אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השורה התחתונה: שקיעת הכורים מול זריחת האנרגיה הסולארית צילום: איי פי

השורה התחתונה: שקיעת הכורים מול זריחת האנרגיה הסולארית

האסון ביפן גרם למדינות לצנן את פעילות הכורים בשטחן עד לבחינת בטיחותם. מי שעשויות להרוויח מכך הן מניות חברות האנרגיה החלופית

29.03.2011, 07:23 | Standard & Poor's

החדשות סביב הכורים הגרעיניים ביפן שניזוקו ברעידת האדמה ובצונאמי עדיין מסעירות את השווקים. אחת התוצאות של הטרגדיה ביפן, לדעת מחלקת מחקר המניות של S&P, תהיה האטה בפעילות הבנייה בתחום האנרגיה הגרעינית, וכן גידול בביקוש למקורות אנרגיה חלופיים, כגון אנרגיה סולארית.

יציאה מבוקרת מהכורים בגרמניה

"האירועים האחרונים ביפן עשויים להועיל לתעשיית האנרגיה החלופית, כלומר הסולארית, בחודשים ובשנים שלפנינו", אומר אנג'לו זינו, אנליסט במחלקת מחקר המניות של S&P. "במספר אזורים הדבר אף עלול להביא למחשבות על הוצאת כורים גרעיניים משימוש לאורך זמן, והשקעה רבה יותר במקורות אנרגיה חלופיים".

לדברי זינו, יפן עצמה צפויה להעדיף פרויקטים הקשורים באנרגיה סולארית על פני אנרגיה גרעינית בתהליך השיקום, כך שהאסון צפוי להאט את הפעילות בתעשיית האנרגיה הגרעינית.

בגרמניה, הקנצלרית אנגלה מרקל חזרה בה מתמיכתה החזקה באנרגיה גרעינית, וכעת היא קוראת "ליציאה מבוקרת" מתחום האנרגיה הגרעינית לטובת מקורות אנרגיה מתחדשים. מרקל הורתה על סגירת שבעת הכורים הוותיקים ביותר בגרמניה, מתוך 17 כורים, לצורך בדיקת בטיחות שתארך שלושה חודשים, וכן ביטלה תוכניות להאריך את משך החיים של יתר הכורים בגרמניה לתקופה של עד 14 שנה נוספות.

ממשלת צרפת עורכת בדיקת בטיחות בכל אחד מהכורים הגרעיניים במדינה, ומועצת המדינה של סין הודיעה על השהיית אישורים לכורים חדשים עד לפרסום תקנות בטיחות חדשות.

עם זאת, עובדי ציבור מצ'כיה, איטליה, פולין, בריטניה וצרפת הצהירו כי האסון ביפן לא ישנה את תוכניותיהם לפיתוח אנרגיה גרעינית.

האנליסט סטיוארט שארפ ממחלקת שירותי מחקר מניות של S&P הוריד את מחיר היעד שלו עבור מניות חברת ההנדסה והבנייה שואו גרופ (SHAW) ב־13% בעקבות האסון, והשאיר את המלצתו על "החזק". חברת שואו מחזיקה ב־20% מחטיבת ווסטינהאוס אלקטריק של טושיבה, אשר בונה כורים גרעיניים בסין, בארה"ב ובדרום קוריאה וציפתה לקבל הזמנות נוספות מיפן ומבריטניה. שואו מספקת גם שירותי בנייה והנדסה לפרויקטים אלה.

יו"ר הדירקטוריון של שואו, ג'.מ. ברנרד, הודיע כי הוא אינו צופה השפעה כלשהי על פרויקטים גרעיניים של החברה שנמצאים בתהליך בנייה בסין ובארה"ב. "אנו צופים כי לוחות הזמנים לבנייה יימשיכו על פי המתוכנן", הבטיח ברנרד.

בהערותיו למשקיעים לגבי שואו אמר שארפ כי "אמנם אנו סבורים כי התנגדות מחודשת לאנרגיה גרעינית עשויה לעכב פרויקטים ולצמצם את היקף הערבויות להלוואות בסך 36 מיליארד דולר שהציע הנשיא אובמה לתעשייה, אך אמצעי בטיחות חדשים והדרישה למקורות אנרגיה נקיים יותר יתורגמו לבנייה בתחום האנרגיה הגרעינית".

אי־ודאות בהיטאצ'י

האנליסט ריצ'רד טורטוריאלו מ־S&P חזר על המלצת "קנייה" שלו עבור מניות ג'נרל אלקטריק (GE), שלה עסקי אנרגיה גרעינית משמעותיים, ואשר תכננה את מתחם הכורים שניזוק בפוקושימה. לדברי טורטוריאלו, "אנו רואים גם זהירות רבה יותר בהודו, שם מתחרה GE על פרויקטים".

האנליסט דילן קת'רס מ־S&P הוריד את מחיר היעד שלו ל־12 חודשים עבור מניות היטאצ'י (HIT) ב־15.4% ונתן המלצת "החזק", לאחר שהחברה הודיעה כי שישה מהבניינים ומתקני הייצור שלה ניזוקו.

לדברי קת'רס, לא נמסרו פרטים רבים בהודעת החברה, ולא היה ברור באותה עת כיצד הנזק ישפיע על התוצאות העסקיות של היטאצ'י. כתוצאה מכך הוא השאיר את אומדן הרווח שלו ללא שינוי, אך טען כי השינוי במחיר היעד שלו היה הולם לאור אי־הוודאות סביב היטאצ'י וכלכלת יפן בכללותה, אשר היוותה 60% ממכירות החברה בשנת הכספים 2010 (המסתיימת ב־31 במרץ 2011).

השורה התחתונה: אי־הוודאות לגבי ממדי האסון ביפן הביאה את S&P להורדת מחיר היעד לחברת שואו, הפועלת גם בתחום האנרגיה הגרעינית, ולחברת היטאצ'י, שמבנים ומתקני ייצור שלה ניזוקו. לג'נרל אלקטריק, שתכננה את מתחם הכורים בפוקושימה, ניתנה המלצת קנייה.

תגיות