אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התוכנית החדשה של יהודה זיסאפל: אקדמאים מבוגרים ילמדו פיתוח תוכנה צילום: עמית שעל

התוכנית החדשה של יהודה זיסאפל: אקדמאים מבוגרים ילמדו פיתוח תוכנה

ל"כלכליסט" נודע כי יו"ר איגוד תעשיות התוכנה, יהודה זיסאפל, פועל עם משרד התמ"ת להשיב לעבודה מהנדסים שעבדו בהייטק ונהפכו למובטלים. זיסאפל: "תוחלת החיים עלתה ועימה שנות העבודה, הם יכולים לתרום"

23.03.2011, 15:32 | אסף גלעד

יו"ר איגוד תעשיות התוכנה והאלקטרוניקה יהודה זיסאפל מגבש עם משרד התמ"ת תוכנית להסבת מהנדסים מעל גיל 50 לתחום התוכנה. התוכנית תיועד למהנדסים מובטלים מתחומים כגון אלקטרוניקה, חשמל, מחשבים, מכונות וכימיה. אלה יעברו הסבה לתחומי התוכנה הרלבנטיים לשוק התעסוקה. להכשרה יוכלו להתקבל גם מהנדסי תוכנה אשר אינם בקיאים בשפות התוכנה החדשות.

לומדים מחדש 75% מהמבוגרים שעברו הכשרה מקצועית השתלבו בעבודה לפי הנתונים האחרונים שמספק משרד התמ"ת, 75.3% מבין בוגרי ההכשרות המקצועיות בשנת 2009 הועסקו ב־2010, יותר ממחציתם במקצוע שאותו למדו אסף גלעדלכתבה המלאה

בלשכות התעסוקה רשומים כ־5,300 אנשי הייטק מובטלים, מתוכם כמחצית מעל גיל 50. 3,900 מתוכם הם מהנדסים מובטלים, ו־2,050 מהם מעל גיל 50. רמת האבטלה הגבוהה ביותר בקרב המהנדסים המבוגרים נחלקת למהנדסי מכונות
(850 מובטלים), מהנדסי חשמל (387 מובטלים) ומהנדסי אלקטרוניקה (235 מובטלים). עם זאת, מסקר המשרות הפנויות שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בינואר האחרון, עולה כי מקצוע ההנדסה הוא המקצוע השלישי המבוקש ביותר במונחים של משרות פנויות בתעשייה. בסקטור ההנדסה יש לפי הסקר יותר מ־3,300 משרות פנויות - 5.4% מכלל המשרות הפנויות במשק.

תחום התוכנה נבחר לתחום ההכשרה העיקרי לאחר שזוהה מחסור חמור של מהנדסים בתחום. את הביקוש הגבוה למשרות תוכנה, בזמן הכשרה קצר יחסית, זיהו באיגוד תעשיות התוכנה ובתמ"ת אצל חברות ההשמה בתחום ההייטק.

הכשרת המובטלים תתמקד בפריפריה

תוכנית ההכשרה צפויה להימשך כשנה, ותכלול מכינה בת חודשיים עד שלושה חודשים. בשלב זה הפיילוט מתוכנן להשקה בטכניון בחיפה, ובהמשך שואפים להרחיבו לאוניברסיטאות בן־גוריון בבאר שבע ולאוניברסיטה העברית בירושלים. בשלב זה מעוניינים באיגוד תעשיות האלקטרוניקה והתוכנה להתחיל בפיילוט של 100 מהנדסים, ובהמשך להגדיל את התוכנית לפריסה ארצית של כ־1,000 מהנדסים בשנה, בעלות כוללת של כ־30–40 מיליון שקל בשנה.

על פי התוכנית המוצעת, איגוד תעשיות התוכנה - שמרכז בתוכו את חברות ההייטק הגדולות במשק דוגמת רד, מלאנוקס ו־ECI - יסייע לבוגרי הקורס להשתלב בתעשייה. משרד התמ"ת יידרש להעניק ללומדים בו דמי מחיה בגובה של כ־2,000 שקל בחודש. בין התכנים שיועברו בהכשרה: תכנות מונחה עצמים, מבוא לשפות הפיתוח C ול־++C, מערכות הפעלה, מסדי נתונים, אלגוריתמים, מערכות מיתוג וזמן אמת.

