אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טל רז נלחם על אנשי הברוקראז' של כלל צילום: אוראל כהן

טל רז נלחם על אנשי הברוקראז' של כלל

מנכ"ל כלל פיננסים רתח כשגילה ששותפיו בכלל ברוקראז' מנהלים מו"מ לשותפות עם דלאל בחברת החיתום. הערכות: מטרתם של יובל בן זאב, רון ויסרברג ונאור אל־חי היא השקעה בתנאים נוחים בכלל חיתום

23.03.2011, 07:32 | רחלי בינדמן

לפני כמה ימים הגיע לשולחנו של מנכ"ל כלל פיננסים, טל רז, מכתב מחברת GGI השקעות. בעלי החברה - רונן ויסרברג (50%), יובל בן זאב (25%), ונאור אל־חי (25%) - שותפתה (40%) של כלל פיננסים בחברת כלל ברוקראז', עדכנו את רז כי הם מנהלים מגעים להשקעה בחברת החיתום של מאיר דלאל. את הבעלות המלאה באנליסט חיתום צפוי דלאל לרכוש משותפו כיום, בית ההשקעות אנליסט. שלושת השותפים הודיעו לרז כי בכוונתם לרכוש כ־30% באנליסט חיתום מדלאל עם השלמת העסקה מול אנליסט. השלושה הבהירו כי זו תהיה השקעה פיננסית בלבד: הם לא יהיו מעורבים בבחירת מנכ"ל החברה ולא יקבלו כיסא בדירקטוריון.

רז רתח מזעם. כלל פיננסים מחזיק ב־20% מחברת החיתום כלל חיתום, בשותפות עם צחי סולטן, והתקשרות של GGI עם דלאל תהפוך את השותפים בכלל ברוקראז' למתחרים בפעילות החיתום של כלל. פרט לבעייתיות העסקית שבכך, מדובר בעוד מכה למוניטין של בית ההשקעות, שתדמיתו אינה מזהירה ממילא על רקע ההפסדים הכבדים שספג בשנים האחרונות כתוצאה ממחיקות עתק בקרנות הנאמנות ומהפסדי הפעילות בארצות הברית.

מרגע קבלת המכתב החלו בכירי כלל פיננסים - ואף גורמים בכירים בקבוצת אי.די.בי של נוחי דנקנר, בעלת השליטה בכלל פיננסים - בסבב שיחות קדחתני עם השותפים ב־GGI, במטרה לשכנע אותם להימנע מהשלמת העסקה מול דלאל.

בן זאב, ויסרברג ואל־חי פוזלים לשוק החיתום כבר תקופה ארוכה. המהלך הטבעי מבחינתם היה לחבור לסולטן ולהיכנס כמשקיעים לכלל חיתום, והשלושה אכן בחנו את האפשרות. אבל סולטן - בשונה מדלאל, שמוכן לצרף את השלושה כמשקיעים בשווי הנע סביב ההון העצמי של אנליסט חיתום, כ־10 מיליון שקל - דורש פרמיה עבור ההשקעה בחברת החיתום שלו, שהונה העצמי עומד על כ־40 מיליון שקל. גוף כמו כלל חיתום, טוען סולטן, שהוא חברת החיתום המובילה היום בשוק והציג ב־2010 רווח נקי של 30 מיליון שקל, שווה יותר מההון העצמי שלו. סולטן אינו שולל מכירת 10%–20% מאחזקותיו בחברה, אבל דורש עליהן פרמיה הולמת. בן זאב, ויסרברג ואל־חי, כך נראה, לא מוכנים לשלם אותה.

הצ'ופר שמנסים לרקום בקבוצת כלל כדי להותיר את השלושה "בתוך הבית" ולמנוע מהם התקשרות עם דלאל יכלול בתוכו הסכמות עם סולטן, שלפיהן השלושה ישקיעו בכלל חיתום במקום בדלאל. ההערכות בשוק טוענות אף שהשלושה החלו במגעים מול דלאל כדי לנסות וללחוץ על סולטן ועל כלל פיננסים להכניס אותם כמשקיעים בכלל חיתום בתנאים נוחים יותר.

ברקע המהלך של השלישייה נמצאים המגעים המתנהלים בימים אלה בין קבוצת אי.די.בי לקרן ההשקעות פרמירה, למכירת השליטה בקבוצת כלל ביטוח. נראה שהשלישייה החלה לתהות לגבי השותפות החמה שלה עם כלל: לצד התחרות הגואה בענף הברוקראז', ששוחקת את רווחי הענף, לא בטוח שפרמירה תרצה גם להמשיך ולנהל את מחלקת מחקר ה־Sell Side של כלל ברוקראז'. מאידך, שילוב של פעילות חיתום וברוקראז' תמיד היה אטרקטיבי: שני התחומים תמיד היו סינרגטיים, ויעיד על כך המודל של לידר שוקי הון, המרכזת את שתי הפעילויות.

קשה לרחם על השלושה, המכונים בסביבתה של כלל פיננסים "שלישיית המיליונרים". בשנת 2010 בלבד שילמה להם כלל פיננסים 20 מיליון שקל, בעקבות הסכם חלומי שעליו חתמו בשנת 2006 מול המנכ"ל הקודם שוקי אברמוביץ'. לפי ההסכם, זכאים השלושה ל־40% מהכנסות פעילות כלל ברוקראז' - שכוללת הן את פעילות הברוקראז' הטהורה והן רווחים מהנוסטרו שמחזיק הברוקראז'.

גם אם טל רז ירצה לרכוש את חלקם של השלושה בכלל ברוקראז', הסכם השותפות מקשה עליו לעשות זאת. כלל פיננסים אמנם מחזיקה באופציה לרכישה, אך הנוסחה בהסכם שהופכת אותה ללא אטרקטיבית: לכלל פיננסים אופציה לרכוש את חלקם של השותפים לפי מכפיל 5 על הרווח של כלל ברוקראז' בשנתיים האחרונות, סכום המוערך ב־120–130 מיליון שקל.

תגיות