אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוף מבטחים צילום: עמית שעל

חוף מבטחים

למה להסתכן? רוצים תשואה של 12%-18% בשנה לכו לחוף גיא

27.03.2011, 16:00 | שהם לוי

שטף הדו"חות הכספיים המתפרסמים בבורסה בתל אביב מסוונר אותנו עם החברות הגדולות ומשכיח מעט מעסקים טובים שלא זוכים לחשיפה תקשורתית רחבה. עסק שכזה מנהלת חוף גיא שלה מלון הנושא את השם לחופי הכנרת.

במהלך 5 השנים האחרונות לא רשם המלון הפסד כשבשנתיים האחרונות (2009 ו-2010) הציג רווח נקי של 10 ו-12 מיליון שקל בהתאמה. אגב, באותם השנים עמדה התשואה על ההון העצמי לבעלי המניות על 26.7% ו-27.9% בהתאמה. הכנסות החברה תלויות מאוד בשיעורי התפוסה של בית המלון שהיא מפעילה. אלה עמדו על 71% בשנת 2010 והיא מעריכה כי המגמה תהיה דומה גם ב-2011.

כניסה לעובי הקורה מאפשרת להבחין בצמיחה גם מההכנסות מהפעלת פארק מים ומכירת מוצרי מזון ומשקאות. כל זאת בזמן שהוצאות השכר בחברה עולות פחות משיעור העלייה בהכנסות מרווחי החברה מתרחבים - למרות שברור שככל שהמגמה ממשיכה היא מגיעה לידי מיצוי. החברה אף מציינת כי העלאת שכר המינימום משפיעה עליה באופן שולי.

בשורה התחתונה היווה הרווח הנקי של החברה 24.5% מהכנסותיה בשנת 2010, בעוד ב-2009 היווה 23.2% מהכנסותיה.

בתמונה: מלון חוף גיא, צילום: עמית מגל בתמונה: מלון חוף גיא | צילום: עמית מגל בתמונה: מלון חוף גיא, צילום: עמית מגל

סיכון הסחירות

כמו כל עסק, הוא לא חף מסיכונים כמו תחרות או סיכונים ביטחוניים. די בהתחממות הגזרה הבטחונית בצפון הארץ במהלך חודשי הקיץ כדי להעלים את כל הרווח הנקי השנתי. למרות זאת, בשנת 2006 - עת מלחמת לבנון השנייה - הצליחה החברה להציג רווח נקי של 5.5 מיליון שקל, בדומה לזה ב-2005.

בבד בבד, להשקעה בחברה סיכון משמעותי - היעדר סחירות. בעלי השליטה מחזיקים יחדיו ב-82.54% מהון המניות עבור חברה בשווי של 65 מיליון שקל. בשל כך המחזור הממוצע במניית החברה עמד בשנה האחרונה על 1,768 שקל בלבד, אך עם זאת המניה רשמה ב-12 החודשים האחרונים עלייה של 26%.

המשמעות פשוטה, מי שמשקיע במניות המלון נחשף לסיכון מאוד גבוה הן בשל חוסר הפיזור בין מקורות ההכנסות ובין מדינות, אך מקבל פיצוי מעל ומעבר בכל הקשור לתשואה. עבור ביצועי שנת 2010 כולה יקבלו בעלי המניות תשואת דיבידנד ברוטו של 18% - בדיוק מה שמחפש משקיע ערך.

בלי חובות, שכר נמוך

באחרונה גוברת הביקורת הציבורית על מנהלי החברות והשכר הגבוה. באופן יחסי קשה לראות את התופעה במלון חוף גיא. זמיר גסר, המנכ"ל המשותף ויו"ר הדירקטוריון קיבל ב-2010 שכר בעלות של 242 אלף שקל, כשמתוך עלות זו 188 אלף שקל שולמו כשכר בפועל. שכר של 15.6 אלף שקל בחודש למנהל בית מלון גדול יחסית, לא נראה מופרז, בכלל. אגב, זה היה השכר של שני המנכ"לים המשותפים שחולקים את השליטה: אלי ונעים גסר. השלושה הם גם בעלי השליטה בחברה שנהנים מרוב הדיבידנדים. 

תזרים המזומנים מפעילות שוטפת (17.1 מיליון שקל) מאפשר למלון לבצע השקעות במידה והוא חפץ בכך מבלי להידרש למימון בנקאי. מה גם שלחברה אין חובות לטווח קצר ואף לטווח ארוך. במקרה אחר, משמשים המזומנים לתשלומי דיבידנד. הצורך הנמוך בהוצאות הוניות משחחר כספים לתשלומי דיבידנד מבלי להגדיל את החובות, מראה נדיר.

תגיות