אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפיתוח החדש של ענף הביומד: בועת שכר צילום: בלומברג

הפיתוח החדש של ענף הביומד: בועת שכר

בלי הרבה הכנסות וכמעט ללא רווחים גייסו חברות הביומד את לב המשקיעים ואת כספם. "כלכליסט" מציג: מצעד כוכבי חגיגת השכר של חברות הביומד שלא התאפקו ומשכו לכיסם מיליונים ב־2010

04.04.2011, 12:51 | שניר הנדלר

בשנת 2010 נאלצו רבים מהמשקיעים בחברות הביומד הישראליות לספוג הפסדים על השקעתם בחברות ה"חלום". גם ניסיונות להציג התקדמות לא הצליחו לשכנע את המשקיעים שהם "כבר יכולים לראות את המיליארדים". הדו"חות הכספיים של 2010 - שמרביתם כבר פורסמו - מצביעים על כך שהשורה התחתונה של רוב חברות הביומד עדיין במינוס, אלא שעובדה זו נעלמה מתלוש השכר של מנהליהן. "כלכליסט" מציג: הכוכבים של בועת השכר בחברות הביומד.

יחיאל טל

החברה מפסידה, המנכ"ל שיאן

כדי להשתחל לחמישיית שיאני השכר של הביומד הישראלי לא חייבים לעבוד בחברה רווחית או מכניסה; מספיק להיות מנכ"ל קולפלנט אחזקות, יחיאל טל.

קולפלנט עברה בינואר 2010 מעיסוק בנדל"ן למחקר ופיתוח של מוצרים רפואיים המבוססים על קולגן אנושי שאותו היא מפיקה מצמחי טבק. המנכ"ל טל זכה בשנה זו לשכר בעלות של 3.9 מיליון שקל והתמקם במקום הרביעי ברשימת שיאני השכר הענפית. עיקר הסכום נובע מתשלום מבוסס מניות בשווי 3.1 מיליון שקל. בישיבה שערך דירקטוריון קולפלנט לפני כשבוע, נקבע כי "מכלול תגמולי המשרה משקף בצורה נאותה את תרומת נושאי המשרה והנו הוגן וסביר". להם לא הפריע שהפסד קולפלנט ב־2010 הסתכם בכ־30 מיליון שקל.

זאב ברונפלד

כחצי מיליון שקל רק על אחזקה

עסקן הביומד זאב ברונפלד מכהן כדירקטור בלא פחות מ־28 חברות - כשליש מהן ציבוריות. לברונפלד יש גם אחזקה

מהותית (21.5%) בחברת ביו־סל שכל פעילותה מסתכמת באחזקה של 18% ממניות חברת הביוטכנולוגיה פרוטליקס. אף שבמהלך השנה לא בוצע כל שינוי מהותי בפורטפוליו של ביו־סל, ברונפלד משך שכר בעלות של כחצי מיליון שקל ב־2010, מתוכם 115 אלף שקל עבור אחזקת רכב וטלפון נייד. למה? כי הוא יכול.

גיורא קרני וצביקה יוסף

לא צריך הכנסות כדי לפנק

אינטק פארמה, שלא רשמה הכנסות כלשהן ב־2010, רכבה על ההצלחה של ההנפקה הראשונית שביצעה באותה שנה, והכניסה את המנכ"ל גיורא קרני לעשיריית שיאני הביומד עם שכר בעלות של כ־2.5 מיליון שקל. גם הפסד של 20.3 מיליון שקל אשתקד לא מנע מיו"ר דירקטוריון החברה צביקה יוסף למשוך שכר בעלות של 2.3 מיליון שקל.

אבינועם דוקלר

כשהציבור משתתף יש העלאה

גליקומיינדס, שהפכה לפני כחודש לציבורית לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית, יודעת היטב להחזיר טובה למייסדה ד"ר אבינועם דוקלר, המכהן גם כמנכ"ל. דוקלר זכה ב־2010 מהחברה לשכר שנתי בעלות של 1.7 מיליון שקל. גליקומיינדס אמנם רשמה הכנסות של 2.6 מיליון שקל ב־2010, אך ההפסד שלה תפח בכ־130% ל־17 מיליון שקל. בעקבות הצלחת ההנפקה דוקלר זכה לתוספת של 22% לשכרו החודשי שיעלה ל־44 אלף שקל. למה? כי עכשיו גם הציבור משתתף בעלויות שכרו.

דוד זכות

25 אלף שקל ל־20% משרה

יו"ר בריינסווי ד"ר דוד זכות אמנם לא הצליח להיכנס לרשימת שיאני השכר, אך הוא יתנחם בעובדה שהחל ממאי הוא יזכה לשדרוג עלות שכרו בכ־180% לשכר בעלות חודשית של 25 אלף שקל. המספר אולי לא מרשים במבט ראשון, אך ד"ר זכות עובד בחברה בהיקף משרה של 20% בלבד, או יום עבודה בודד בשבוע.

