אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מתי האינטרנט יושתל בראשינו?

מתי האינטרנט יושתל בראשינו?

עתידן פורץ דרך מסביר איך נגלוש מתוך המוח

31.03.2011, 10:21 | שיזף רפאלי

בגיל 36, כשד"ר מייקל כּוֹרוּסְט כבד השמיעה התחרש לגמרי, הוא עבר ניתוח להחדרת שתלי שמיעה שבלוליים לגולגולתו. השתלים הללו מכילים יותר מרבע מיליון טרנזיסטורים זערוריים שמהווים עתה חלק בלתי נפרד מגופו. כך, הוא הסביר בספרו הראשון "Rebuilt", הוא נהפך לגרסה מוקדמת מאוד של אדם ביוני, אדם שהוא גם מחשב, סייבורג.

ד"ר כורוסט, מומחה מאוניברסיטת טקסס באוסטין למדעי המחשב, מחזות רנסנסיים וההיסטוריה של התרבות, הוא כיום עתידן משפיע ונחשב. החוויה שבה שיתף את הקוראים בספרו מ־2006 היתה עבורו נקודת מוצא למסע מחשבתי שבו הוא משתף את הקוראים בספרו החדש, שיצא בארצות הברית לפני כמה שבועות, "World Wide Mind", שאת שמו המלא אפשר לתרגם כך: "המוח העולמי: עליית האיחוד בין האנושות, המכונות והאינטרנט".

הספר החדש מפרט בדקדקנות מדעית חזון שמהדהד כבר שנים – חזון הסינגולריות הטכנולוגית – ואת האופן שבו הוא עשוי להתגשם. הסינגולריות הטכנולוגית היא הרגע בעתיד שבו המחשבים, הביוטכנולוגיה והמזעור יתקדמו עד כדי כך שההבדל בין אדם ומכונה יתבטל, ובתולדות האנושות ייפתח פרק חדש. העתידן ריי קורצווייל נתן למושג הסינגולריות במה רחבה, ופרסם את התחזית הקשה לעיכול, שלפיה קרב היום שבו מחשב יהיה חזק מספיק כדי להכיל בתוכו תודעה אנושית שלמה, ואנשים יוכלו להעביר את תודעתם אל תוך מחשבים וכך לזכות בחיי נצח. ומה שמבדיל את קורצווייל מאלפי סופרי מדע בדיוני שמתפרנסים מניחוש העתיד הוא שקורצווייל מבסס את תחזיותיו על ניתוחים מדעיים. הוא היה מהיחידים שחזו את עליית האינטרנט, הסלולר, שיתוף הקבצים והגאדג'טים המודרניים, ובעצמו היה חלק מיצירת העתיד כאשר המציא את הסינתיסייזקר, הסורק והתוכנה לזיהוי דיבור.

"World Wide Mind" "World Wide Mind" "World Wide Mind"

גם כורוסט ניגש לנושא בכלים מדעיים, והוא מתאר עתיד קרוב יותר, קונקרטי יותר ונתפס יותר מזה שקורצווייל דיבר עליו.

איך ייראה העתיד הזה? הוא יהיה דומה להווה, אלא שהמכשירים המסורבלים שמתווכים בין בני אדם – טלפונים ומחשבים, למשל – ייעלמו ממנו, ובני אדם יהיו מחוברים אלה לאלה במוחותיהם. הוא מתאר טכנולוגיות שעדיין לא קיימות, אך שהיסודות אליהן מגובשים כיום במחקרים ראשוניים: נגיפים מלאכותיים שיוחדרו לתאי המוח ובמקום לחולל בהם מחלות ייצרו בהם חיווטים וקישורים, כמו תוכנות שמותקנות במחשב; או קרינה אלקטרומגנטית מתוזמנת ומתוכנתת שתשמש לשיפוץ הקוד הגנטי.

