אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: כשטוויטר מוצאת את עצמה בצד של הרעים צילום: cc by Rosaura Ocoha

דו"ח טכנולוגי: כשטוויטר מוצאת את עצמה בצד של הרעים

בניגוד למה שקרה לפייסבוק, הדימוי הציבורי של טוויטר נשאר נקי כמעט לחלוטין. אז מה גורם לתושבי סן פרנסיסקו להפגין נגדה? וגם: מלחמת המפות בין גוגל לסין ומלחמת השפה בין מיקרוסופט לאפל

30.03.2011, 13:50 | יוסי גורביץ

אופס, כבר פחות אוהבים את טוויטר

עד לאחרונה טוויטר נהנה מדימוי ציבורי מצוין: שמו של השירות נקשר במהפכנות בריאה, הוא נחשב לגרסה השנונה של פייסבוק, ובניגוד אליה, הוא לא מנסה למכור את הפרטים שלכם לאיזה כריש הלוואות. בקיצור, היו לו את יחסי הציבור הטובים ביותר בעולם. עד שתאוות הבצע העבירה את החברה שמאחוריו על דעתה. כן, נחמה, טוויטר היא חברה, כזו עם מטרת רווח וכל מה שנלווה לזה.

בחודשים האחרונים דוחפת טוויטר בכל הכוח, ותוך שימוש בטריקים מלוכלכים, הצעת חוק בעיריית סן פרנסיסקו שתעניק לה שורה של הטבות מס. בחברה איימו שאם הם לא יקבלו את ההטבות הללו, ובכן, העולם גדול ויש הרבה ערים אחרות שישמחו לארח חברות הייטק צעירות ותוססות.

מטבע הדברים, השמרנים במועצת העיר - שעוד לא ראו עסק שלא ראוי לתת לו בונוס ואדם עובד שלא ראוי לשלול את ההטבות שלו - מיהרו להודיע על כך שקיצוץ מיסים לטוויטר הוא רעיון נהדר, וראש העיר אפילו כתב מאמר בנושא בעיתון מקומי. הליברלים, מצד שני, היו הרבה יותר סקפטיים, והודיעו שאם ההצעה תעבור במועצה, שם יש לשמרנים רוב, הם ידאגו לגרור אותה למשאל עם בנובמבר הקרוב, ותהו אם טוויטר באמת צריכה סוג כזה של יח"צ.

אז טוויטר קיבלה אמש (ג') דוגמית למה שהולך לקרות בנובמבר: מפגינים התאספו מחוץ למטה החברה, והניפו שלטים בנוסח "תתביישו, טוויטר", עם ציון ההאשטג המתבקש. סיסמאות אחרות היו "כבדו את הקהילות שלנו" ו"הפגינו אחריות חברתית". תשמור מפלצת הספגטי המעופפת ותציל. בנוסף להפגנה הפיזית, הקפידו המפגינים גם לשלוח ציוצים בנושא.

לטוויטר יש מספיק כסף גם בלי לשתות בקשית את המיסים של עיריית סן פרנסיסקו - שנמצאת, כמו כמעט כל הערים בארה"ב במשבר כלכלי קשה. איגודי העובדים של העיר, שעדיין יש בהם שאריות של כוח, מזכירים שהעירייה מתכננת לפטר מספר גדול של עובדים. הם שואלים בצדק האם יש טעם, במצב כזה, דווקא לוותר על הכנסות ממסים. גם אם זה יעזור לטוויטר.

 

התחממות בגזרת גוגל-סין

סין וגוגל נכנסות לסיבוב קרבות חדש. בסיבוב הקודם, שהתחיל שנים ארוכות אחרי שגוגל הסכימה ללקק את מגפיה של הרודנות ולצנזר את תוצאות החיפוש שלה, פרצה בייג'ינג לשרתים של גוגל, ובתגובה הוציאה האחרונה את רוב עסקיה מסין, תוך שהיא גורפת הון ציבורי על כך שהיא "לא מצנזרת". אבל המשטר הסיני לא שוכח השפלות, כך שעכשיו מגיע סיבוב חדש.