ראובן קרופיק

הרווח חשבונאי, השכר אמיתי

במקום השני בטבלת השיאנים ניצב מנכ"ל כלל תעשיות ביוטכנולוגיה (כת"ב) ראובן קרופיק, שזכה לשכר בעלות של 5.8 מיליון שקל ב־2010. באותה שנה רשמה כת"ב רווח שיא של 351 מיליון שקל, הנובע מסיבות חשבונאיות וההפסד התפעולי שלה הסתכם בכ־80 מיליון שקל. חגיגת השכר בכת"ב אינה עוצרת בתלוש השכר של קרופיק.

משה בן-שאול, צילום: בועז אופנהים משה בן-שאול | צילום: בועז אופנהים משה בן-שאול, צילום: בועז אופנהים

הסמנכ"לים עמוס בנקירר וגיל מילנר נהנו משכר בעלות של 4.3 מיליון שקל ו־2.6 מיליון שקל, בהתאמה. במקביל לפרסום הדו"חות דיווחה כת"ב כי לקרופיק ולשלושה סמנכ"לים יוענק גם מענק בשווי כולל של 2 מיליון שקל.

משה בן–שאול

השיאן יישאר גם ב־2011

בראש פירמידת שיאני השכר בחברות הביומד של 2010 ניצב מנכ"ל ובעל השליטה באילקס מדיקל, ד"ר משה בן־שאול. ב־2010 צמחו הכנסות חברת הציוד הרפואי ב־0.9% לעומת 2009 והסתכמו ב־246 מיליון שקל, אולם הרווח הנקי ירד ב־14% ל־30.5 מיליון שקל. למרות הירידה ברווח, בן־שאול משך שכר בעלות של 7.6 מיליון שקל, שכלל מענק של 4.25 מיליון שקל על ביצועי 2010. גם בני משפחתו של בן־שאול המועסקים בחברה משכו שכר בעלות כוללת של 1.95 מיליון שקל.

לא מן הנמנע שהמענק המפנק לו זכה בן־שאול אשתקד יתפח גם ב־2011, כי הוא זכאי למענק שנתי בשיעור של 15% מהפער בין הרווח השנתי לפני מס בשנה נתונה לרווח לפני מס שהציגה אילקס בשנת 1994. בתחילת החודש דיווחה אילקס כי השלימה את רכישת 53.9% ממניות מדטכניקה, שהשיגה ב־2010 רווח נקי של 49.3 מיליון שקל. כך שאם היא תשמור על רווחיות, איחוד דו"חות החברות יקפיץ את הרווח הנקי של אילקס ובאופן ישיר גם את שכרו של בן־שאול, שצפוי לככב במקום הראשון גם בשנה הבאה.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
ניגוד עניינים
לשחר וjoe כל הכבוד על היוזמה לדעתי לביוסל אין זכות קיום מרגע שפרוטליקס התחילה להיסחר בארץ. ובזמן שהזאב היה מנכ"ל ביוסל וגם יושב ראש פרוטליקס ,האם זה לא ניגוד עניינים? ועוד אנחנו המשקיעים משלמים משכורת.די להתעללות במשקיעים הקטנים.צריך לעשות הכול בכדי לפרק את החברה ושלא יפתו אותנו בהוספת תוכן לחברה.
מאיר  |  11.07.11
2.
ביוסל - זמן לפרק את החברה!
קורא לכולם להצטרף לאתר של BIOHOLDER.COM אשר מובילים מאבק לפירוק חברת ביוסל וחלוקת אחזקותיה למשקיעים! פירוק החברה ייתן למושקעים תשואה אוטומטית של ~50% הגיע זמן להגיד די לעושק המיעוט שזאב ברונפלד עושה על חשבון המשקיעים!!! בהצלחה לג'ו ושחר במאבקם המוצדק!!!
ערן , חיפה  |  11.07.11
1.
זו הסיבה שצריכים להעמיד אותם במקום...מספיק לעושק וניצול המשקיעים הקטנים
התחלנו במהלך כנגד ביוסל....הגיע הזמן שנעשה משהו כנגד ההתנהלות הלא אחראית ולקיחת כספנו ללא דין או דיין...מי שמחזיק במניות ביוסל שווה להצטרף למאבק חשוב מאוד להצטרף למאבק ולשלוח יפוי כח להצבעה, קיבלנו מאות פניות של אנשים השואלים, האם אחזקה של 100 או 300 או אפילו 1000 מניות יכולות לעזור, או לא שווה את המאמץ... אני עונה לכולם, כל קול עוזר, יש לציבור 75% אחזקה, וגם אלה עם ה 100 מניות או 1000 או אפילו 10,000 אם יתאגדו יחד יהיו כח אדיר...לזה אנחנו מכוונים, וצריכים שכולנו נתאחד למען מטרה אחת....ממליץ לכלום לכנס ללינק http://www.bioholder.com/subpage.asp?page_id=29 שם יש את כל המידע הדרוש כולל נוסח של יפוי כח ומען התכתבות בהצלחה לכל המחזיקים....בקרוב השינוי :))
Joe , Toronto  |  11.07.11