הדיונים לגיבוש התוכנית נמשכים במקביל במשרד האוצר והתמ"ת. משתתפים בהם יואב אורון, האחראי על תוכנית לעידוד ההייטק במשרד האוצר; יוסי פרחי, מנכ"ל שירות התעסוקה; מנהל האגף להכשרה מקצועית בתמ"ת שלום בן משה; ומנהל המרכז לתעסוקת אקדמאים שוקי חן. את הדיונים מוביל יו"ר איגוד תעשיות התוכנה והאלקטרוניקה ונשיא קבוצת רד בינת, יהודה זיסאפל.

"הסבת מבוגרים לתחום התוכנה היא למעשה החייאה של תוכנית דומה שערכנו לפני כ־15 שנה בקרב מהנדסים עולים חדשים", אומר זיסאפל ל"כלכליסט". "חשוב להדגיש שיש כסף במערכת הממשלתית להכשרות ולהשתלמויות מקצועיות שלא מנוצלות דיו, במשרד התמ"ת והתעסוקה ובהסתדרות התעשיינים. הכשרות כגון זו הן מוסד שקיים בכל המדינות המתוקנות, והבולטת שבהן היא גרמניה. אין סיבה שלא נקיים הסבה כזו גם בישראל".

"המהנדסים הוכשרו לפני 20 שנה"

לדברי זיסאפל, כבר שנים ארוכות שמשתלבים בתעשיית ההייטק מספר קבוע של מהנדסים מדי שנה, 3,700 מתוך 8,000 המשתלבים הם בוגרי אוניברסיטה ו־4,300 הם בוגרי מכללות.

"המהנדסים בוגרי העלייה מחבר העמים פורשים לגמלאות במספרים גבוהים, ואין כוח אדם שיפצה עליהם", אומר זיסאפל. "מצד שני, מהנדסים מבוגרים אחרים נותרים מובטלים, כי הרבה פעמים הם לא רלבנטיים למערכת. ההכשרה האחרונה שעברו היתה לפני 20 שנה ויותר.

"אנחנו שומעים ורואים את המרירות שקיימת אצל מהנדסים בגיל 50 פלוס ואפילו 40 פלוס, כי בהייטק לא מקבלים אותם. זאת אף שתוחלת החיים עלתה משמעותית, מה שמעניק שנות עבודה רבות יותר ומאפשר לאותם מהנדסים להיות אנשים תורמים ונתרמים".

ממשרד התמ"ת נמסר כי הדיונים נמצאים בשלבים ראשוניים בלבד, במסגרת עבודת מטה משותפת לשירות התעסוקה ולאגף להכשרה מקצועית במשרד — שנקבע כי הוא שיממן את התוכנית. במקביל קבע לאחרונה שר התמ"ת שלום שמחון כי דורשי עבודה בני 45 ויותר יוגדרו כאוכלוסיה מיוחדת ויטופלו באגף לשילוב אוכלוסיות ייחודיות.

