אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

משרד האוצר: מחירי הדירות ירדו ב-1.4% בפברואר

לפי נתוני האוצר, גם מספר העסקאות ירד בפברואר לעומת ינואר, בשיעור של 2%. באזור הצפון נרשמה צניחה של 20% בהיקף העסקאות. כמו כן נרשמה עלייה במכירת דירות על ידי משקיעים, במקביל לירידה ברכישות - כך שהיצע הדירות גדל והמחירים אמורים לרדת עוד

10.04.2011, 13:06 | כתב כלכליסט

נמשכת מגמת הירידה בהיקף עסקאות הנדל"ן, אם כי בהיקף מתון יותר מהמגמה שהיתה בינואר, אז נרשמה צניחה של 17% במספר העסקאות. במקביל, מחירי הדירות החדשות יורדים. לפי נתונים שפירסם היום (א') משרד האוצר, מספר הדירות שנרכשו בפברואר היה נמוך בכ-2% בהשוואה לינואר. כמו כן, בפברואר נרשמה האצה בשיעור הירידה של מחירי הדירות החדשות. שיעור הירידה הארצי עמד על 1.4%, כאשר בולט במיוחד אזור השרון עם ירידה של כ-4% במחיר בהשוואה לינואר. באזור חיפה נבלמה עליית המחירים.

עוד עולה מהסקר, כי מבין אזורי הביקוש, בולטת ירידה חדה ברכישת דירות באזור ירושלים. בנוסף בולטים שיעורי ירידה חדים, בשיעור של יותר מ-20%, בפריפריה הצפונית.

משקל המשקיעים בסך הדירות שנרכשו בפברואר שמר על רמתו הנמוכה מחודש ינואר. בולט אזור חיפה עם ירידה משמעותית נוספת במשקל המשקיעים. סך הדירות שנרכשו להשקעה באזור זה בחודש פברואר היה נמוך ב-11% לעומת ינואר.

הרחבת הפטור ממס שבח במכירת דירות להשקעה, שנכנסה לתוקף בתחילת 2011, מתחילה לבוא לידי ביטוי בגידול במכירת דירות על ידי משקיעים. סך המכירות של דירות אלו בחודש פברואר היה גבוה ב-15% בהשוואה לממוצע החודשי בשנת 2010 וגבוה בכ-26% בהשוואה לחודש המקביל אשתקד. שיעורי גידול גבוהים יותר נרשמו באזורים חיפה, תל אביב ובאר שבע.

העלייה שנרשמה במכירת דירות על ידי משקיעים, במקביל לירידה ברכישות משקיעים, משמעותם גידול בהיצע דירות יד שנייה הזמין לרכישת דירות לצרכי מגורים. ניתוח הממצאים מלמד על עלייה של 0.6% בשיעור הדירות שנרכשו למגורים ממשקיעים, בהשוואה בין פברואר 2011 לממוצע החודשי בשנת 2010. באזור חיפה נרשם שיעור הגידול הגבוה ביותר-15 נקודות אחוז.

בנוסף, ניתוח הממצאים מלמד כי מכירת הדירות על ידי המשקיעים תורמת בעיקר לגידול ההיצע הזמין למגורים של דירות גדולות יחסית (לאו דווקא יוקרתיות) במרבית האזורים, למעט באזור הצפון והשרון הצפוני.

ברכישת דירות על ידי תושבי חוץ נרשמה ירידה חדה באזור תל אביב, אל רמת שפל במכירות מאז תחילת העשור. ירידות משמעותיות נרשמו גם באזור השרון. מנגד, עלייה ברכישות תושבי החוץ נרשמה באזור ירושלים.

תגיות

31 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

31.
המחסור בדירות הוא מניפולציה של הממשלה
לפני מספר שנים סביב ירידת מחירים הממשלה עצרה שחרור קרקעות ומאז מספסרת בהן כאחרונת התגרנים בשוק. אין באמת מחסור בקרקעות לבניה - אם יבנו 4-5 קומות ומעלה (ו-8 קומות ומעלה באיזורי ביקוש) כמו שאכן קורה. המחירים מנופחים גם במקומות שממש לא חסר בהן קרקעות לבנייה - ראה אשקלון לדוגמא שמהיום למחר ניתן לבנות בה עוד 30-40 אלף יחידות דיור. גם באיזורים הכי לוהטים יש עתודות מאוד מרשימות - שדה דב, פי-גלילות, בסיס גלילות, מתחם תע"ש - ביחד מדובר בעשרות אלפי יחידות דיור פוטנציאליות. אני אפילו לא מדבר על פינוי-בינוי עם פוטנציאל של עשרות אלפי יח"ד באיזורי הביקוש. אם הממשלה באמת הייתה רוצה, היא הייתה יכולה ליזום חקיקה יותר נמרצת בעניין זה. אני משער שאם זה היה תלוי רק בביבי ובמשרד האוצר, שחרור הקרקעות היה ממשיך להיות מאוד איטי, אבל קיים לחץ עצום מהשטח ומשבר הדיור עלול לעלות לביבי בשלטון, אז הוא עושה קולות שהוא יתחיל להפשיר קרקעות יותר במרץ (עוד נראה מה יהיה עם זה). בנוסף, ברקע שהשוק יתחיל להתנדנד המשקיעים יתחילו להעמיד את הנכסים למכירה (למעשה זה קורה כבר עכשיו), מדובר בפוטנציאל של 50 עד 100 אלף דירות בגל הראשון - מספיק בשביל להוריד מחירים באופן כזה שיוביל לגל נוסף וגדול יותר של משקיעים שינסו להפטר מהנכס. כך שמי שטוען שהמחירים רק יעלו כי הביקוש עולה על ההצע, מקשקש או מדבר מתוך אינטרס. גם בטוקיו בשנות ה-80 חשבו ככה - השטח היה קטן ומוגבל, המשק היפני דהר וכל היפנים היו בטוחים שמי שלא קונה היום יפסיד מחר. למי שכבר שכח - המחירים שם נפלו ב-80-90%! שוק הדיור בישראל בהחלט עלול ליפול, אני מקווה שלא כמו בטוקיו, אבל הוא עלול ליפול גם ב-50% ובמקומות מסוימים בארץ שהתנפחו עד מאוד אפילו ביותר - כי אם בר"ג לדוגמא המחירים ירדו, אז דירת 4 חדרים בפ"ת בפאתי איזור התעשיה ועם נוף לבית הקברות ב-1.8 מיליון כבר לא תראה אטרקטיבית כל-כך, גם לא במיליון ואולי גם לא ב-800 אלף (הערך הריאלי של דירה כזאת להערכתי).
גל , מרכז  |  11.04.11
לכל התגובות