אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

חקר ביצועים: השבוע של תשובה, עיני ובאפט

יצחק תשובה הוכיח שהמזל איתו - חצי שנה לאחר שמכר את השליטה בדלק רכב קרה האסון ביפן. וגם: באפט חושב שהמשבר ביפן הוא הזדמנות קנייה מצוינת, ועופר עיני מרגיש איך זה להיות בצד המפסיד

24.03.2011, 10:59 | כתבי כלכליסט

אל־מסרי מפחיד אותי

 

בשאר אל-מסרי , צילום: עמית שעל בשאר אל-מסרי | צילום: עמית שעל בשאר אל-מסרי , צילום: עמית שעל

בשאר אל־מסרי הוא הפלסטיני המפחיד ביותר שפגשתי אי פעם. הוא גדל בשכם אבל את רוב שנותיו והצלחותיו עשה בארצות הברית. הוא מהנדס, בוגר אוניברסיטה אמריקאית יוקרתית, רהוט, כריזמטי ובטוח בעצמו כמו כל איש עסקים משגשג. כשהוא מספר על החלום המוזר שלו, להקים עיר חדשה ליאפים פלסטינים, הוא נינוח; האיומים וההתנכלויות של "הרדיקלים", כלשונו, לא מרתיעים אותו. הפוליטיקאים והביורוקרטים לא הצליחו עד כה לרפות את ידיו. איש חשוד - הוא מאמין שאנשי עסקים ישראלים ופלסטינים יכולים לבנות ולהיבנות מעסקים משותפים. ויש לו, נוסף לכל הצרות, גם הומור, והומור עצמי! פחד אלוהים. אני חייב להזהיר אתכם: אל תסכימו להיפגש איתו - הוא עלול להקסים אתכם. אתם עלולים להתפתות למחשבה שיש פלסטינים הגיוניים ונחמדים.

יואל אסתרון

באפט ציני, אבל קונה

 

כאילו לא די היה בתמונות, בדיווחים ובמספרים הגדלים של הקורבנות באסון ביפן, גם כותרות המדורים הכלכליים עוררו השבוע תחושות קשות: מומחי שוק ההון והאנליסטים הסבירו, מעל כל במה אפשרית, שהאסון ביפן אינו אלא קרקע פורה לעשות כסף בבורסה. ההסבר הפשוט הוא שמאות מיליארדי הינים והדולרים שיזרמו לשיקום יפן יגדילו את רווחי חברות התשתית, הבנייה והכרייה, והפגיעה בכלכלת יפן ובצמיחת העולם תורגש בטווח הקצר אך תהיה שולית בטווח הארוך. היטיב לתאר זאת השבוע וורן באפט, גורו ההשקעות הגדול מכולם: "המשבר ביפן הוא הזדמנות קנייה מצוינת". בשוק ההון, יודע כל משקיע מתחיל, אין מקום לחמלה. זה נראה ציני, אבל אחרי שמצקצקים בלשון, לא מעט אנשים מקשיבים לבאפט ומרימים טלפון ליועץ ההשקעות.

גבי קסלר

איום גרעיני הוא בולמוס צרכני

ענן הקרינה שהפיצו הכורים הגרעיניים ביפן הפחיד השבוע גם את תושבי מזרח סין והחוף המערבי בארצות הברית. בעוד הסינים הסתערו על שקיות המלח במרכולים וחיסלו את כל המלאי, בהנחה שהיוד שבמלח ימנע ספיגת קרינה, בקליפורניה חנקו את המרכזיות של מפיצי מוני הגייגר. כיאה לחברה צרכנית שלא מפספסת אף הזדמנות לנפנף בסמל הסטטוס הבא, מד הקרינה הזה נהפך בשבועיים האחרונים למוצר סקסי ונחשק, והיצרניות מתקשות לעמוד בביקושים. מזל שמראש הן מציעות מגוון: ממערכות להרכבה עצמית בסגנון איקאה ב־150 דולר ועד לערכות משוכללות ב־4,000 דולר, כל אמריקאי ומונה הגייגר שלו, שתכף יצטרף לערימה שממתינה למכירת הגראז' הבאה. הסינים, אגב, הבינו שצריך כדורי יוד ושהמלח לא יעזור, וניסו להחזיר הכל לחנויות. משל גרעיני קטן על ההבדל בין שתי המעצמות.

תמר טוניק

 

פייסבוק נועצת מסמר אחרון?

 

לאט לאט, אבל בקצב קבוע, מרחיבה פייסבוק את החזית מול גוגל. לפני כמה חודשים היתה זו השקת שירות התקשורת החדש שמדמה אימייל ומהווה את התשובה של דור הפייסבוק לג'ימייל. ועכשיו, כך נראה, מכוונת החברה ישר ללב,ומריצה פיילוט לחיפוש ברשת מתוך האתר שלה. אם תיבת חיפוש כזאת תשולב בפייסבוק באופן קבוע, גוגל עלולה לספוג מכה אנושה בדמות ירידה לא קטנה בתעבורה - סיכוי סביר שלרבים מחצי מיליארד גולשי פייסבוק יהיה פשוט נוח יותר לחפש משם. יכול מאוד להיות שתיבת החיפוש הקטנה בראש העמוד היא המסמר האחרון בקרב בין פייסבוק לגוגל.