תגיות

30 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

30.
המדינה מפספסת בגדול!
הבעיה האמיתית היא לא מחסור במהנדסים. כל מכללה הכי נידחת נותנת תואר במדעי המחשב היום - לא יתכן שחסרים אנשים. אולי חסרים אנשים טובים! ואני לא בטוח שקורס הסבה/הכשרה/עדכון ידע זה מה שיעזור (מי שטוב יכול ללמוד לבד). הבעיה המרכזית היא שהמדינה שמה את כל הביצים בסל אחד. תחום התוכנה. לא כולם אוהבים או טובים בתוכנה. לא יכול להיות שאנשים מוכשרים בתחומי חשמל/מכונות/כימיה (ועל פיסיקה/מתמטיקה/אווירונאטיקה אף אחד לא דיבר...). הפתרון היותר נכון (והיותר קשה) הוא לפתח את התעשיה בארץ לעוד תחומים שהם לא רק תוכנה. להפוך את ישראל למרכז מחקר ופיתוח עולמי. כזה שצריך הרבה זמן לבנות! במקום זה נתח התוכנה בשוק רק הולך וגדל. יש לזה סיבה אחת: זה זול! בשביל חברת לפתוח חברת מחשבים אפשר ללכת לכל חנות מקומית לקנות כמה מחשבים וזהו - אין צורך במפעלי יצור או מכונות כבדות. אין צורך במחקר ופיתוח ארוך טווח. תוצאות מהירות ובזול! אבל עד עכשיו ישראל הייתה ה"מזרח" של שוק התוכנה - כח עבודה טוב וזול (ומי שמכיר אנשים בתחום יודע שגם זה במחיר של דד-ליינס קיצוניים ועבודה סביב השעון) אבל מאזן הכוחות נע מזרחה - ואם אנחנו יכולים ללמוד תוכנה בשנה...גם ההודים והסינים יכולים והם יהיו זולים יותר! ישראל הופכת ל"מערב" בשוק העולמי החדש. בשוק כזה שזול זה שם המשחק, והכשרה נלמדת כל כך מהר, אין שום חשיבות להכשרה! אנשים בני 40 ומעלה לא מוצאים עבודה כי הם יקרים יותר, בעלי משפחות וכבר לא יכולים או מוכנים להתמודד עם שעות העבודה שרק הולכות וגודלות וקצב לחוץ יותר ויותר. המגמה הזו תימשך ומשרות (זה כבר קורה עכשיו) יעברו למזרח - פשוט כי ההודים והסינים זולים יותר. וזה ממש לא לוקח הרבה זמן ללמד אותם. רק שנה... מי שרוצה להיות בתחום שזול זה שם המשחק - שלא יתפלא עם בא מישהו זול ממנו. הפתרון הוא ללכת לכיוון של מחקר ופיתוח - דברים שאי אפשר ללמוד בשנה וגם לא בשנתיים. דברים שצריך זמן וניסיון בשביל לבנות.
אבישי , דרום  |  29.03.11
29.
איך,ומתי תוכנית ז תקרום עור וגעדעם
על אף ההצהרות המושמעות חליפות לבקרים ע"י אנשים מובילים בתחומי ההי טק על מחסור עתידי במהנדסי תוכנה/חומרה ,אין ביטוי לקשיי מציאת עבודה של אנשי חומרה שסיימו לא מכבר את לימודיהם. המעסיקים מחפשים אנשים עתירי נסיון,והשאלה מה על אותם מהנדסים שזה עתה סיימו ללמוד? יתכן שהרעיון שמעלה מר זיסאפל על ההסבה לתוכנה יאפשר לאותם אנשי חומרה חסרי הנסיון להשתלב בענף התוכנה,וכך יצאו כל הצדדים נשכרים.
שלמה , פתח תקןה  |  28.03.11
27.
הכשרת מהנדסים.
שאפו לרעיון. הסבה כפי שמוזכר בכתבה זו היא עיסקה פנטסטית לשני הצדדים. הרבה יותר זול להכשיר /להסב מהנדס קיים,(לפעמים עם נסיון בתחומים נוספים),מאשר לקחת בוגר תיכון ,ולהשקיע מהתחלה. אכיר תודה על קבלת פרטים מעשיים לישום הרעיון. איפה נרשמים? טלפון,פקס., דוא"ל,וכיו"ב. ת ו ד ה !
שלמה הזה , פתח תקוה  |  24.03.11
26.
צריך תוכנית שתגרום לחברות להכניס עובדים מבוגרים
בסופו של דבר הבעיה אינה בידע. אז נכון התוכנית תרענן את הידע או תעביר ידע עדכני טכנולוגיות חדישות. אבל מכאן ועד קבלה לעבודה הדרך ארוכה. צריך תוכנית שבה חברות מראש מתחייבות למכסה של עובדים מבוגרים ואם צריך שהמדינה תתן תמריצים לצורך כך. אחרת שוב ילמדו חומר אבל עבודה לא צא מזה. בכל מקום מעדיפים את בני ה30 עד 38 ולא יותר. אם החברות משתפות פעולה עם זיסאפל שיתחיבו מראש למכסות קליטה. זיסאפל עצו בהיותו עומד בראש רד בינת שיאמר מראש כמה מבוגרי הקורס הוא יקלוט בסיומו. אחרת זה מס שפתיים.
דפי , המרכז  |  24.03.11
לכל התגובות