אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדד נייט פרנק מזהיר: "למרות ההתאוששות במחירים, שוק הדיור באירופה ילך ויצטנן" צילום: דוד הכהן

מדד נייט פרנק מזהיר: "למרות ההתאוששות במחירים, שוק הדיור באירופה ילך ויצטנן"

ניתוח "הגרדיאן" לביצועי מדד מחירי הדיור ב־49 מדינות מראה כי בעוד שבאסיה ובמזה"ת המחירים מתלהטים, בצפון אמריקה הם קפאו ובאירופה הם אף בדרך לירידות. לפי הערכות, ירידות מחירים צפויות גם באזורים חמים כמו מומבאי ומזרח סין

28.03.2011, 23:34 | סוכנויות הידיעות

שוק הדיור העולמי פועל במקביל בשתי מהירויות התפתחות נפרדות: בשעה שמחירי הדירות במדינות המערב הולכים ומתקבעים, בשווקים המתעוררים הם רק הולכים ותופסים יותר תאוצה - כך מדווח "הגרדיאן" הבריטי, בהתבסס על ניתוח מדד נייט פרנק לביצועי מחירי דיור גלובליים.

לפי הדיווח, בחישוב גלובלי רשמו מחירי הדירות בעולם התאוששות מסוימת ב־2010, בעת שעלו ב־2.8% לעומת 2009. לשם השוואה, ב־2009 ירדו המחירים ב־3.8% לעומת 2008, השנה שבה פרץ משבר הסאב־פריים שדרדר את כלכלות העולם ואיתן את מחירי שוק הדיור. עיקר ההתעוררות במחירים ב־2010 נרשמה במדינות אסיה והמזרח התיכון, בשעה שעיקר הסטגנציה נרשמה בשוקי אירופה וארה"ב.

התחזית לגבי שוק הדיור בארה"ב ובאירופה - לא מזהירה, צילום: בלומברג התחזית לגבי שוק הדיור בארה"ב ובאירופה - לא מזהירה | צילום: בלומברג התחזית לגבי שוק הדיור בארה"ב ובאירופה - לא מזהירה, צילום: בלומברג

מבין כל האזורים, הונג קונג רשמה את עליית המחירים החדה ביותר - 20% ב־2010 לעומת 2009 - בשעה שאירלנד רשמה את הירידה החדה ביותר בעולם: ערכם של נכסי הדיור שלה נחתך ב־11% ב־2010 לעומת 2009. שוק הדיור בבריטניה - שסבל מירידת מחירים דרסטית ונחשב עדיין לבעיה המרכזית של המשק הבריטי - רשם עלייה צנועה של 0.7% במחירים; זאת בהשוואה לגידול של 3% בגרמניה, 4.1% בקנדה וירידה של 4.1% בארה"ב.

ליאם ביילי, ראש מחלקת מחקר בחטיבת הדיור של נייט פרנק, אמר ל"גרדיאן" כי "מדובר כאן בשני סיפורים נפרדים. ברמה הכללית ניתן לראות שיפור מסוים, אולם הוא מחפה על הבדלים עמוקים ובסיסיים שמפרידים בין שני אזורים שונים".

ואמנם, מתוך 49 המדינות המרכיבות את מדד נייט פרנק, מספר המדינות שחוו ירידה רבעונית במחירי הדיור גדל ב־41% ברבעון השני של 2010. ביילי הזהיר מפני התחממות יתר של המחירים באזורים כמו מומבאי בהודו ומזרח סין, שבהם הכפילו את עצמם המחירים בתוך 18 חודשים.

באשר לעתיד, נראה כי שינוי משמעותי לטובה במגמה אינו צפוי. להערכת ביילי, "התחזיות עבור ארה"ב ואירופה אינן מזהירות. בשעה שבארה"ב מעריכים כי השינוי במחירי הדיור יישאר סביב נקודת ה־0%, באירופה עלול שינוי זה לצנוח ל־0% ואף מתחת לכך". הוא הוסיף כי "בהחלט ייתכן שמדינות אסיה יצליחו להתחמק מהתרסקות מחירים בשוקי הדיור שלהן, אם כי ניתן להניח שתהיה ירידה מסוימת במחירים".

תגיות