אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצעה כלכלית אסטרטגית לממשלה: לוותר על ייעוץ כפול עטא עוויסאת

הצעה כלכלית אסטרטגית לממשלה: לוותר על ייעוץ כפול

ל"כלכליסט" נודע כי המדינה מציעה לחברות הייעוץ 3.5 מיליון שקל תמורת סיוע לצוות גיבוש האסטרטגיה הכלכלית, אף שהמועצה הלאומית לכלכלה הוקמה לצורך זה ממש. יוג'ין קנדל: אנחנו עסוקים מאוד, גם צרפת וספרד פנו לייעוץ

27.03.2011, 07:02 | גולן חזני

גוברת הביקורת על המכרז שפרסם משרד ראש הממשלה למתן שירותי ייעוץ לגיבוש אסטרטגיה כלכלית־חברתית למדינת ישראל. המכרז הוצא בשבוע שעבר לחברות ייעוץ בינלאומיות, כשתנאי הסף המרכזי שלו הוא ניסיון במתן ייעוץ לממשלה זרה אחרת או לתאגיד מדינתי בינלאומי, כמו האיחוד האירופי.

ל"כלכליסט" נודע כי הסכום המרבי שמציעה המדינה בגין המכרז הנו 3.5 מיליון שקל. המשימה שעל הפרק: שבעה חודשי עבודה, שבהם יידרש הגוף הנבחר לגבש מסמך שיסייע לצוות ההובלה לגיבוש אסטרטגיה כלכלית־חברתית ארוכת טווח לישראל. צוות ההובלה מורכב מראש המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' יוג'ין קנדל, מנכ"ל משרד האוצר חיים שני, והממונה על התקציבים באוצר אודי ניסן.

המסמך שיוכן אמור לענות על שתי שאלות: ראשית, כיצד ניתן לשפר את תהליכי התכנון האסטרטגי הכלכלי במטרה להגביר את הראייה ארוכת הטווח. שנית, מהן נקודות החוזק והחולשה של המשק הישראלי, מהם האיומים וההזדמנויות שיעמדו לפניו ב־15 השנים הקרובות, ומהן המשמעויות של הממצאים הללו לטווחי הזמן הבינוני והקצר.

המתמודדים יחויבו להיות גופים בעלי נציגות ישראלית שמעסיקים לפחות 30 עובדים. הכוונה היא לבחור בגוף המייעץ תוך חודש.

"פרסום המכרז הוא שערורייתי", אמר ל"כלכליסט" גורם כלכלי בכיר בירושלים, "הרי בדיוק בשביל זה הוקמה המועצה הלאומית לכלכלה. יש שם 8–10 כלכלנים בכירים, עם שכר לא נמוך, שצריכים להרים את התוכנית הזו. במקום זה, הולכים ומוציאים מכרז למיקור חוץ בעלות של 3.5 מיליון שקל".

יוג יוג'ין קנדל. "השבוע חזרתי הביתה ב-11 בלילה כל יום" | צילום: גיא אסיאג יוג

אותו גורם ידע לציין כי בנק ישראל, על מחלקת המחקר הגדולה שלו, אמור היה לסייע בהכנת התוכנית. סעיף 7ב לחוק בנק ישראל קובע: "הנגיד ישמש יועץ לממשלה בעניינים כלכליים, לרבות לעניין צמצום פערים חברתיים וצמצום אי־שוויון בחלוקת ההכנסות בחברה" - אולם בנק ישראל לא קיבל פנייה לסייע, ולא נוטל חלק בהכנת התוכנית.

שאלה נוספת שעולה כאן היא אם ראש הממשלה בנימין נתניהו ידע על עצם קיום המכרז. "אם הוא ידע והיה מעורב, אז איך 'שר־על לאסטרטגיה כלכלית' מאפשר לשכור שירותים של חברת ייעוץ זרה?", שאל הגורם הבכיר. "ואם הוא לא ידע, אז איך יצא מכרז כזה בלי שהוא יידע?".

לשכת ראש הממשלה לא השיבה לפניית "כלכליסט" בנושא.

"הממשלה תעצב אסטרטגיה, אבל צריך גם ידע מהעולם"

 

המועצה הלאומית לכלכלה הוקמה ב־2006, ולעומד בראשה הוענקו תנאי שכר של מנכ"ל. המועצה כוללת כעשרה עובדים, כלכלנים בכירים ועוזרי מחקר, ותקציבה עומד על כ־2.5 מיליון שקל בשנה. בפרסומים שונים בעבר טענו עובדי המועצה כי הם בעלי ניסיון מרשים ויכולת שאיננה נופלת מזו המקובלת בחברות ייעוץ בינלאומיות.

