אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פשוט זה חכם צילום: גלעד קוולרצ'יק

פשוט זה חכם

"הסמל הכי רציני שאני מכיר שהוא מובן, מינימליסטי ופשוט זה דגל יפן - העיגול האדום על רקע לבן. לדעתי זו הברקת ההברקות"

07.04.2011, 09:50 | שלי פריצקר

"אני מינימליסט, אז הגעת למקום הנכון", אומר לי הפרסומאי ראובן אדלר כשאני מגיעה למשרד הפרסום אדלר חומסקי, שעבר לאחרונה לבניין אלקטרה החדש בתל אביב. "מינימליזם משמעותו פשטות, ואני אדם שבאמת אוהב דברים פשוטים. את יכולה לראות שזה מתבטא אפילו בעיצוב של המשרד".

זה משהו שמלווה את העבודה במשרד?

"אני טבעתי את הסיסמה 'פשוט זה חכם', ומתחילת דרכנו כמשרד פרסום הצלחתי, עם אייל חומסקי, להטמיע את הרעיון שמה שאתה יכול לומר בשלוש מילים, נסה להגיד במילה אחת ואולי אפילו בסימן. על פי מחקרים, אנחנו נתקלים מדי יום ב־55 אלף דברים שונים, הראש שלנו מתמלא ביותר מדי אינפורמציה — ויזואלית, רדיופונית ומה לא. כדי שמשהו בכל זאת ישקע בראש איפשהו אתה חייב לעשות דברים פשוטים, קליטים ומובנים. אחרת חבל על הזמן ועל הכסף".

לוגו מגזין לאם ולילד. סמל חזק כל כך לוגו מגזין לאם ולילד. סמל חזק כל כך לוגו מגזין לאם ולילד. סמל חזק כל כך

כמה פשוט רעיון צריך להיות?

"הסמל הכי רציני שאני מכיר בעולם שהוא מובן, מינימליסטי ופשוט זה דגל יפן - העיגול האדום על רקע לבן זו לדעתי ההברקה של ההברקות. כל טמבל יודע לצייר את דגל יפן".

ודגל ישראל?

"הוא מאוד מאפיין את התרבות היהודית, שהרי הוא בא מהטלית, ומגן דוד זה דבר שרדף אותנו כל השנים לפני היותנו מדינה. אז השילוב הזה של שני הדברים הפך אותו לדגל נכון.

פרסומת למזגן טורנדו. משפט משעמם, פרסומת מבריקה פרסומת למזגן טורנדו. משפט משעמם, פרסומת מבריקה פרסומת למזגן טורנדו. משפט משעמם, פרסומת מבריקה

"לסמלים, לוגואים ושפה יש חשיבות רבה. הגרמנים הגיעו למסקנה שנכון יותר לכתוב דברים בכתב מוכר מאשר לשווק צורות. זה זכיר יותר. כך נולד הלוגו לפולקסווגן, ה־W שלימים הפך לסמל. צריך לעשות את הדבר הנכון, שאחר כך הופך לחלק מהחיים שלנו, ועל זה בונים את המותג. אפל, למשל, בהתחלה קראו למוצרים שלהם מקינטוש ולחברה־האם אפל, ואחר כך הם שילמו הרבה כסף לביטלס כדי לקבל בלעדיות על השם - כי לחברת התקליטים של הביטלס קראו אפל. צריך לעשות דברים פשוטים שכל אחד רואה ומבין ישר מה הם. את מקדונלד'ס אתה ישר יודע לזהות לפי הצבעים וה־M הגדולה. לתמצת, לפשט ולעשות נכון - זה מינימליזם.

"יפה לא יפה זה עניין של טעם, אבל לפעמים אתה רואה הברקות בסמלים. הסמל הכי מבריק לדעתי הוא של המגזין "Mother and Child" מ־1965, בעיצוב הרב לוביילין (Herb Lubalin), מגדולי הטיפוגרפים בעולם. זה סמל כל כך חזק שאפילו סטיבי וונדר היה רואה בזה את התינוק". המגזין, אגב, מעולם לא יצא לאור, אבל הלוגו שלו זכה לתהילת עולם.

