אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה נהוג לעבוד על אנשים דווקא ב־1 באפריל? צילום: shutterstock

למה נהוג לעבוד על אנשים דווקא ב־1 באפריל?

המנהג לשקר לחבריך בתקופת השנה הזו הוא עתיק, ומבחינת מזג האוויר זה כמעט מתבקש

31.03.2011, 10:23 | בלדד השוחי
למה נהוג לעבוד על אנשים דווקא ב־1 באפריל?

אלי

אלי היקר,

השם "שוטה של אפריל" בערך בן 500 שנה, ומקורו, ככל הנראה, המעבר ללוח השנה הגרגוריאני. הרבה קהילות אירופיות היו חוגגות את ראש השנה לקראת האביב עד שבא הלוח החדש והזיז אותו לעונה אחרת לגמרי. מי שהמשיך לחגוג, בכוונה או בטעות, את ראש השנה הישן היה שוטה של אפריל. אבל זה רק שם. המנהג לשקר לחבריך בתקופת השנה הזו עתיק בהרבה.

מבחינת מזג האוויר זה כמעט מתבקש. באירופה, בצפון אמריקה וברובה של אסיה זו התקופה שבה החורף החשוך והקר מפנה את מקומו לאביב. תקופת הפריחה וההמלטה. לא מפתיע לגלות שלהרבה תרבויות יש חג של פריקת עול ממש בתקופה הזו, כשאפשר סופסוף לצאת מהמערה ולמתוח את הרגליים. מה גם שבאותה תקופה של השנה העולם מתהפך - הימים הופכים לארוכים מהלילות - והרבה חגיגות עונתיות משקפות את ההיפוך הזה.

מזג האוויר עצמו בוגדני. בבוקר הוא רומז לך שכדאי לצאת מהבית במעיל, ואז מפנק אותך ביום שלם של חמסין. או שהוא חושף קצת שמש בבוקר, ואז פותח את ארובות השמים ומשאיר אותך עם סנדלים. ואם מזג האוויר מתעתע, מי אנחנו שנתנגד?

אז היוונים, למשל, היו משתכרים בתקופה הזו עד דלא ידע ועורכים פסטיבלי ריקוד ותיאטרון לכבוד דיוניסוס, אל היין. הרומאים חגגו בה את חג ההילאריה שלווה בנשפי תחפושות, וגם הבכחנליות - שהיו אורגיות כל כך פרועות עד שהן הוצאו מהחוק, ושצברו כזו פופולריות עד שהמשיכו לחגוג אותן בכל זאת - התחילו מטקס סודי, לנשים בלבד, שנחוג לקראת האביב, בדיוק בתקופה הזו.

באותו זמן חל גם חג ההולי ההינדי, שבו מתיזים צבעים זה על זה לזכר המתיחה הגדולה שבה האל וישנו התחכם למלך שדים גדול והרגו. גם הנוצרים משפריצים, אבל בעיקר מים, כחלק מחגיגות הפסחא. הם גם מחביאים ביצים צבעוניות ומספרים לילדים שארנבת גדולה הטילה אותן. ולנו יש את פורים - מלך חגי המתיחות - עם התחפושות והקפצונים והעד־דלא־ידע.

ובאיראן, מקום התרחשותו של סיפור המגילה, חוגגים את חג המתיחות העתיק ביותר שעדיין נחוג. קוראים לו סִיזְדה־בֶּדר, והוא נופל בדרך כלל על היום הראשון או השני של אפריל. חוץ ממתיחות, יש בחג הזה גם מתנות לאביונים, ואנשים רבים נוהגים לצאת בו לפיקניקים, לעשות על האש ולשחק שש־בש. קצת דומה ליום העצמאות, ואולי משום כך יום העצמאות האיראני, היום שבו המהפכה האסלאמית ניצחה, הוא אחד באפריל, לפני 32 שנה. חתיכת מתיחה זו היתה.

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

תגיות