אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"דני דנקנר ביקש להזדרז, אמרתי לו שזה לוקח זמן" צילום: יריב כץ

"דני דנקנר ביקש להזדרז, אמרתי לו שזה לוקח זמן"

"כלכליסט" חושף עדויות נוספות של בכירים בפרשת הולילנד במשטרה. מנכ"ל מינהל מקרקעי ישראל לשעבר יעקב אפרתי סיפר על בקשת יו"ר תעשיות מלח דאז דני דנקנר לפגוש אותו במשרדו, וגם על החיבור עם המאכער מאיר רבין: "אולי הוא השתמש בי, אבל ודאי שלא הפעיל אותי"

29.03.2011, 10:21 | איתי הר אור

אודי ניסן: "אולמרט לא לחץ עליי להפחית את היטל ההשבחה" במסגרת תפקידו כמנכ"ל הרשות לפיתוח ירושלים, שימש ניסן - כיום מנהל אגף התקציבים באוצר - כבורר בין יזמי הולילנד לעירייה. לידי "כלכליסט" הגיעה העדות שמסר ובה נדרש להשיב כיצד הופחת ההיטל ליזמים ב־20% איתי הר אור, תגובה אחתלכתבה המלאה

"האוצר עשה ניתוח כלכלי וגם אנחנו עשינו ניתוח כלכלי. בפועל יצא שהעסקה עם תעשיות מלח היתה טובה למדינה ביחס לחלופות שהיו באותה תקופה", כך ניסה יעקב אפרתי, מנכ"ל מינהל מקרקעי ישראל לשעבר, להסביר לחוקרי המשטרה מדוע קידם את שינוי ייעוד הקרקעות של תעשיות מלח באילת ובעתלית.

אפרתי נחקר באזהרה ב־21 באפריל במשרדי היחידה הארצית לחקירות הונאה. על פי החשד, בעת שהיה מנכ"ל המינהל, הוא קיבל שוחד מיו"ר תעשיות מלח דאז דני דנקנר, מי ששימש בעבר גם כיו"ר בנק הפועלים.

בפועל, כך נטען, העביר דנקנר שוחד בסך של כ־1.3 מיליון שקל למאכער מאיר רבין כדי שיעביר חלק מהסכום לאפרתי, שהוא גם בן דודו. המטרה: קידום שינוי ייעוד קרקעות של תעשיות מלח באילת ובעתלית, כך שהקרקעות שיועדו בעבר לעיבוד מלח יוסבו לבנייה למגורים.

במסגרת החקירה, נשאל אפרתי על ידי החוקר האם נפגש עם דנקנר ועם רבין. תשובתו היתה ברורה: "נפגשתי עם דני דנקנר, אני לא יודע אם זה היה בנוכחות רבין. אני הייתי אצל דני דנקנר בבנק".

אפרתי הסביר לחוקרים כי נענה להזמנתו של דנקנר לפגוש אותו במשרדו בתל אביב לבד: "דני הזמין אותי לפגישה במשרדו בבנק הפועלים ואני באתי. שוחחנו באופן כללי ובנושא בריכות המלח, ואמרתי לו שזה בתהליך. דני ביקש לזרז את התהליך כי זה נמשך כל כך הרבה זמן. אמרתי לו שהתהליך הזה בהגדרה הוא לא בשליטה של מערכת אחת, מפני שהוא גם מול משרד המשפטים ומול האוצר, אז הוא לוקח זמן".

כשתהו החוקרים מדוע אדם במעמדו של אפרתי - שכיהן אז בתפקיד מנהל המינהל - נדרש להגיע למשרדו של דנקנר ולא להפך, השיב אפרתי: "זה לא עקרוני. הזדמן לי להיות בתל אביב".

יעקב אפרתי, צילום: יובל חן יעקב אפרתי | צילום: יובל חן יעקב אפרתי, צילום: יובל חן

 

"מאיר רבין מקושר לדני דנקנר? זה לא מענייני"

החוקרים המשיכו לשאול: "ב־8 ביוני 2004 אתה, יעקב אפרתי מנהל מנהל מקרקעי ישראל, מגיע למשרדו של דני דנקנר בבנק הפועלים ונפגש איתו בקומה 7. באותו יום נפגש מאיר רבין עם דני דנקנר באותו משרד. מה תגובתך לסמיכות הזמנים?". אפרתי ענה: "לא ידוע לי. עכשיו אתה אומר לי". החוקר שאל: "האם מאיר רבין מפעיל אותך?".

אפרתי ענה: "יכול להיות שהוא משתמש בי, וודאי שלא מפעיל אותי. יכול להיות שרבין הולך ומספר סיפורים".

מאיר רבין, צילום: צביקה טישלר מאיר רבין | צילום: צביקה טישלר מאיר רבין, צילום: צביקה טישלר

בהמשך החקירה, הודה אפרתי שידע כי בין רבין לדנקנר היתה היכרות מוקדמת. החוקרים הקשו על אפרתי וביקשו לצטט בפניו דברים שאמר להם דנקנר במהלך חקירתו באותו יום: "פגשתי את מאיר, אני חושב שדנו על הרבה דברים, בעיקר על נושא מינהל מקרקעי ישראל ותעשיות מלח. הוא טען בזמנו שיש לו הרבה קשרים והוא יכול לקדם עניינים של תעשיות מלח עם המינהל. ביקשתי ממנו עזרה בטיפול מול המינהל, כמו שביקשתי גם מאחרים".