איך הרעיון המינימליסטי עובד בפרסומות?

"הרעיון הוא שמסורבל זה טרחני. במשרדי פרסום אנחנו מתמצתים כי אנחנו עובדים בקודים טלוויזיוניים של 30 שניות. אין זמן לספר את כל הסיפור, וזה מאלץ אותך להיות מתומצת מאוד, צפוף מאוד ולדעתי יותר נכון ומדויק מאשר בדקה או בחמש דקות. אני חושב ש־15 שניות זה לפעמים עוד יותר טוב".

דגל יפן. הברקת ההברקות, צילום: סי די בנק דגל יפן. הברקת ההברקות | צילום: סי די בנק דגל יפן. הברקת ההברקות, צילום: סי די בנק

בפרסום פוליטי אתה פועל באותה שיטה של פישוט מסרים?

"בהחלט. אני מאמין שצריך לתת משהו לאדם להשלים בראש, והסיסמאות שאני הבאתי היו קונספט כללי כמו 'רק הליכוד יכול' (בחירות 1988), ואז כל אחד השלים לעצמו את המשפט - יכול בפוליטיקה, בביטחון וכו'. היה קשה מאוד להעביר את זה, כי אלה פוליטיקאים לא מספיק אינטליגנטים שאוהבים תמיד את הרע והם טענו שכולם ישלימו את המשפט לרע, כמו: 'רק הליכוד יכול להרוס', לפשוע, וכו'''.

ואם נחזור לפרסום של היום, זה עדיין עובד?

"הקמפיין שעשינו לטורנדו הוא דוגמה למשהו מינימליסטי שעובד, עם המשפט 'טורנדו מזגן איכותי לחיים', שזה המשפט הכי משעמם שיש, אבל ברגע שהלבשנו את זה על מקהלה של אנשים שונים — פעם צעירים יפים, פעם זקנים - זה הפך למנטרה. זה הכי מינימליסטי ומובן. קיבלנו את טורנדו כמותג לא ידוע והפכנו אותו למותג שהחל להתחרות באלקטרה.גם בתמי 4 אנחנו הולכים על הקו הכי מינימליסטי. הכל שמח, נכון ומתומצת".

מה אתה אוהב אצל המתחרים?

"אני חושב ש'yes' עושים עבודה יסודית ויוצאת מהכלל, שמצליחה להעביר את הרעיון מצוין. גם השם 'yes', כמו דגל יפן, הוא מאוד קליט. ומה שעושה לי את זה ממש זאת הפרסומת לגבינת סקי של שטראוס, שבה רואים את הפלאח עם השפם מדבר בשפה מאוד פשוטה, בוצע פלפל ומעביר בתוך הגבינה. אין פעם שאני רואה את הפרסומת הזאת ולא ניגש למקרר לראות אם יש פלפל. הייתי רוצה להיות חתום על הפרסומת הזאת - זה פשוט, מובן ומוכר, 30 שניות שמעבירות מסר".

יש לך גם דוגמאות מפעם?

"הפרסומות של דפי זהב בזמנו, עם הסיסמה 'תן לאצבעות ללכת במקומך', היו טובות, כאלה שבשנייה אחת הבנת את המסר. כך גם קמפיין 'הפרסום ברדיו עובד'. גם הסיסמה 'העם החליט קפה עלית' היא מינימליסטית, פשוטה ומובנת לכולם, ולכן היא חדרה ברמה מאוד גבוהה. אותו דבר עם 'זה טוב זה אסם'. כמה שזה נשמע פשוט, היו מאחורי זה רעיון ומחשבה. מאוד אהבתי גם את קמפיין ההחדרה של פלאפון - 'הופך שעה אבודה לשעת עבודה' - של טמיר כהן. זו אחת הסיסמאות הכי טובות שהיו פה - חכמה, פשוטה, מעלה חיוך על הפנים, ואפקטיבית".

תגיות