אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

"עד סוף השנה ריבית בנק ישראל צפויה להיות 4.25%"

כך מעריכים האנליסטים בשוק לאחר העלאת הריבית ב-0.5% ל-3%; כלל פיננסים: המשק הישראלי צפוי לעבור ממצב של כלכלת ייצוא למצב של כלכלת צריכה; פריקו: "בעלי האוברדרפט חוזרים לתקופה שבה המינוס בבנק עולה יותר"

29.03.2011, 11:53 | שי סלינס

נגיד בנק ישראל סטנלי פישר העלה אתמול (ב') את הריבית בשיעור חריג ויוצא דופן של 0.5%, לרמה של 3%. העלאת הריבית לחודש אפריל היא ההעלאה התשיעית שמבצע נגיד בנק ישראל מאז שינה את מדיניות הריבית המרחיבה שלו, בחודש ספטמבר 2009. במהלך תקופה זו הועלתה הריבית במשק בשיעור מצטבר של 2.5%. רוב האנליסטים בשוק ההון הישראלי כולל בנק ישראל, מעריכים כי שיעור הריבית ימוד על לפחות 4% עד סוף השנה.  

"צפויות העלאות ריבית נוספות"

אמיר כהנוביץ מכלל פיננסים מזהה בעיתיות בהעלאת ריבית שלישית ברציפות מתחילת השנה בעוד שבארה"ב אין סימנים באופק לשינוי כלשהו בשיעור הריבית. "הודעת בנק ישראל היא בעצם הכרה בכך שהוא נשבר וכי הדורסים יכולים להתנפל על השקל - נגמר עידן הייצוא. המשק הישראלי הולך לשנות את פניו ולהפוך מכלכלת ייצוא לכלכלת צריכה - זהו מחיר שמירת יציבות המחירים. אנו מעריכים כי קצב העלאת הריבית השנה הולך להיות פעם בחודשיים ב-25%. סביר להניח שבנק ישראל יתפשר על אינפלציה מעל לגבול העליון של יעד המחירים - עד סוף השנה הריבית צפויה להיות 4.25%".

ראש אגף כלכלה בהראל מיכאל שראל אמר בתגובה למהלך של בנק ישראל כי "הריבית הריאלית השלילית במהלך השנתיים האחרונות תרמה להתחממות יתר של המשק (overheating), להחטאת יעד האינפלציה, לעלייה בציפיות לאינפלציה ולעלייה החדה במחירי הדירות. מדיניות של ריבית ריאלית שלילית הייתה נכונה בשיאו של המשבר הכלכלי העולמי, אך כבר אינה מתאימה לתנאי המשק. נראה שכעת גם בנק ישראל הבין זאת. אנחנו מברכים את בנק ישראל על ההחלטה הנכונה".

רפי גוזלן מלידר שוקי הון: "ההחלטה להעלות את הריבית ב-0.5% היא נכונה ובמקום. הבנק הפנים כי סביבבת האינפלציה בישראל עלתה מדרגה וכי אין עוד מקום לסחבת בתהליך העלאת הריבית. אנו משאירים את תחזית הריבית שלנו על 4% עד לסוף השנה".

מבית ההשקעות מיטב מסרו כי "האיגרות הצמודות צפויות להגיב בירידות חזקות מאשר השקליות שיתבטאו בירידה של הציפיות האינפלציוניות. עם זאת, הציפיות האינפלציוניות בטווחים הקצרים לא צפויות לשוב לרמה הנמוכה מ-3%, הואיל ושני המדדים הקרובים (מארס ואפריל) צפויים להיות גבוהים. הנפט והסחורות החקלאיות חזרו להתייקר וגם הערכות האנליסטים לאינפלציה ל-12 החודשים הקרובים ניצבת מעל ל-3%. הפתעות שליליות בתחום האינפלציה והדיור עלולים להביא את הריבית לכדי 4%".

בנק ישראל ישוב להתערב במסחר

מקבוצת פריקו אמרו כי "פישר מכריז מלחמה בנוטלי המשכנתאות ומבקש להוציא את האוויר מבועת הנדל"ן בטרם תתפוצץ. בעלי האוברדרפט חוזרים לתקופה שבה המינוס בבנק עולה יותר והחגיגה הזו עומדת להסתיים. פישר פתר לעצמו נקודתית את ההתמודדות עם ההתפרצות האינפלציונית אך ייאלץ להתמודד בהקדם עם התחזקות נוספת של השקל מול סל המטבעות. הדולר צפוי לבחון בטווח הבינוני את רמת ההתנגדות של 3.5 שקלים - רמה שבה בנק ישראל צפוי להתערב בשוק בכדי למנוע את המשך היחלשות השקל". 

בפינקסו מקבוצת למבקס מעריכים שבנק ישראל ימשיך להתערב בשוק המט"ח בייחוד לאור העלאות הריבית הצפויות. יתרות המט"ח של ישראל שעומדות כיום על 74 מיליארד דולר בהחלט צפויות לעלות לרמות של 100 מיליארד והפסקת מדיניות רכישת הדולר לא נראית באופק. "אנו צופים התערבות של בנק ישראל במסחר ברמה של 3.51 שקלים לדולר", מוסרים בפינקסו.

תגיות