אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העליון בביקורת חריפה על מכרז איקאה בראשל"צ: "אי חוקיות בזכייתה של אירוס הגלבוע במכרז" צילום: עמית מגל

העליון בביקורת חריפה על מכרז איקאה בראשל"צ: "אי חוקיות בזכייתה של אירוס הגלבוע במכרז"

ביהמ"ש העליון מסמן את גבולות המותר והאסור במכרזים. אירוס הגלבוע, עיריית ראשל"צ והוועדה האזורית לתכנון ובנייה ישלמו הוצאות בגובה 300 אלף שקל למדינה

05.04.2011, 16:21 | מארק שון

בית המשפט העליון מתח היום (ג') ביקורת חריפה נגד ההתנהלות של אירוס הגלבוע, עיריית ראשון לציון וועדות התכנון של העירייה בכל הנוגע למכרז שאושר להקמת סניף של איקאה במחלף שורק. בצעד חריג החליטו השופטים לחייב את החברה והרשויות לשלם למדינה הוצאות בגובה 300 אלף שקל, למרות שלמעשה הסניף כבר הוקם לאחר מכרז חדש והצדדים ביקשו למשוך חזרה את הערעור שהגישו.

שופטי העליון אף ציינו כי התהליך שהוביל לבניית הסניף הכיל פגמים עמוקים בהליך התכנוני, פגמים מהותיים בהליכי המכרז ובפגיעה קשה בעקרון השוויון. "אירוס הגלבוע הפרה את חובתה לנהוג בשוויון כלפי יתר המשתתפים במכרז. היא הגישה את הצעתה במכרז בהתבסס על הסכמות בלעדיות חסויות, אשר העניקו לה יתרון כלכלי ברור על פני המתחרים האחרים", נכתב בפסק הדין. "זכייתה של אירוס הגלבוע במכרז הראשון הושגה בדרך של פגיעה חריפה בעקרון השוויון. בזכייתה נפל פגם של אי חוקיות, היורד לשורש הזכייה ומצדיק את ביטולה".

בדצמבר 2009, זמן רב לאחר האירועים המדוברים, התמזגה אירוס עם חברת בריטיש ישראל. למרות הביקורת החריפה, בית המשפט הדגיש כי לא ניתן להחזיר את הגלגל לאחור ולבטל את המכרז כעת, כיוון שכבר נקבעו עובדות בשטח ובוצע מכרז חדש. כמו כן, הסניף עצמו כבר פעיל מזה שנתיים.

השופטים מתעקשים לכתוב את פסק הדין, למרות שכבר לא ישפיע על המקרה הספיציפי, בשביל לקבוע את הנורמות שצריכות להתקיים במקרים דומים בעתיד ועל מנת להבהיר לגופים הרלוונטיים, ככל הנראה, כי בפעם הבאה המכרז ייפסל. במילותיה של השופטת איילה פרוקצ'יה: "עולות שאלות בעלות משמעות משפטית וציבורית חשובה מבחינת דרך התנהלותן הראויה של הרשויות הציבוריות המעורבות בהליך זה, ובירור הנורמות המתחייבות מכך, הכרוכות באינטרס ציבורי מובהק".

טקס פתיחת סניף איקאה בראשל"צ, צילום: טל שחר טקס פתיחת סניף איקאה בראשל"צ | צילום: טל שחר טקס פתיחת סניף איקאה בראשל"צ, צילום: טל שחר

פרשת הקמת סניף איקאה בראשון לציון, במיתחם הידוע כ"מעוין שורק", השוכן בדרום מערב העיר, החלה בספטמבר 2005 בפגישה בין נציגי עיריית ראשון לציון לנציגי אירוס הגלבוע. הפגישה הסתיימה במסמך הבנות במסגרתו העירייה התחייבה לשורה של פעולות, ביניהן כי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה תאשר שימוש חורג לייעוד מסחרי על השטח, כי העירייה תפעל לשינוי ייעוד הקרקע ותאפשר שימוש חורג כל עוד אין שינוי ייעוד, וכי תשנה את הארנונה כדי שתתאים לדרישות הסניף.

