אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יחס החוב-תוצר של ישראל ירד ב-3% ב-2010 לרמה של 76.6% צילום: shutterstock

יחס החוב-תוצר של ישראל ירד ב-3% ב-2010 לרמה של 76.6%

החוב הממשלתי גדל ב-2010 בכ-12 מיליארד שקל (2%) והסתכם בכ-608 מיליארד שקל

04.04.2011, 13:51 | אמנון אטד

בשנת 2010 גדל החוב הממשלתי בכ-12 מיליארד שקל (2%) והסתכם בסוף השנה בכ-608 מיליארד שקל. מהדו"ח השנתי של היחידה לניהול החוב הממשלתי שמפרסם היום (ב') אגף החשב הכללי באוצר מתברר כי הסיבה העיקרית לעלייה בחובה של הממשלה היא גיוס נטו בהיקף של כ-11 מיליארד שקל שביצע עבורה בשנה החולפת משרד האוצר.

האינפלציה הגדילה את החלק של החוב הצמוד למדד בכ-6 מיליארד שקל, ואילו התחזקות השקל מול הדולר הקטינה את חלקו של החוב הנקוב בדולרים בכ-5 מיליארד שקל.

אולם למרות העלייה בהיקף החוב, נטל החוב הכולל של המדינה - הנמדד כיחס בין סך החוב הציבורי (כולל החובות של הרשויות המקומיות) לבין התוצר - ירד דווקא בשנה החולפת בכ- 3% והסתכם בסוף השנה ב- 76.6%. ירידה זו ביחס חוב-תוצר של ישראל בולטת במיוחד על רקע העלייה שנרשמה בו בשנת 2010 ברוב מדינות המערב. בקבוצת המדינות החברות בארגון ה- OECD עלה בשנה החולפת היחס בין החוב הציבורי לתוצר בשיעור ממוצע של כ- 6%.

היחס בין החוב לתוצר נחשב לאחד המדדים החשובים שאליהם מתייחסות חברות דירוג האשראי, שכן הוא מעיד על יכולתה של המדינה הלווה לעמוד בהחזר חובותיה בעתיד. דירוג האשראי הניתן לכל מדינה קובע למעשה את גובה הריבית שהיא נדרשת לשלם עבור גיוסי הכספים שהיא מבצעת בשוקי ההון הבינלאומיים. במהלך השנה החולפת שמר דירוג האשראי של מדינת ישראל על יציבות.

בשנת 2010 פרסמה חברת הדירוג הגדולה בעולם "סטנדרט אנד פור'ס"(S&P) דו"ח שבו דורגה ישראל ללא שינוי, ברמה A, ועם תחזית דירוג "יציב" - המעידה כי לחברת דירוג האשראי אין כוונה לשנות את הדירוג בעתיד הקרוב. שנה קודם לכן פרסמו גם שתי חברות דירוג האשראי הגדולות הנוספות, דירוג דומה לישראל: הדירוג של חברת מודי'ס הוא ברמה A1 "יציב", ואילו הדירוג של חברת פיץ' הוא ברמה A "יציב".

החשב הכללי, שוקי אורן אמר היום כי "המשבר האחרון מראה שכמעט כל משבר כלכלי נוגע, ולעיתים אף מתעורר, סביב פירעון חובות. ניהול נכון של חוב ממשלתי, יחד עם איזון בין הסיכונים השונים, יכול להקטין משמעותית את האתגרים הכלכליים עמם יצטרך המשק להתמודד, ובעיקר למנוע משברים עתידיים".

תגיות