אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרויקט חברתי בנגב: תחיית האריגה הבדואית צילום: אוראל כהן

פרויקט חברתי בנגב: תחיית האריגה הבדואית

פרויקט האריגה בלקייה הוא חלק מפעילותה של עמותת סידרה - עמותה הפועלת כבר 18 שנה למען פיתוח כלכלי, חינוך והעצמה חברתית של נשים בדואיות

06.04.2011, 10:19 | רונית צין-קרסנטי

פרויקט האריגה בלקייה הוא חלק מפעילותה של עמותת סידרה - עמותה הפועלת כבר 18 שנה למען פיתוח כלכלי, חינוך והעצמה חברתית של נשים בדואיות. בפרויקט משתתפות 70 נשים מהנגב, המחולקות לקבוצות לפי שלבי האריגה. כולן עובדות מהבית. "90% מהנשים הבדואיות מובטלות, ו־80% מתוכן אינן יודעות קרוא וכתוב", מסבירה האלה אבו־שארב, מנהלת הפרויקט. "זוהי מסורת בדואית עתיקה. בעבר היו הנשים אורגות את האוהל לחורף ולקיץ. אחרי שעברנו לבתים מודרניים, נשים רבות מרגישות שנותרו בחוץ". העבודה על כל שטיח אורכת כשישה שבועות. "יש נשים שזה מקור ההכנסה היחיד שלהן", אומרת אבו־שארב, המציינת כי לפרויקט יש גם פונקציה חברתית: "פעם, כשגרנו באוהלים, הנשים היו נפגשות בחוץ; היום לא כולן יוצאות מהבית. אז אנחנו עושות ישיבות באוהל המרכזי, ומספרות להן על פרויקטים חדשים".

לשמחתן של הנשים, יש ביקוש לעבודתן: לאחרונה סיפקו למלון בראשית במצפה רמון 114 שטיחים, וגם שגריר האיחוד האירופי בארץ הציג תערוכה של יצירות שלהן. כעת הן עובדות לקראת יריד Folk Art Market שיתקיים ביולי בסנטה פה בארצות הברית, הנחשב ליריד אומניות הפולקלור הגדול בעולם. "400 אומנים ביקשו להתקבל, ורק רבע נבחרו, ואנחנו ביניהם", מספרת אבו־שארב בגאווה.

על העבודה עם כהן ויאמאמוטו היא אומרת: "ראיתי את שיתופי הפעולה הקודמים שלהם, ואהבתי את השילוב בין מסורת לחדשנות. מסורת האריגה היא בת 4,000 שנים, אבל יש לנו ראש פתוח. העבודה איתם היתה נהדרת, כי הם ממש למדו את טכניקת האריגה והבינו גם את המוגבלויות שלה, מה שהקל על שיתוף הפעולה".

תגיות