העסקים של גוגל בסין לא זוכים ליותר מדי הצלחה גם כך, אבל זה לא מפריע למשטר להמשיך ולזנב בה. הפורטל הסיני הגדול Sina העיף את בוקסת החיפוש של גוגל מהאתר שלו, ומעכשיו הוא משתמש במנוע חיפוש משלו. אם לסמוך על המוניטין של סין וההאקרים שלה, אף אחד לא יתפלא אם הוא יתגלה כגרסה מועתקת של גוגל. לאחרונה לא נשאר הרבה מה לעשות, חוץ מלנופף בכך שהיא כבר לא מצנזרת תוכן בסין.

אבל סינה היתה בסך הכל מתאבן. נכון לאתמול, גוגל טרם העבירה לרודנות את המסמכים שהיא דורשת כדי שתמשיך לאפשר את הפעלת שירות המפות של גוגל שם, והדד-ליין הוא מחר. המשטר מאיים לסגור את כל שירותי המיפוי שלא יכרעו ולא ישתחוו. זו כבר פעולה ישירה של המשטר נגד גוגל.

כל זה קורה על רקע האשמותיה של גוגל שסין פוגעת בפעולתו של ג'ימייל, וההאשמות הנגדיות של שופרי המשטר שגוגל היא המקבילה המודרנית של חברת מזרח הודו הבריטית, שדפקה את סין עד העצם במלחמות האופיום של המאה ה-19. ובינתיים, מנוע החיפוש באידו - שלמשטר יש שליטה ניכרת בו - בולע את נתח השוק הקטן גם כך של גוגל בשוק הסיני.

או, בקיצור, אם לצטט את הסיסמה של משחק התפקידים הישן Shadowrun, "הסתכל אחורה, תירה ישר, חסוך בתחמושת, ואף פעם, אבל אף פעם, אל תעשה עסקים עם דרקון".

באידו. כשגוגל מתעמתת עם המשטר הסיני, היא משתלטת על עוד חלקים מהרשת המקומית, צילום: בלומברג באידו. כשגוגל מתעמתת עם המשטר הסיני, היא משתלטת על עוד חלקים מהרשת המקומית | צילום: בלומברג באידו. כשגוגל מתעמתת עם המשטר הסיני, היא משתלטת על עוד חלקים מהרשת המקומית, צילום: בלומברג

הקרב על אפסטור

דיווחנו לפני מספר ימים שזמן קצר לפני שאמזון פתחה את האפסטור שלה עוכרי הדין של אפל מיהרו לתבוע אותם על השימוש בשם. כזכור, אפל דורשת סימן רשום על המונח "App Store", קרי חנות אפליקציות, ומיקרוסופט הגישה התנגדות לכך בינואר האחרון. היא ציינה אז שבין השאר, גם סטיב ג'ובס בעצמו - הוא ולא מלאך, הוא ולא שרף - התייחס ל'אפסטור' כאל שם גנרי לחנות אפליקציות.

הקרב בחזית הזאת נמשך בעוז, ומיקרוסופט מפעילה את כל הכלים נגד אימפריית הרשע. אחד הכלים הללו הוא בלשן בשם רונלד ר. באטרז. הוא הגיש חוות דעת מלומדת, שממנה עולה כי המונח "חנות אפליקציות" הוא "שם עצם מורכב שמשמעותו בפשטות היא 'חנות שבה מוצעות אפליקציות למכירה', כלומר הגדרה של הדבר עצמו". באטרז מצא שבין השאר, כשציטט מומחה של אפל מילונים כדי להגן על טענותיה של החברה, הוא ציטט גם מילון שקובע כי מדובר במילה גנרית.

באטזר ציין עוד שהמונח "אפסטור" הופיע בדבריהם של רבים וטובים, הרבה לפני 2008, כשאפל נזכרה ליצור חנות. כבר ב-1998 ניסתה חברה לרשום סימן רשום על המונח, ללא הצלחה. המונח Killer App נמצא איתנו שנים ארוכות, ולא, הוא לא קשור לאפל.

