אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרופ' גילה יפתיע, השאלה את מי באדיבות אוניברסיטת תל אביב

פרופ' גילה יפתיע, השאלה את מי

תומכים ומתנגדים מנסים לפענח את עמדותיו של הממונה על ההגבלים העסקיים דיויד גילה. נתניהו התלבט עד הרגע האחרון

05.04.2011, 09:23 | נעמה סיקולר

ראש הממשלה בנימין נתניהו התנגד, שר התמ"ת שלום שמחון ניסה לקנות זמן, בכירים במשרד ראש הממשלה ובמשרד התמ"ת ניסו עד הרגע האחרון לגייס מועמדים חדשים ללא הצלחה - אך שלשום בערב נפל הפור והוחלט כי פרופ' דיויד גילה מאוניברסיטת תל אביב יהיה הממונה הבא על ההגבלים העסקיים. גילה גבר במירוץ על בועז גולן, היועץ המשפטי של הרשות להגבלים עסקיים, שצפוי לפרוש ממנה בחודשים הקרובים.

מינויו של גילה צפוי לעלות להצבעה בממשלה ביום ראשון הקרוב - חמישה שבועות מאז עזבה הממונה הקודמת רונית קן את משרדה ברשות ההגבלים, וכמעט חמישה חודשים לאחר שהודיעה על כוונתה לסיים את תפקידה. למעשה, כפי שנחשף לראשונה ב"כלכליסט", גילה כלל לא הגיש מועמדות לתפקיד אלא נקרא לוועדת האיתור לאחר שזו התקשתה להסכים על עשרות המועמדים שפנו אליה. מועמדים נוספים היו יורם נווה, בכיר בכלל פיננסים; מרב בארי, לשעבר המשנה לממונה על הגבלים עסקיים וכלכלנית ראשית ברשות ההגבלים; ובועז הירש, ראש מינהל סחר חוץ במשרד התמ"ת.

איוש התפקיד התמשך הרבה מעבר למצופה גם על רקע חילופי שרים במשרד התמ"ת בשל הפיצול של מפלגת העבודה - אבל גם בגלל שורה של כשלים וקשיים שליוו את הליך הבחירה.

ל"כלכליסט" נודע כי הקשיים הגיעו גם לישורת האחרונה: לפני כשלושה שבועות סיימה ועדת האיתור את עבודתה והכריזה על שני מועמדים סופיים: גילה וגולן. נטיית לבה של הוועדה היתה למינויו של גילה כיוון שהעדיפה מועמד מחוץ לרשות, אף שגולן נחשב מועמד מקצועי מאוד. עם זאת, הוועדה מחויבת על פי חוק להמליץ על יותר ממועמד אחד לבחירת השר.

שמחון ראיין את המועמדים כמה ימים לאחר מכן ובחר בגילה לתפקיד. אולם, על פי ההסכם הקואליציוני בין מפלגת העצמאות לליכוד, הבחירה היתה צריכה לעבור גם לאישורו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. מקורבים לעניין טענו שההסכם הקואליציוני שונה בעקבות הביקורת הציבורית, שנבעה מהחשש ששיקולים פוליטיים ישפיעו על המינוי, אולם ההסכמה העקרונית נותרה בעיניה ולפיה המינוי יהיה מוסכם על ראש הממשלה.

אלא שלפי מקורבים לעניין, נתניהו התנגד למינויו של גילה לתפקיד. בשבועות האחרונים ניסו גורמים בלשכתו וגורמים בכירים בתמ"ת להביא מועמד שלישי לתפקיד, אולם פנייה שנערכה למועמד אחד לפחות נענתה בשלילה.

בינתיים, עד שתיפתר המחלוקת מול נתניהו בנוגע למינוי, ביקש שמחון "למשוך זמן" והודיע כי יזמן את שני המועמדים לראיון נוסף, אולם ראיון כזה לא התקיים מעולם. לאחר שלא אותר מועמד חלופי, הודיע נתניהו לשמחון שהוא מקבל את המינוי של גילה, ולשכת שר התמ"ת הזדרזה להוציא הודעה על המינוי בשעת לילה מאוחרת.

משרד ראש הממשלה סירב להגיב.

בעד או נגד ריכוזיות?

