אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביטול פטור המס על מק"מ לזרים יוצא לדרך צילום: מיקי אלון

ביטול פטור המס על מק"מ לזרים יוצא לדרך

שר האוצר צפוי לחתום ביומיים הקרובים על הצווים והצעת החוק שיבטלו את הפטור. באוצר בוחנים הטלת מס על תנועות הון לטווח הקצר

06.04.2011, 13:01 | אמנון אטד

משרד האוצר מעביר את המהלך לביטול הפטור ממס למשקיעים זרים במק"מ ובאג"ח ממשלתיות קצרות לפסים מעשיים: ביומיים הקרובים צפוי שר האוצר יובל שטייניץ לחתום על הצווים ועל הצעת החוק שגיבשה רשות המסים, הדרושים לביטול הפטור ממס על רווחי הזרים במק"מ. הצווים ייכנסו לתוקף מיד עם החתימה, ואילו הצעת החוק תוגש לאישור ועדת השרים לחקיקה ולאחר מכן לוועדת הכספים של הכנסת.

פער הריביות מושך את המשקיעים המשקיעים הזרים ממשיכים להשקיע במק"מ לפי נתוני בנק ישראל, בפברואר השקיעו תושבי חוץ 460 מיליון דולר באגרות חוב שקליות הנסחרות בבורסה בתל אביב, בעיקר במק"מ אמנון אטד, תגובה אחתלכתבה המלאה

על הכוונה לבטל את הפטור ממס למשקיעים זרים על רווחים במק"מ ובאג"ח ממשלתיות לטווח קצר, בשיעור של 15%, הודיע שטייניץ בסוף חודש ינואר. בכך הצטרף שר האוצר למאבק שמנהל בנק ישראל להחלשת השקל, שבמסגרתו הודיע גם הבנק כמה ימים קודם לכן על שורת צעדים שנועדו לפגוע בספקולנטים במטבע חוץ. בכירים באוצר לא שללו אתמול (ג') את האפשרות להפעיל במקרה הצורך גם צעדים חריפים הרבה יותר נגד הפעילות הספקולטיבית במטבע חוץ, כמו למשל הטלת מס על תנועות הון לטווח קצר.

הצורך לצמצם את מעורבותם הגדולה של המשקיעים הזרים בשוק המק"מ המקומי התעורר לאחר שהתברר כי השקעות גדולות אלה, שנועדו לנצל את פערי הריביות ההולכים וגדלים בין השקל לבין הדולר והיורו, הן אחד הגורמים העיקריים להתחזקות השקל. זאת בשל העובדה שלצורך רכישת המק"מ ממירים המשקיעים הזרים כמויות גדולות של מטבע חוץ לשקלים. בראיון ל"כלכליסט" אמר בשבוע שעבר מנהל חטיבת השווקים בבנק ישראל בארי טאף כי "החל מחודש ספטמבר 2010 התחלנו לזהות מגמות בשוק הכסף המקומי, שבלשון העם נקראות ספקולציה. לא מדובר אמנם לא בהצפה ולא במלחמה, אלא בניצול של הפרשי ריביות ושל הפרשי תשואות בין מטבעות שונים. מדובר בעיקר בתנועות הון לטווח קצר, שהן באופן טבעי הרבה יותר מסוכנות".

גם בנק ישראל מתכוון לשוב ולפעול בקרוב מאוד, ככל הנראה כבר בשבוע הבא, נגד הספקולנטים במט"ח. זאת לאחר שהתברר כי מדיניות רכישת הדולרים אינה מצליחה למנוע את המשך התחזקות השקל. במסגרת זו צפוי בנק ישראל להפעיל צעדים מינהליים נוספים נגד הספקולנטים, בנוסף לאלה שעליהם הוא הודיע בסוף חודש ינואר.

הצעדים המינהליים הנוספים הנשקלים כעת בבנק ישראל הם הגדלת חובת הנזילות בעסקאות החלף (SWAP) או המרה עתידית (Forward) במט"ח של משקיעים זרים - מעבר ל־10% שעליהם הוחלט לפני חודשיים - והגדלת הביטחונות הנדרשים מהבנקים הזרים הפעילים בארץ לצורך ביצוע עסקות החלף במט"ח. שני המהלכים מייקרים למעשה את עסקאות המט"ח עבור המשקיעים הזרים, ולכן הופכים אותן לפחות כדאיות עבורם.

במסחר במטבע חוץ נבלמה אתמול הירידה בשער הדולר, ואחרי שבוע רצוף של ירידות עלה שערו היציג של המטבע האמריקאי בשיעור קל של 0.1%, ונקבע ברמה של 3.468 שקל. בנק ישראל שב והתערב במסחר, זה יום המסחר השלישי ברציפות, ורכש כמה עשרות מיליוני דולרים. בשלושת ימי המסחר האחרונים רכש הבנק כמות מצטברת של כ־400 מיליון דולר.

תגיות