הקרב נראה חסר משמעות, אבל הוא לא. הקרמלין מקופרטינו מנסה להביא כמה שיותר חלקים של הרשת לצד שלו. מי שרוצה רשת חופשית, צריך להתנגד לנסיונות לנכס אותה ואת השמות המופיעים בה, גם כאשר מי שעושה זאת הוא מפעל צעצועים גדול ומתוקשר במיוחד.

אפליקציות באפסטור של אפל. לפי השם הזה שייך?, צילום: בלומברג אפליקציות באפסטור של אפל. לפי השם הזה שייך? | צילום: בלומברג אפליקציות באפסטור של אפל. לפי השם הזה שייך?, צילום: בלומברג

קפקא מת בפראג וחי בפייסבוק

ב-30 במארס 2006 נרצחה קרוליין ווימר בדירתה שבניו יורק. אחד האנשים שהגיעו ראשונים למקום היה הפרמדיק מארק מוזרלה, שוטר לשעבר. מוזרלה ניצל את ההזדמנות כדי לצלם את הגופה, ולהעלות את התמונה לדף הפייסבוק שלו.

אחד החברים של מוזרלה, מזועזע, עידכן את בית החולים שבו עבד המצלם, שכראוי פיטר אותו במקום. המשפחה ראתה את התמונה הגרפית של הרצח - שמוזרלה מיהר למחוק - והזדעזעה. עד כאן החלקים הפשוטים של הסיפור.

המשפחה חששה שהתמונה תמשיך להסתובב ברשת החברתית הג בעולם, ועל כן שכרה עורך דין, שדרש מפייסבוק לומר האם התמונה הועלתה על ידי מישהו אחר, מי, והאם היא שמורה על שרתים של פייסבוק באיזשהו אופן. פייסבוק הודיעה בתגובה שהיא לא יכולה לענות על השאלות הללו בלי אישור של אחד, מארק מוזרלה, שיש לו את הזכויות על התמונה. בניסיון כושל להיות יעילה, פייסבוק שלחה לעורך הדין את הטופס שהוא צריך להגיש למוזרלה.

למשפחה נמאס, ועכשיו היא מגישה תביעה. פייסבוק, בתגובה, אמרה שהכל היה אי הבנה אחת גדולה ושהיא תעשה מה שהיא יכולה לעשות. כעת היא טוענת שאם התמונה נמחקה על ידי מוזרלה, היא ירדה מהשרתים שלה תוך 90 יום. כנראה. 90 יום? למה לעזאזל 90 יום? טוב, את זה פייסבוק כבר תסביר בבית המשפט.

קצרצרים
סמסונג גלקסי טאב. הטאבלטים עוד יהיו בסביבה בעוד שנתיים? לא בטוח סמסונג גלקסי טאב. הטאבלטים עוד יהיו בסביבה בעוד שנתיים? לא בטוח סמסונג גלקסי טאב. הטאבלטים עוד יהיו בסביבה בעוד שנתיים? לא בטוח

הפלא שכולם מריירים עליו בשנה האחרונה הוא טאבלט, פסוודו-מחשב שמעקר מהמחשב את הסיבה העיקרית שהוא כל כך חשוב - היותו כלי עבודה. הטאבלט הוא מכשיר לצריכת בידור בלבד, כלי שמיועד לגרום לנו לשקוע עוד ועוד בביצת הסחת הדעת. ובכן, אולי יש תקווה: מזכיר בכיר במיקרוסופט - קרייג מונדי, האחראי על מחקר גלובלי ואסטרטגיה בחברה - טוען שמוקדם מדי לומר אם הגרוטאות יישארו איתנו, או שהן הבזק זמני, גאדג'ט שבעוד שנתיים נשאל את עצמנו למה בעצם היינו צריכים אותו. העתיד, הוא מעריך, שייך לסמארטפונים ולמחשבים הניידים - שניהם כלי עבודה במובהק.

