אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדיקת "כלכליסט": זינוק של 20% בהכנסות רואי החשבון ב־2010

בדיקת "כלכליסט": זינוק של 20% בהכנסות רואי החשבון ב־2010

תחילת יישום תקנות ה־SOX הצריך יותר שעות עבודה מרו"ח בשנה החולפת, ולכן גדלו הכנסותיהם. טבע שילמה על שירותי הביקורת את הסכום הגבוה ביותר זו השנה הרביעית ברציפות - 75.2 מיליון שקל

04.04.2011, 09:32 | הדר קנה

במהלך 2010 שילמו החברות המשתייכות למדד תל אביב־100, שפרסמו דו"חותיהן (86 חברות עד כה) סכום של 443.3 מיליון שקל עבור השירותים שסיפקו להם רואי החשבון - עלייה של 20% משנת 2009. העלייה בהכנסות באה על רקע החלת היישום המלא של תקנות ה־SOX לפי דרישת רשות ניירות ערך, אשר הצריך מצד רואי החשבון השקעת שעות מרובות של עבודה.

עסקים גדולים, ביקורת יקרה למה טבע משלמת כל כך הרבה לרואי חשבון? זה ארבע שנים ברציפות שהחברות הדואליות והבנקים משלמים את הסכומים הגבוהים ביותר בשוק עבור שירותי ראיית חשבון לצד ארבעת הבנקים הגדולים: פועלים, לאומי, דיסקונט ומזרחי טפחות הדר קנה, 2 תגובותלכתבה המלאה

בצד העלייה במספר שעות העבודה של רואי החשבון ב־2010, חלה ירידה של 10 שקלים בשכרם הממוצע מ־284.5 שקל לשעה ל־274.8 לשעה. רו"ח דודי גולדברג, סגן נשיא לשכת רואי החשבון ושותף במשרד ליאון אורליצקי, מסביר את הנתונים: "צריך לשים לב שסך הכל שכר הטרחה עלה, כי סך השירותים הנדרשים מרואי החשבון בשנת 2010 גדל. חשוב לעשות הבחנה בין שירותי הביקורת לבין שאר השירותים, מאחר שעל השירותים הנלווים משלמים יותר פר שעת עבודה. הירידה בשכר הממוצע אינה קריטית, אך ניתן להסביר אותה בכך שבעקבות עלייה בשירותים הנלווים נדרשנו לעוד שעות ביקורת שעליהן התעריף נמוך יותר".

סומך חייקין מוביל

מדד ת"א־100 הוא אחד המדדים המובילים של הבורסה התל אביבית, המתפרסם מאז 1992. המדד כולל את 100 החברות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר בבורסה. "כלכליסט" בחן את הדו"חות שפורסמו עד כה של החברות השייכות למדד - 86 בסך הכל. הבדיקה כללה את ההכנסות של משרדי רואי החשבון בשנת 2010, את מספר החברות הציבוריות ממדד תל אביב־100 שמשרת כל משרד, וכמה שילמה כל חברה במדד עבור שירותי ראיית החשבון.

לחצו לצפייה
גלריית כלכליסט: משרדי רוה"ח המובילים בדו"חות לשנת 2010 (6 תמונות)

מהבדיקה עולה כי משרד סומך חייקין (KPMG) הוא המוביל בשתי הקטגוריות העיקריות: מספר החברות שלהן המשרד נותן שירות, וההכנסות של המשרד. 38 חברות מתוך המדד הן לקוחות המשרד, והכנסותיו בשנת 2010 הסתכמו ביותר מ־159 מיליון שקל.

במקום השני מבחינת מספר הלקוחות נמצאת פירמת קוסט פורר גבאי את קסירר (ארנסט אנד יאנג), עם 30 חברות מהמדד והכנסות של 102.9 מיליון שקל ב־2010.

שינויים בפסגה

לפני כשנתיים ערך "כלכליסט" את הבדיקה בקרב כלל החברות הציבוריות - יותר מ־600 - ואז הובילה דווקא פירמת קוסט פורר (אנסט אנד יאנג) בשני המדדים. ההבדל באופן הבדיקה הוא שמסביר את השינוי בדירוג. גורם בכיר בענף ראיית החשבון מסביר כי: "ככל הנראה, אם הבדיקה השנה היתה זהה, קוסט פורר עדיין היה מוביל בדירוג. קוסט פורר משרת את המספר הכי גדול של חברות ציבוריות בשוק, אך הן לא בהכרח בתוך מדד ת"א־100".

במקום השלישי ובהפרש גדול נמצא משרד בריטמן אלמגור זהר (דלויט) עם 15 חברות והכנסות של 18.2 מיליון שקל.

במקום הרביעי נמצא משרד קסלמן וקסלמן (PWC) עם 12 חברות, אך מבחינת ההכנסות קסלמן וקסלמן נמצא במקום השני בדירוג עם 115 מיליון שקל ב־2010. ההסבר טמון בעובדה שחברת טבע היא לקוחה של המשרד, והיא החברה המשלמת הכי הרבה על שירותי ראיית חשבון בהשוואה לשאר החברות במדד. תשלומיה של טבע - 75.2 מיליון שקל בשנת 2010 - מהווים יותר ממחצית מהכנסות המשרד.

את רשימת חמשת המשרדים המובילים חותמת פירמת ראיית החשבון זיו האפט (BDO) עם 11 חברות והכנסות של 37.2 מיליון שקל. גם כאן ניתן לראות כי מבחינת הכנסות הפירמה ממוקמת במקום השלישי, וזאת הודות ללקוחותיה הגדולים: בנק הפועלים ובנק דיסקונט.

הכנסותיו של משרד אלפיה את אלפיה, הנחשב בינוני, הסתכמו ב־2010 ב־1.25 מיליון שקל, משום שהוא מספק שירותים לארבע חברות מהמדד. אלפיה את אלפיה נחשב כמשרד לראיית החשבון המוביל בישראל בתחום חיפושי הנפט הגז והאנרגיות המתחדשות, ולכן שכרו את שירותיו החברות דלק קידוחים, דלק אנרגיה, אבנר יהש והכשרת היישוב. עם גילויי מאגרי הגז הטבעיים בארץ, התעורר שוק חיפושי הנפט והגז הטבעי, ופעילות הביקורת בחברות אלו התעוררה גם היא.

ההכנסות מטבע - 75.2 מיליון שקל

גם השנה כמו ב־4 השנים האחרונות (2007–2010) הובילה חברת טבע בדירוג ההוצאות על שירותי ראיית חשבון עם 75.2 מיליון שקל. אחריה בדירוג, בהפרש ענק, נמצא בנק הפועלים שהוציא השנה 36 מיליון שקל על השירות. עם זאת, ישנן עוד 14 חברות השייכות למדד תל אביב־100 שטרם פרסמו את דו"חותיהן הכספיים. המדובר בעיקר בחברות דואליות, שמניותיהן נסחרות בשתי בורסות או יותר ברחבי העולם, ולכן אינן מחויבות לפרסם את דו"חותיהן עם החברות הישראליות. חברות אלו בדרך כלל תופסות את המקומות הראשונים מבחינת ההוצאה שלהן על שירותי ראיית חשבון, ולכן הן עשויות לשנות את התוצאות.

תגיות