גילה (47) הוא חבר סגל הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב. לאחר תואר ראשון ושני מאונ' תל אביב במשפטים וכלכלה, עשה דוקטורט באוניברסיטת הרווארד בארצות הברית, ולאחר מכן חזר להוראה בתל אביב.

גילה לא יתפוס רק את כס הממונה על ההגבלים העסקיים אלא גם את המקום שמפנה הממונה הקודמת רונית קן, בוועדה לעידוד התחרות במשק (ובלשון העם - ועדת הריכוזיות). על רקע זה הפכו דעותיו בתחום למחלוקת העיקרית שליוותה את מינויו.

על משנתו הסדורה של גילה בעניין הריכוזיות מרחף עדיין סימן שאלה. מצד אחד, גילה מצא במחקריו שהחזקות צולבות בין מתחרים בשווקים ריכוזיים - תחום מחקרו העיקרי - מסוכנות לתחרות גם כשמדובר בהחזקות פסיביות. הוא גם תמך ברפורמה שעבר לאחרונה חוק ההגבלים העסקיים, המאפשרת לממונה להכריז על מתחרים בשווקים ריכוזיים כעל "קבוצות ריכוז" ולתת להם הוראות שיפחיתו את החשש מריכוזיות.

מצד שני, בעבר צוטט גם כמי שסבור שאין בעיה אמיתית של ריכוזיות במשק, מה שהפך אותו באופן אוטומטי למי שמזוהה עם הטייקונים ועם קבוצות לחץ במשק. בעניין זה גם לא הוסיפה לו נקודות העובדה שצוטט על ידי קבוצת אי.די.בי, במפגש סגור שערך יו"ר דסק"ש עמי אראל לפני כמה חודשים, כמי שסבור שהחשש שחברת אחזקות תשתמש בקשרי הון־שלטון נמוך בהרבה מחשש לשימוש בקשרים כאלה בקרב מי שהונו מרוכז בתעשייה אחת.

ההתבטאויות האלה בנושא הריכוזיות, והעובדה שבשנים האחרונות התפרנס גם ממתן חוות דעת לחברות גדולות כמו מליסרון של יולי עופר, בזק וסופר־פארם, הביאו את התנועה לאיכות השלטון לפנות לשר התמ"ת ולראש הממשלה נגד מינויו.

"פוליטיקה היא מחוץ לגבול"

אלא שמפי הקולגות של גילה זה נשמע אחרת לגמרי. "כל מה שדיויד גילה עוסק בו מתחילת הקריירה שלו הוא איך לשפר את התחרותיות בשווקים שונים. לבוא ולהגיד עליו שהוא חושב שריכוזיות זה לא דבר בעייתי זה הפוך למהות העשייה שלו", אומר פרופ' עמרי ידלין, מנהל מרכז פישר לממשל תאגידי ורגולציה של שוק ההון, וגם קולגה מהפקולטה למשפטים באונ' תל אביב.

"כל מי שעוסק בתחום ההגבלים חושב שיש לטפל בבעיית הריכוזיות בדרכים שונות, אולם יש גישות שונות. במבט־על, אני חושב שהשתרשה תחושה מוטעית לגבי הדעות של דיויד כיוון שיש פער בין שני סוגי השיח - השיח האקדמי והשיח העיתונאי. כשאתה אומר משהו בשיח האקדמי, אתה לא בהכרח מתכוון שנובעת מזה תוצאה, ולכן דברים שכתב לא תמיד פורשו נכון".

לדברי ידלין, גם העובדה שגילה נתפס כמי שתומך באי־הפחתת דמי הקישוריות אינה נכונה: "גילה הציע פתרון אחר בנושא הפחתת דמי הקישוריות. זה לא שהוא התנגד להפחתה שלהם. בתחום ההחזקות הצולבות, כשהוא קבע שגם החזקות פסיביות הן בעייתיות, הוא הציג עמדה הרבה יותר קיצונית מכל העמדות של כל רשויות ההגבלים בעולם".

ידלין אומר כי גילה גם סבור שרשות ההגבלים העסקיים אינה צריכה להתערב בפוליטיקה. "פוליטיקה היא מחוץ לגבולות הרשות, וזו גם עמדתה של רשות ההגבלים העסקיים", הוא אומר. "לא יכול להיות שלגורם רגולטורי שמופקד על השוק יהיו פתאום כוחות לעשות רגולציה לפוליטיקה. זה נותן לגוף פקידותי - רם מעלה ככל שיהיה - כוח להיות גורם על־חוקתי. גם לי זה נראה מאוד בעייתי".

