסום מסקנות הביניים. הירידות נרשמו בשעה שמדד ת"א־25 נסחר ברמה דומה לזו שבה נסחר בסוף אוקטובר, כך שאין ספק שמסקנות ועדת ששינסקי פגעו בשווי שותפויות הנפט והגז.

המסקנות אמנם הצליחו להוציא את ראשי חברות חיפושי הגז מכליהם, אולם הן לא זעזעו את יסודות תעשיית חיפושי הנפט והגז בישראל. למרות טענותיהן של השותפות כי יישום המסקנות יהפוך את ישראל לזירה לא אטרקטיבית לחיפושי גז ונפט, ראינו דווקא כי מאז פרסום מסקנות הוועדה הצטרפו לענף המקומי לא מעט שחקנים חדשים - ישראלים וזרים - שהכריזו כי ישקיעו סכום מצטבר של מאות מיליוני דולרים בקידוחי נפט וגז בים וביבשה.

מסקנות הוועדה גם לא הרחיקו את הציבור הרחב מלהמשיך לממן את חיפושי הנפט באמצעות רכישת יחידות השתתפות בגיוסי ההון שהשלימו השותפויות, כשהאחרונה, שותפות גלוב, השלימה רק בשבוע שעבר גיוס של עשרות מיליוני שקלים.

קידוח תמר, צילום: אלבטרוס קידוח תמר | צילום: אלבטרוס קידוח תמר, צילום: אלבטרוס

רק בתחילת החודש דיווחה ישראמקו כי תחל בקידוח שמשון שמול חופי אשקלון בהיקף השקעה של כ־65–80 מיליון דולר. לקידוח זה הצטרף שחקן זר חדש באזורנו: חברת ATP האמריקאית, שנכנסה לזירה המקומית אחרי פרסום מסקנות הוועדה.

גם המשקיע האמריקאי ג'ורג' סורוס הצטרף לזירת הנפט והגז המקומית, כשנכנס בפברואר להשקעה בחברת אדירה אנרגיה הקנדית באמצעות קרנות הגידור שלו - השקעה שנועדה לממן את פעילות החברה הזרה בחיפושי נפט וגז בים וביבשה בישראל, עם קבוצת BRM של אלי ברקת.

חברת נובל אנרג'י הודיעה עם פרסום דו"חותיה הכספיים כי תשקיע 530 מיליון דולר בחיפושי נפט וגז בישראל בשנה הקרובה, וגם קבוצת דלק דיווחה בסוף פברואר על מימוש נכסי הנפט שלה בארה"ב, בכוונה להתמקד בשנים הקרובות בחיפושי נפט וגז בישראל. אל השחקנים הוותיקים מצטרפים כל העת יזמים שנכנסים להשקעה ראשונה בענף, וכל זאת כשהשחקנים מודעים היטב לסבירות הגבוהה שמסקנות ששינסקי ייושמו במלואן.

לכן, למרות דמעות התנין שמזילות חברות האנרגיה על הפגיעה האנושה של מסקנות ששינסקי בתעשיית הנפט והגז הישראלית, נראה כי תנאי השוק שעליהם ממליץ ששינסקי אינם הופכים את הזירה המקומית ללא אטרקטיבית עבור שחקני הנפט והגז.

נקודה נוספת לבחינה היא מה קרה לאחזקות הטייקונים - אלו שמובילים, מממנים ומפעילים לחצים לריכוך מסקנות ששינסקי. שווי אחזקותיו האישיות של יצחק תשובה, השולט בקבוצת דלק שמחזיקה בשותפויות חיפושי הנפט, ירד בכ־10% בלבד, אחרי ששווי אחזקותיו עלה ביותר מפי שמונה מאז ההכרזה על תגלית תמר. אחזקות בעלי השליטה בישראמקו, הנשלט בשרשור על ידי אקויטל, ירדו ב־21% - אחרי ששווי האחזקות עלה פי שישה מאז שהוכרזה תגלית תמר. דמעות תנין כבר אמרנו?

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
מספיק קידוח אחד כושל כדי להחזיר את כל התעשייה שנים אחורה מבלי יכולת לגייס הון
הציבור עדיין לא מעכל את המסקנות ובעלי ההון מנצלים את המשקיעים התמימים לגיוסי הון. האמת היא שעבור משקיע קטן השקעה בשותפויות הנפט אינה משתלמת יותר. לכן אם אכן יהיו בים תגליות נוספות מי שירוויח יותר מכולם זה הטייקונים שרק יתחזקו. הם יהיו היחידים שיוכלו לגייס את ההון הדרוש לקידוחים כי המשקיעים הקטנים יצאו מהתמונה. כל זאת, עד לקידוח הראשון שייכשל.
טל  |  23.03.11
לכל התגובות