לא רק בישראל: חברת הטלפוניה קומקאסט פנתה במייל תחינה לעובדיה, בניסיון נואש לשכנע אותם לסייע לה גם מחוץ לשעות העבודה. האם הסיבה למייל היא תלונות מצד לקוחות? כלל וכלל לא. הלקוחות, מבחינת קומקאסט, מוזמנים לבצע בעצמם מעשה מגונה עם קקטוס. מה שחשוב הוא היח"צ - וקומקאסט עומדת בפני הכרזה שלפיה היא החברה הגרועה ביותר בארה"ב. על כן היא מאיצה בעובדיה להצביע בסקר המקוון בנושא ולטעון שזה כלל לא המצב. עכשיו, אילו אני הייתי עובד בקומקאסט, הייתי אומר בסקר הזה את האמת, כל האמת ורק האמת, כדי שהתרגיל שלה יתפוצץ לה בפנים. אבל מה שבאמת חשוב - מי מתנדב ליצור סקר כזה בארץ?

דיווחנו בעבר על ההתנהגות המפוקפקת של ילפ, אתר ווב 2.0 שמאפשר לכל אחד להשמיץ בתי עסק, ואחר כך מציע להם בנימוס להעלים את הביקורות הללו - תמורת תשלום. ובכן, בית משפט קבע שהטענה שמדובר בסחטנות 2.0 לא הגיעה לסף הראיות הנדרש, ודחה את התביעה בנושא.

הצבא האמריקאי יתחיל להפעיל ב-2018 רובוטי תקיפה מעופפים בגודל מלא, שמסוגלים לעשות כל מה שעושים מטוסי קרב וקצת יותר. כל זה יעלה פחות ולא ידרוש טייס אנושי. וחיל האוויר שלנו עדיין מחכה למטוסי ה-F-35, שיגיעו מתישהו ב-2017 ויעלו הרבה, הרבה יותר.

נחש קוברה עשה את הדבר ההגיוני, מבחינתו, ונמלט מגן החיות של הברונקס לפני מספר ימים. מאז ניו יורק כולה מבועתת מחשש לפגוש את הנחש הממושקף. אתם מנחשים את ההמשך: עכשיו יש לנחש חשבון טוויטר פיקטיבי משלו. צחקנו הרבה.

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
מפליא אותי.בגוגל לא מבינים כי כסין מבינים שלא רק גוגל קיימים?
מה המח מאחורי כל העניין הזה להילחם נגד סין. מה רוצים בגוגל להוכיח, שיש ללמד את הסינים מוסר, או מה? אולי גוגל מעצמה חזקה וגדולה מסין? סין היתה 5000 שנה לפי ותהיה 5000 אחרי, לפחות, עם או בלי גוגל, בפרט שיש מי שרוצה לתפוש בסין את מקומם. לא מאיימים על פיל עם עכבר, זה קורה רק בסיפורים. אם גוגל היו עושים משהו דומה וקטן הרבה יותר בארהב,...............................................! זה מה שהיינו רואים עכשיו על המסך.
הגוי , דג דגים.  |  01.04.11
6.
טוויטר שותה בקשית את כספי המיסים?... כמה צבוע.
אני לא יודע באילו "טריקים מלוכלכים" נוקטת טוויטר, כפי שהכותב רומז, אבל ה"טריק" של התמקחות ובדיקה כלכלית של היכן הכי משתלם להציב את העסק שלך- הוא לא טריק מלוכלך. אם לפעול לפי ההגיון הזה, כל משפחה ומשפחה צריכה לגלות 'אחריות חברתית' ולקנות בחנויות היקרות ביותר ולבזבז כמה שיותר כסף. הרי הכסף הזה הולך למיסים. אפשר סתם לתרום באופן ישיר לעיריה. וזה מדהים איך אפשר לערוך מניפולציות בדיווחים. כשיש לך איזה 15 סהרורים (שימו לב לאיך המצלמה ממוקמת בזווית כזו שממולאת ע"י אותם ה10-15 מפגינים ומנסה להשוות נפח להצגה שלהם) שעומדים ומקטרים, אתה קורא לזה "הפגנה" ויוצא בקמפיין "למען האזרחים", כאילו מדובר בצעדה של אלפים.
30.03.11
לכל התגובות