אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הרופאים שובתים; עו"ד פינברג: "הם פועלים חכם ובונים שביתה חוקית" צילום: עמית שעל

הרופאים שובתים; עו"ד פינברג: "הם פועלים חכם ובונים שביתה חוקית"

לדברי עו"ד פינברג, שביתת הרופאים לגיטימית ויש לפנות לגישור לפתרון סכסוך העבודה. הוא מזהיר כי אם היא תסלים ותהפוך למגה־שביתה, ייאלץ בית הדין לעבודה להתערב

05.04.2011, 09:05 | משה גורלי
"זהו צונאמי, אבל צונאמי ידוע מראש. שביתת הרופאים זו מחלה שכולם יודעים כבר שנים שהיא תגיע, אבל אף אחד לא התכונן כמו שצריך", אומר ל"כלכליסט" עו"ד נחום פינברג, מעורכי הדין המובילים בתחום דיני העבודה.

יומיים של שביתת אזהרה הרופאים שובתים; ייפגשו בצהריים עם נציגי משרד האוצר בתי החולים יפעלו במתכונת שבת למשך יומיים. גם קופות החולים כללית ולאומית ישבתו. הרופאים דורשים תוספת של 50% לשכר היסוד שלהם מיקי פלד ו-ynet, 9 תגובותלכתבה המלאה

לדברי פינברג, עשר שנים שרר שקט תעשייתי "שבחסותו התנער האוצר מהידברות אמיתית, וזאת בהתאם למקובל בישראל שכל עוד אין שביתה אז הכל בסדר. יו"ר ההסתדרות הרפואית הנוכחית ד"ר ליאוניד אידלמן נבחר על האג'נדה הזו - לטלטל את השקט התעשייתי המדומה הזה".

שביתות הן בדרך כלל על כסף או שווה כסף (תקנים, ימי חופשה או השתתפות בהוצאות), אבל אצל הרופאים המצב שונה. מדובר לא רק בכסף אלא בהסדרת מעמדם הייחודי כעובדי ציבור ועובדים פרטיים. פינברג מדבר על הגשר שמוביל בין השניים - גשר אמיתי ומטפורי כאחד: "תלך בארבע אחר הצהריים לגשר שמוביל מבית חולים איכילוב לבית הרופאים שלידו. עליו עובר הרופא מהעבודה בבית החולים הציבורי לפרקטיקה הפרטית שלו. אם בית החולים ייתן לו את המשכורת, אולי הוא לא יעבור את הגשר הזה".

האוצר משתמש בעבודה הפרטית של הרופאים כנימוק לסרב להעלאת שכר. אם לרופאים מותר להרוויח מהצד, למה לשלם להם יותר? מבחינה זו הם סקטור ייחודי. בשביתת הפרקליטים למשל, נדחתה דרישת הפרקליטים לעבודה פרטית. זה לא אומר שתובע היה עובד אחר הצהריים כסנגור, אבל למה שלא יטפל למשל, אחרי שעות העבודה, בחוזים למכירת דירות או בהסדרת ויזות לחו"ל.

הרופאים נגד בוררות

אלא שהבעיה היא לא רק השכר והגשר, אלא בעיקר השעון. השעון שבמקרה הזה הוא גם השעון על הפצצה המתקתקת. "האוצר", אומר פינברג, "רוצה שעון נוכחות, בשביל הרופאים זו פצצה עם חמש תגובות שרשרת. זהו משבר אמיתי ומערכתי. אילן לוין, הממונה על האוצר, מוכן שהרופאים יעבדו באופן פרטי, אבל הוא רוצה למסד את שעון הנוכחות".

הוויכוח הוא כמובן, ואולי בעיקר, לא על התנאים אלא על מנגנון המשא ומתן. בסיבוב הקודם הוסכם ללכת לבוררות והוקמה ועדת חמישה בראשות דוד בלומברג. האוצר ניסה להשתמט, אבל זה לא עזר. עכשיו האוצר רוצה לחזור לבוררות, והרופאים מתנגדים. "בצדק מבחינתם", אומר פינברג, "הרופאים לא מסכימים לבוררות. הם חוששים שהבוררות תכפה את השעון. לכן צריך ללכת לתיווך, לגישור. לקחת אנשים מכובדים, מקובלים, כמו שופט עליון בדימוס, כלכלנים מוסכמים".

יש פה מחדל אדיר

אתה מוצא דמיון לשביתות של העובדים הסוציאליים והפרקליטים?

"בוא נתחיל בהבדל האמיתי: פה מדובר באמת בחיי אדם, עם כל הכבוד לקבוצות העובדים האחרות. את שביתת העובדים הסוציאליים והפרקליטים לא צפו מראש, כאן ידעו שהמשבר יגיע. בשביתת הפרקליטים אנסו את הממונה על השכר, הנחיתו עליו מלמעלה את הפשרה. העו"סים קיבלו פחות או יותר את מה שהארגון היציג שלהם ביקש. פה יש מחדל אדיר, במשך שנתיים־שלוש לא דיברו על המנגנון לפירוק המוקשים".