אלה, לצד שתלים ננו־טכנולוגיים ופיצוח ה"שפה" של האותות החשמליים במוח, אלה ש"מרכיבים" את המחשבות, ישמשו את כל בני האדם בחיבור לאינטרנט כלל־עולמי, שלא דורש שימוש בדפדפנים, אלא רק בממשק האדם־מכונה. כמה מהיסודות לטכנולוגיות האלה לא רק נחקרים אלא כבר מיושמים: פותחו כבר שבבים שאפשר להפעיל על ידי ריכוז ולכוון על ידי רצון, ולהפעיל בעזרתם איברים מלאכותיים, ושבבים ניסיוניים כבר מושתלים במוחות עכברים וקופים. באחד הפרקים היותר ציוריים בספר כורוסט מתאר דרמה משטרתית שכאילו לקוחה מסרט, ובה צוות שוטרים מנהלים קרב יריות בפושעים תוך כדי תיאום טקטי על ידי שיחות טלפתיות שמתבצעות באמצעות "הקרנת מחשבות". על הנייר, הוא כותב, זה אפשרי.

ומה שנותן לתיאוריה של כורוסט משנה רצינות הוא העיסוק שלו בחשיבה ביקורתית על עתידנות. כורוסט מבדיל בין שני סוגי ניבויי עתיד: בדיות, ונבואות שקר. נבואות שקר הן פסולות, כי הן מבטיחות את מה שלא ייתכן, מה שנוגד את המתמטיקה וחוקי הטבע. הבדיות, עם זאת, אולי לא קיימות במציאות, אבל הן ייתכנו, והמציאות הקיימת מובילה אליהן. לאונרדו דה וינצ'י וז'ול ורן בדאו המצאות עתידיות, אך לא ניבאו נבואות שקר. כורוסט מקווה שחזונו, הכמעט בלתי נתפס והמטריד לפרקים, אבל גם המשכנע, ייזכר כבדיה כזאת.