בהמשך ציטטו החוקרים בפני אפרתי את דנקנר כאומר: "הבטחתי לו (לרבין - אה"א) שכר למקרה שתהיינה התקדמויות, שמשהו יקרה וזה בא בעזרתו. הבטחתי לו שכר אם יתקדם משהו עם המינהל'. עוד ציטטו החוקרים בפני אפרתי דברים שאמר דנקנר ולפיהם, כביכול, רבין מקושר לאפרתי. תשובתו של אפרתי לדברים היתה כי אינו מכיר את מערכת היחסים בין השניים וכי זו אינה מעניינו.

בהמשך החקירה נחקר אפרתי על דברים שאמר עד מרכזי בתיק, איש העסקים שמואל דכנר. החוקרים שאלו: "שמואל דכנר, שהינו בעל חברת ש.א.ד השקעות בע"מ אומר מפורשות שהחשבוניות והקבלות שהוציא לתעשיות מלח נועדו להכשיר את מתן הכסף ששולם כשוחד, על ידי תעשיות מלח, באמצעות מאיר רבין לך יעקב אפרתי. תגובתך?".

אפרתי ענה: "אני חוזר על ההצהרה. חד משמעית מעולם לא הוצעה לי ולא קיבלתי. וגם שמואל דכנר אם הוא עומד על דעתו אני אלך לפוליגרף". החוקרים הקשו: "מחומר הראיות עולה חשד כי בסמוך לחודש מאי 2003 קיבלת סכום כסף מסוים עבור קידום האינטרסים של חברות המלח. מה תגובתך?". אפרתי ענה: "אני לא יודע על זה. אני לא קיבלתי מעולם".

בהמשך החקירה נשאל אפרתי על המשמעות הכספית המשתקפת משינוי היעוד של קרקעות חברת הזרע בפארק איילון. על פי החשד, העביר רבין שוחד לאפרתי, באמצעות מנהלי חברת הזרע ובהם אביגדור קלנר, לצורך שינוי ייעוד הקרקעות לבנייה.

"מה היתה המשמעות הכספית לזרע אם יהיה במקום בינוי או לא", שאלו החוקרים את אפרתי. תשובתו היתה חד משמעית: "המון כסף. תלוי, בעיניי הזרע שרצו כמה אלפי יחידות דיור אז סדר גודל של 150 מיליון דולר. ככה אני מעריך, שחברת הזרע תקבל ממי שתמכור לו את הקרקע". "אז לזרע היה אינטרס גדול שהבניה בשטח הפארק תאושר?", שאל החוקר. אפרתי ענה: "אין ספק בזה".

"עשיתי רק דברים חיוביים למינהל"

בהמשך החקירה עומת אפרתי עם דברים שאמר איש העסקים אביגדור קלנר בהודעתו מה־9 באפריל 2010, ולפיהם "האינטרס של דכנר לשלם ביוזמתו שוחד היה גדול עקב התגמול הגבוה שתוכנן שיקבל עם הקמת הפרויקט". החוקר הטיח באפרתי: "אני אומר לך שדכנר העביר לך כספים באמצעות רבין על מנת שתפעל לקידום האינטרסים של חברת הזרע. עובדתית מרגע שנכנסת לתפקיד מנכ"ל המינהל זה בדיוק מה שעשית. תגובתך?". אפרתי ענה: "חס וחלילה, עשיתי דברים חיוביים בלבד לטובת המינהל ולא לטובת אף אחד אחר".

בהמשך החקירה עימתו החוקרים את אפרתי עם דברים שאמר דכנר בחקירתו ממרץ 2010. דכנר צוטט בפני אפרתי כאומר: "בטרם התקיימו דיונים בנדון ביקשו ממני קלנר וברודנר בפגישה שאתערב אצל אולמרט כדי לעזור ולקבל אישור להפוך חלק מהפארק לשטח מגורים".

החוקרים הטיחו באפרתי: "מחומר החקירה שבידינו – אולמרט, כשר הממונה על מינהל מקרקעי ישראל, פנה אליך במטרה לקדם את הפיכת חלק מפארק איילון לשטח מגורים. אתה נעתרת לפניות של אולמרט והפכת תומך נלהב לבניית יחידות דיור בפארק איילון. מדוע?".

אפרתי ענה: "אני אמרתי לך שיש למנהל ולאולמרט ולעוד משרדי ממשלה זהות אינטרסים לכאורה עם חברת הזרע שייתבצע בינוי בדפנות הפארק. אני לא שיניתי את גישתי מהרגע שבו נכנסתי לתפקיד מנכ"ל המינהל. אולמרט לא ביקש ממני שום דבר חריג בנושא פארק איילון. אולמרט תמך בעמדה של המינהל וראה בה עמדה מאוזנת וסבירה".

עו"ד יורם ראבד מסר בתגובה בשם צוות פרקליטיו של דנקנר: "אנו רואים בחומרה את המשך הדלפות חומרי החקירה עוד בטרם הועברו לעיוננו, וכדרכנו אנו נמנעים מלנהל את הדיון בעניינו של מר דנקנר באמצעות התקשורת".

עו"ד ירון קוסטליץ ממשרד וינרוט מסר בשם אפרתי: "מר אפרתי שימש כעובד ציבור ישר דרך במשך עשרות שנים. הוא מעולם לא לקח שוחד, ולא ידע דבר על שימוש בשמו כאמצעי לקבלת כספים. לא בכדי המליצה המשטרה לקבל את הודעותיו הברורות וקבעה כי אין יסוד להעמיד אותו לדין בעבירה כלשהי שעניינה שוחד. אנו מאמינים כי לאחר השימוע שייערך לו, תחליט גם הפרקליטות כי אין מקום להעמידו לדין".

תגיות