נילי ארד, נשיאת ביה"ד הארצי לעבודה, אתר בית משפט נילי ארד, נשיאת ביה"ד הארצי לעבודה | אתר בית משפט נילי ארד, נשיאת ביה"ד הארצי לעבודה, אתר בית משפט

מה יקרה אם לא יסכימו על גישור?

"אז בסוף הפוליטיקה תשבור ותכריע. במיוחד היום, כשכל שביתה מגיעה לראש הממשלה ובמיוחד שהוא משמש בפועל גם כשר הבריאות והאוצר".

אם זה יגיע לבית הדין לעבודה, האם למדינה יצמח יתרון מכך שסטיב אדלר כבר לא נשיא?

"בטווח הקצר לא יהיה שינוי. גם כי הנשיאה הנוכחית נילי ארד לא רחוקה מהקו של אדלר, וגם בגלל הנורמות שהטמיע אדלר, שהשתרשו בגישת בתי הדין לעבודה. נכון שהאישיות שלהם קצת שונה ואולי תהיה לכך השפעה".

"יד קלה בהתערבות"

מה תהיה תגובת בית הדין לעבודה להסלמה בשביתה?

"אם השביתה תחריף, יש מצב שבית הדין יתערב בנקודות קריטיות. דווקא כיוון שבית הדין מגן על זכות השביתה, תהיה לו יד קלה יותר בהתערבות. ועדת החריגים של הרופאים נועדה לבצע את האיזון הראשוני, אבל בית הדין יכול להורות שבית חולים אחד בכל אזור יהיה תורן. הרופאים הביאו זאת בחשבון כשהכריזו על שביתת אזהרה במתכונת שבת".

האם הרופאים יקבלו רוח גבית ציבורית־תקשורתית?

"הרופאים פועלים בחוכמה. הם בונים שביתה חוקית, לגיטימית. שביתת אזהרה ליומיים והקמת ועדת חריגים. בשבוע הזה המערכת תעבוד כמו בשבת, במתכונת חירום. אבל אם תהיה הסלמה זו תהיה המגה־שביתה של השנים האחרונות".

מה תהיה תגובת המדינה אם הרופאים יפתחו בשביתה?

"אין זה סוד שזכות השביתה היא זכות יסוד חוקתית, אך איננה מוחלטת וצריך לאזן אותה מול זכות הציבור לקבלת שירותים ציבוריים ברמה מינימלית. הממונה על השכר אילן לוין אמר בסוף השבוע שאם השביתה לא תהיה מידתית, המדינה תלך לבית הדין לעבודה. יש גם מכשיר נוסף, צווי חירום שבסמכות הממשלה להוציא. אך היום, השימוש בצווים האלה מוגבל וכמעט לא קיים".

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
כל זמן שמדברים על אחוזים, הרופאים יפסידו. צריך לקבוע מה השכר לשעה הראוי לרופא.
מערכת השכר במדינה דפוקה לחלוטין. פקיד זוטר בחב' חשמל, מקורות או בנק ישראל מרויח לשעת עבודה יותר מרופא בכיר. הגיע הזמן להפסיק לפחוד מתגובות של ארגוני עובדים. מי שלמד לתואר שלישי ונושא באחריות שנושאים הרופאים ,צריך לעמוד בראש מערכת השכר במגזר הציבורי.
טוביה , רעננה  |  05.04.11
2.
כל זמן שמדברים על אחוזים, הרופאים יפסידו. צריך לקבוע מה השכר לשעה הראוי לרופא.
מערכת השכר במדינה דפוקה לחלוטין. פקיד זוטר בחב' חשמל, מקורות או בנק ישראל מרויח לשעת עבודה יותר מרופא בכיר. הגיע הזמן להפסיק לפחוד מתגובות של ארגוני עובדים. מי שלמד לתואר שלישי ונושא באחריות שנושאים הרופאים ,צריך לעמוד בראש מערכת השכר במגזר הציבורי.
טוביה , רעננה  |  05.04.11
1.
הרופאים צודקים מאוד בדרישותיהם לתוספת שכר. לא יתכן שהם יעבדו בשכר ממוצע של 30 שקל לשעה
כאשר העוזרת שלי מרוויחה יותר וגם כח העזר בבתי החולים מרוויח ברובו יותר. חייבים לתת להם את מירב דרישותיהם. אבל האוצר כמנהגו בקודש יעביר אותם ואותנו דרך שביתה מתסכלת שתגרום סבל רב לכולם ובסופו של תהליך ישלם את רוב מה שדורשים (ובצדק) הרופאים.
חיליק  |  05.04.11