מסמך ההבנות הבעייתי הוא שהביא מאוחר יותר לתסבוכת. "המסמך שגובש היווה מבחינת העירייה לא רק סטייה ממינהל תקין עקב פגיעה בשוויון התחרות בין המתמודדים במכרז", קבעו השופטים בעליון, "הקשר שנוצר בין נציגי העירייה לאירוס הגלבוע פוגע בעקרונות מינהל תקין, סותר את חובת השוויון בהליך המכרזי, ומהווה הפרת חובת תום הלב מבחינתה של אירוס הגלבוע הן כלפי המינהל כבעל המכרז, והן כלפי יתר המתחרים במכרז".

ועדות התכנון לא אפשרו דיון ציבורי

עם זאת, לא רק פעולת העירייה היתה בעייתית בפרשה - ועדות התכנון זכו אף הן לביקורת חריפה. במקום ההליך התכנוני שצריך היה להינקט, איפשרו לאירוס הגלבוע שימוש חורג למסחר בזמן שהתכניות החלות על המקום לא איפשרו זאת. "התהווה מצב דברים בעייתי, שבו זכייה פגומה במכרז הולידה הליך תכנוני שגם בו נכרכו פגמים. אולם, ראה זה פלא, פגמי המכרז נתרפאו במכרז חדש שבו הזוכה בזכייה הפגומה זכתה מחדש כמתמודדת יחידה, ואילו היתר לשימוש חורג פגום הוכשר בתכנית בנין עיר חדשה", כתבו השופטים, "השתלשלות דברים זו, שתחילתה בזכייה פגומה במכרז, המשכה בהליך תכנוני פגום וסופה בהכשרת פגמי הזכייה במכרז חדש ובתוכנית בניין עיר חדשה המכשירה מצב קיים, מעלה הרהורים נוגים ביחס למהלכי ההקצאה, התכנון והבנייה שהתרחשו בפרשה זו ולדרך מעורבותן של הרשויות הציבוריות במהלכים אלה, שתפקידן לקדם את האינטרס הציבורי בכפיפות לדין ולעקרונות המינהל התקין".

השופטים הבהירו, כי מתן היתר לשימוש חורג מסחרי בהיקף של כ-51 אלף מ"ר במעוין שורק מהווה לא רק שינוי מהייעוד הקיים, אלא סטייה ניכרת ממנו. שימוש כזה משנה באופן מהותי את אופי הסביבה, קבעו השופטים, והמבנה משנה באופן קיצוני את פני הסביבה הקרובה והרחוקה. "ההליך שננקט על ידי רשויות התכנון, במסגרת היתר לשימוש חורג, לא איפשר פתיחת דיון ציבורי נרחב בנושא התכנוני הכרוך בהפיכת פניו של האזור מן הקצה אל הקצה, כפי שהליך תכנוני תקין של שינוי תכנית אמור לעשות", נכתב בפסק הדין.

מאירוס הגלבוע נמסר בתגובה כי "החברה מקבלת את פסיקת בית המשפט העליון. אירוס הגלבוע פעלה בשקיפות ציבורית מלאה מראשית התהליך ועד סופו, כפי שיזם סביר אמור לפעול, כאשר התנהלותה מול הרשויות היתה על-פי הנורמות המקובלות בקרב יזמים ורשויות וכל סיכומיה עם הרשות המקומית וועדות התכנון פורסמו והיו גלויים לציבור. יתרה מכך, בדיון שהתקיים בבית המשפט המחוזי טענה פרקליטות המדינה, כי המכרז היה תקין ועל כן אירוס הגלבוע המשיכה לפעול בהתאם לעמדת המדינה".

תגיות