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
לא הכל דבש...
אני לא בטוח שכב' הפרופסור נתן את דעתו גם על מיגוון הסכנות שב"שיכלולים" המתוארים... בכל "טוב" יש, לפעמים, גם יותר מקמצוץ של "רע"... אני לא אומר שהמדע והטכנולוגיה לא צריכים להתקדם - אבל עלינו להיות מודעים גם למחירים שאולי נשלם, ולהיות מוכנים לשלמם... בימים אלה ממש, היפנים המיסכנים חשים על בשרם את הצד הכואב של ה"קידמה הטכנולוגית" - את הקרינה הרדיואקטיבית... העוצמה של ה"פייסבוק" ממחישה, אף היא, את הכיוונים הבלתי צפויים אשר אליהם עשויה/עלולה להוביל ההתפתחות הטכנולוגית: מאירגון מהפיכות ועד התאבדויות ילדים בגלל "השמצות" ברשת. לכן, אינני בטוח שהפיכת האדם, במידה רבה, לחלק BUILT-IN בתוך המערכת (האינטרנט), תיטיב עימו, עם החברה שבה הוא חי ואם המציאות שבה הוא מתפקד! תארו לעצמכם את תרחישי האימים הבאים: האקר מרושע פורץ למוחו של אדם ו"כופה" עליו לבצע מעשים, שכאדם חופשי הוא לעולם לא היה עושה (אגב, על מי תוטל, במקרה כזה, האחריות הפלילית?...) ; אירגון טרור "משתלט" על מוחם של אנשים תמימים ודוחף אותם לדרך הטרור ; נוכל בינלאומי "חודר" למוחם של המיליארדרים באפט וסורוס ; אנס משתלט על מוחה של אישה שבגופה הוא חפץ ; רוצח נותן "פקודה" למוחו של קורבן לעצור את פעולת הלב. מי לידנו ייתקע, שכל זה לא יתרחש?...
בן , מרכז  |  02.04.11
13.
תגובה לתומר (מספר 10)
על פי חוק מור, כבר יותר מ-45 שנה היכולת של מחשבים מכפילה את עצמה כל בערך שנתיים. גם מכשירי הדימות משתפרים כל הזמן. לכן קרוב היום בו מחשב יכיל מודל מלא של מוח. זה לא אומר שהמחשב יבין את המוח (חפש על החדר הסיני), אבל זה יאפשר לחוקרים לבצע ניסויים מבוקרים על אותו מוח וכך ללמוד על פעולתו מהר מאוד. אבל זו לא הסינגולריות. דווקא ההתקדמות ברפואה הננו-טכנולוגית היא שתהפוך אותנו לשילוב של אנשים ומכונות. מערכת החיסון והשיקום שלנו תתוגבר ע"י ננובוטים שיבצעו מלאכות תחזוקה שונות בגוף.
רונן  |  02.04.11
12.
אני צועד צעד אחד קדימה ולא חושב שזו עתידנות משוכנע שזה העתיד של המין האנושי:
כבר שנים שברור לי שהאדם יעבור תקופת אינטגרציה בינו לבין המכונות. לדעתי האינטגרציה לא תהייה מלאה ולא תהייה יכולת לשלב בין הגנום האנושי למכונות אבל הרבה יותר מזה יתרחש: לא הכלה של הטכנולוגיה אלא בעקיפין הטכנולוגיה תייתר את הביולוגיה. איברים שונים של האדם שהיום הם איברים חיוניים יעלמו אחד אחרי השני. מי צריך אוזניים ששומעות רק תדרים רגילים? למה לא תדרי RF ובעצם את כל תדרי הספקטרום. כך גם עם הראיה. למה לא להכניס כל תינוק שנולד מייד לאחר הלידה למעבדה שבו יושתלו האיברים החיוניים הרלוונטיים? כן הכל דור 4.5 של טכנולוגיות. ובשלבים הבאים ימצאו פתרונות לחסכון של אנרגיה מיותרת עבור האיברים הללו. גם הגפיים יהפכו למיותרים, כי מי צריך לזוז מהכיסא כאשר הרובוטים עושים הכל כולל להשיג אוכל ולהאכיל(ולא להאכיל בצורה הקלאסית הבזבזנית והברברית של לעיסת בעלי חיים אחרים אלא ישר בהטמעת אנרגיה מעובדת). ובעצם מי צריך אוכל כשאפשר לייצר אנרגיה זמינה ומיידית ואלגנטית? אנרגיה שתזין את המערכות הרלוונטיות ללא בזבוז. ומי צריך אנרגיה לאיברים מיותרים מלבד המוח? המציאות כולה ביום בהיר אחד תהפוך להיות מציאות מדומה שנתמכת על ידי המציאות הישנה רק על ידי אספקת אנרגיה. ומהו החומר אם לא אנרגיה טהורה במקור? - האנושות או מה שהיא לא תהייה כבר אז, תוכל לבצע את המעבר ולהפוך את החומר לאנרגיה או ל"טביעת אנרגיה נאמנה למקור" = מה שהאנושות קוראת נפש. ואם גם את האנרגיה נוכל לספק בצורה ישירה ואפקטיבית ומתוך חלקיקים קטנים מספיק הרי שהמציאות כולה כפי שאנחנו מכירים אותה היום תהפוך למיותרת. וכך סוף סוף השאלה שילדים אוהבים לשאול אחד את השני: "אולי אני בכלל חולם שאני חי" - תהפוך לשאלה במקומה. רק שלא יהיו ילדים ולא יהיה מי שבאמת ישאל. מה יקרה על המושגים של טוב ורע? מה יקרה לתאוות שלנו כשאין גוף? מה יהיה הכוחות המניעים של ה"נשמות" הטהורות הללו (טהורות במובן של אין גוף). אולי בכלל הן תאבדנה את הרצון להתקיים? אולי. מעניין אם דארווין ראה את ההתפתחויות הללו באבולוציה והיה נבוך מכדי לדבר עליהן רק שלא יחשבו שהוא משוגע לגמרי. לדעתי הצעדים הללו הם הבלתי נמנע- זה יקרה ואין כוח בעולם לעצור אותו. וכמו שיש זקנים שלא מסוגלים לדמיין עולם בלי ספרים כך יש אנשים שלא מסוגלים לדמיין את עצמם או את חייהם בלי איברים וכמובן שתקופות המעבר הללו קשות למין פרימיטיבי כפי שאנחנו עכשיו. אבל כמו כל דבר גם זה יעבור לנו. ולבסוף: הדבר היחיד שיעצור את התסריט הזה: אם האדם לא ישכיל לברוח ממערכת השמש ומכדור הארץ לפני שהטכנולוגיות הללו תהיינה ביכולת מלאה. אין שום הוכחה שהמציאות שלנו ממשית. מאוד יכול להיות שאנחנו כבר בתוך מציאות וירטואלית של "מוח" או אנרגיה אחרת. זה לא אלוהים והוא אולי ברא אותנו ואולי לא במכווון. אולי אנחנו סתם מחשבה שלו שעוברת במוחו ותכף תתפוגג. ובעצם זה באמת לא משנה. כל דיון בנושא עקר כי ברור שאין לנו דרך להוכיח או להפריך את העניין.
פיור אנרג'י  |  02.04.11
לכל התגובות