לצד המועצה ישנה ועדה מייעצת שבה חברים בכירים במשק הישראלי, ואשר כוללת בין היתר את יו"ר הראל יאיר המבורגר, מנכ"לית אייפקס זהבית כהן, יו"ר אסם דן פרופר, מנכ"ל מכתשים אגן ארז ויגודמן, יו"ר מגדל שוקי הון ויקטור מדינה, נציבת מס הכנסה לשעבר טלי ירון־אלדר, ובכירים נוספים שהיו יכולים לסיים בהכנת המסמך.

פרופ' קנדל, למה צריך גורם חיצוני שינתח את החוזקות והחולשות של המדינה? בכירי הממשלה והמשק לא מכסים את התחום הזה טוב יותר?

"אני מופתע מעצם השאלה. כשמדינה רוצה לבנות משהו שלא היה עד היום מבחינת תהליכים, מוסדות ותכנים - מאוד טבעי להיעזר, ותמיד עדיף לחפש גוף שכבר עשה עבודה כזו במקום אחר. להכין עבודה כזו לבד זה הרבה מאוד זמן. עבודה חיצונית יעילה יותר, בשל הניסיון של הגופים החיצוניים. כמו כן, חברת ייעוץ יכולה להיות פרטנר לפינג־פונג מחשבתי ולתת פידבק אחר".

לגבי תפקידה של חברת הייעוץ אמר קנדל: "לא מדובר על מישהו שצריך לבנות את האסטרטגיה. את זה תעשה הממשלה. אנחנו צריכים מישהו שייתן לנו ידע מהעולם ושנוכל להריץ את הרעיונות שלנו מולו, ולהבין אם מה שאנחנו רוצים הוא עמיד ויציב. אנחנו בונים אבן לעתיד, מנגנון שימשיך הלאה, ולא פשוט לבנות אותו. דיברנו עם סינגפורים, עם בריטים, אבל תהליך כזה לוקח הרבה זמן והמשאבים שלנו מוגבלים".

יש לך צוות של קרוב לעשרה כלכלנים בכירים, שנבנה בדיוק בשביל הדברים האלה. למה לא להשתמש בו?

"יש לנו 7–8 עובדים כרגע. אתה רוצה לדעת במה הם עסוקים? ועדת התעסוקה של אקשטיין, ועדת ששינסקי, ועדת ריכוזיות, שכר בכירים, ניצול גז, קרן הון רבעונית, תעסוקת ערבים, איתנות הביטוח הלאומי, חוק הספרים, הדיור, הייטק.

"ההרגשה שלי נורא מוזרה. אני לא מבין מי מנהל את הקמפיין נגד. זה מדאיג אותי. אני יודע שיש נשמות טובות שאומרות כל מיני דברים, אבל אנחנו במועצה עסוקים. השבוע חזרתי הביתה כל יום ב־11 בערב, והעובדים שלנו אותו הדבר. אנחנו עושים דברים, אבל בשביל לעשות נכון וביעילות, צריכים עזרה".

למה אתם לא נעזרים בבנק ישראל?

"התכנים שנעבוד עליהם הם תכנים שמעורבת בהם גם מחלקת המחקר של בנק ישראל, אבל גודל הפרויקט ענק והזמנים קצרים. אנחנו רוצים להגיע לתחילת השנה הבאה מגובשים עם החומר.

"הוועדה המייעצת מתלהבת"

 

"השאלות לגיטימיות אבל מפתיעות, מה שעשינו עם חברת הייעוץ זה הנורמל. בצרפת לקחו 43 איש מכל רובדי החברה, וגם את מקנזי, וכולם נפגשו פעם בשבוע. אני יכול לגייס 43 איש מובילים? מישהו ייתן לי לעשות את זה? אסטוניה, ספרד - כולן לקחו חברות ייעוץ כשהקימו תוכנית אסטרטגית. כשמשרד איכות הסביבה רצה להרים תוכנית להורדת הפליטה של הגזים, הוא לא לקח ייעוץ חיצוני?".

ראש הממשלה נתניהו ידע על הפנייה לגוף חיצוני?

"ראש הממשלה ושר האוצר נתנו לנו כתב מינוי לעשות את זה, והעמידו לנו תקציב בשביל זה".

הוועדה המייעצת יודעת?

"היא מאוד תומכת בזה. יש התלהבות גדולה בוועדה".

ל"כלכליסט" נודע כי גורמים שונים מתכוונים לצאת בגלוי נגד המכרז בשבועות הקרובים, ולנסות להביא לביטולו.

תגיות