עומר כביר

נובל אנרג'י נזכרה מאוחר מדי

 

אף אחד לא יכול לקחת מנובל אנרג'י את זכויות הבכורה בייסוד ענף הגז הישראלי. לא מדובר רק באספקת 60% מהגז למשק, אלא גם מהתעלמות מופגנת מהחרם הערבי שהבריח עד היום את ענקיות הגז העולמיות. אבל אחרי 12 שנה של פעילות שקטה, מישהו בטקסס התעורר וגילה שמעל גלימת הסופרמן שלו גדלה חטוטרת העונה לשם "ששינסקי". עכשיו החברה מצטיירת בעיני הציבור כחמדנית, כמכבש לחצים ואימפריית לוביסטים. הפתרון, מישהו חשב משום מה, הוא קמפיין תדמיתי ראשון של החברה שנועד להזכיר לציבור את מה שהוא אף פעם לא ידע -שנובל אנרג'י היא זו שסידרה לו תעריף חשמל נמוך ואוויר נקי. רק חבל שהקמפיין מגיע בזמן פציעות, רגע לפני ההפסד בקרב. אם היה מתנהל לפני חמש או שבע שנים, אולי כל המאבק הזה היה נראה אחרת.

ליאור גוטמן

ניסן צריך לרדת מהעץ

 

אודי ניסן, צילום: גיא אסיאג אודי ניסן | צילום: גיא אסיאג אודי ניסן, צילום: גיא אסיאג

לדורון כהן נדרשו הרבה אומץ וכנראה גם לא מעט אמוציות כדי לשנות את תנאי הסף הנדרשים למינוי מנהלי כספים בחברות ממשלתיות. הג'ובים הללו נהפכו עם השנים לחצר האחורית של בכירי אגף התקציבים והחשב הכללי במשרד האוצר, שהגיעו לג'ובים האלה עם יתרון מוחלט על מתחרים מהשוק הפרטי ואז השתמשו בהם כמקפצה בדרך לאותו שוק ממש. אבל כשתנאי הסף משתנים היתרון אובד, התחרות נפתחת, והצביעות של אנשי האוצר שמטיפים נגד הריכוזיות של בעלי ההון ושכר הבכירים באה אל סיומה. לכן ראש אגף התקציבים אודי ניסן צריך לרדת מהעץ, לסגת מהקרב נגד כהן ולחזור להגן על הציבור במגרשי המשחקים הרלבנטיים, לא במלחמה על ג'ובים לאנשיו.

גולן חזני

תשובה עדיין מזליקו

 

יצחק תשובה, צילום: אוראל כהן יצחק תשובה | צילום: אוראל כהן יצחק תשובה, צילום: אוראל כהן

שבועיים חלפו מאז האסון ביפן. מפעלים רבים נהרסו כליל, ואחרים משותקים משום שהעובדים באזורים נרחבים במדינה עדיין חוששים לחזור לשגרה. לנוכח ממדי האסון וחוסר הוודאות בנוגע להשלכותיו על החברות היפניות, גם הגדולות שבהן, אי אפשר שלא להשתאות לנוכח העובדה שגם בקצה העולם, המזל שוב קפץ לבקר את יצחק תשובה. רק בספטמבר הוא מכר את השליטה בדלק רכב, יבואנית מאזדה ופורד בישראל, תמורת מיליארד שקל. וכבר חשבנו שששינסקי הרג את המזליקו.

גלית חמי

עיני איבד את הכוח

עופר עיני, צילום: אוראל כהן עופר עיני | צילום: אוראל כהן עופר עיני, צילום: אוראל כהן

עוד מוקדם לדעת איך יסתיים סיפור המאבק של העובדים הסוציאליים, אבל מפסיד אחד כבר יש שם - יו"ר ההסתדרות. עופר עיני עשה כל שביכולתו כדי לשכנע את העובדים הסוציאליים שההסכם שהשיג טוב, אבל הם דחו אותו על הסף, ובפעם הראשונה מאז נכנס לתפקיד לפני חמש שנים התברר לו שהוא לא כל יכול. כל השנים האלה עבד עיני בשיטת מפא"י, שלפיה הפשרה היא המלך ואת ההכרעות הקשות משאירים לעתיד שאינו נראה לעין. אלא שהעובדים הסוציאליים מספיק ערכיים ומספיק מדוכאים כדי להעז לחלום על מהפכה אמיתית במבנה השכר שלהם. הסיכויים שלהם להשיג שינוי כזה נראים עכשיו גדולים יותר דווקא ללא חיבוק הדוב של "אמא הסתדרות".

מיקי פלד

תגיות