האתגרים של גילה

בספסלי האקדמיה נמנה גילה עם התומכים של חוק קבוצות ריכוז החדש. כעת, כממונה על ההגבלים העסקיים, הוא יצטרך ליצוק תוכן מעשי לתוך החוק הזה ולהתמודד עם ההגבלות שהוטלו עליו בתחום הבנקאי.

החוק קובע כי רשות ההגבלים תוכל להכריז על כמה שחקנים שמחזיקים יותר מ־50% מהשוק כעל קבוצת ריכוז, ולהגביל את צעדיהם - למעט בתחום הבנקאות. השווקים הרלבנטיים שאיתם יצטרך גילה להתמודד הם שוק הסלולר, הגז הביתי וכרטיסי האשראי.

על שולחנו של גילה עומדות גם כמה החלטות שוטפות, כמו השאלה אם להכריז על שופרסל כעל מונופול, עריכת שימוע לאיגוד שמאי הביטוח שקיבל השבוע זימון לפני הגשת כתב אישום, ובכלל - להתמודד עם הגישה של הממונה הקודמת, שחקרה התנהלות של כמה איגודים מקצועיים שונים (כמו סוכני הנסיעות והקבלנים).

לפי הערכות שונות, גילה יצטרך גם למלא מחדש חלק משורות הרשות בעקבות גל פרישות שצפוי בה על רקע מינויו. המשרה הבכירה שצפויה להתפנות היא זו של בועז גולן, היועץ המשפטי, שהתמודד מול גילה ראש בראש בשלב האחרון על התפקיד, הפסיד וצפוי לעבור לשוק הפרטי.

תמיהות בנוגע למינוי

גם אם אין חולק לגבי מקצועיותו של גילה, ההודעה החפוזה שהוציאה לשכת שר התמ"ת מעלה כמה תמיהות בנוגע למינוי. כך, למשל, נכתב בהודעת המינוי כי גילה נבחר משום שנמצא מתאים "להוביל את מדיניות הממשלה בתחום ההגבלים העסקיים". שאלה שהופנתה לדוברת השר בנוגע לקיומה של מדיניות ממשלתית מוצהרת בתחום ההגבלים העסקיים נענתה כי תשובה בעניין תתקבל אולי בהמשך השבוע.

שמחון גם הודיע כי בחר בגילה לאחר שקרא "מאמרים וחוות דעת שפרסם". פנייה לדוברת השר באשר לזהות אותם מאמרים, או לשאלה אם המינוי תואם עם ראש הממשלה, נענתה באותו האופן.

בקהילה העסקית והאקדמאית היו התגובות על מינויו של גילה חיוביות. כמעט שלא נשמע חולק על יכולותיו המקצועיות. "אין ספק שמדובר במומחה", אמר אתמול מקורב לנושא. "בספקטרום הרחב של דיני הגבלים עסקיים, חלק מהדעות שלו יושבות בקצה אחד ואחרות בקצה השני וזה בסדר, גם מי שלא מסכים איתו לא חולק שמדובר במקצוען".

עם זאת, שוררת עמימות מסוימת בנוגע ליכולות הניהוליות שיביא לתפקיד. "לרשות ההגבלים העסקיים אין מנכ"ל, כך שהממונה הוא לא רק אוטוריטה מקצועית אלא גם מנהל שאחראי על משכורות, חופשות וכוח אדם - ובנושאים האלה גילה טרם הוכיח את עצמו", אמר המקורב.

כך או כך, המינוי מביא לסיומה סאגה של חודשים ארוכים וחוסר ודאות, שלפי מקורות שונים החלישה את הרשות ופגעה בתפקודה. "לגילה ייקח חודשים אם לא שנה לשקם את הרשות, להדק את השורות, לגבש את כוח האדם סביבו ולזכות באמון תעשיית ההגבלים. רק לאחר מכן הוא צפוי להתחיל בביצוע התפקיד האמיתי שלו", העריך אתמול בכיר בשוק.

תגיות