אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": פלנוס מגייסת קרן חדשה בהיקף של 150 מיליון דולר צילום: אוראל כהן

בלעדי ל"כלכליסט": פלנוס מגייסת קרן חדשה בהיקף של 150 מיליון דולר

קרן האשראי לחברות טכנולוגיה של קבוצת ויולה תגייס בקרוב את הקרן החמישית שלה. לאחרונה רשמה החברה כמה אקזיטים בולטים

12.04.2011, 10:19 | מאיר אורבך

פלנוס, קרן האשראי לחברות טכנולוגיה של קבוצת ויולה, מגייסת קרן חדשה, חמישית במספר, בהיקף של 150 מיליון דולר לפחות, כך נודע ל"כלכליסט".

מנתונים שהציגה הקרן למשקיעים עולה כי בעשר השנים האחרונות היא השקיעה כ־450 מיליון דולר ביותר מ־70 חברות. בחצי השנה האחרונה רשמה החברה חמישה אקזיטים והנפקות בולטים, ובהם הנפקות של חברת ולטי היוונית ושל סודה סטרים בנאסד"ק, מכירת פרובינג'נט לחברת ברודקום ומכירת וינטגרה לפי.אמ.סי סיירה. בסך הכל רשמה פלנוס 21 אקזיטים מאז הקמתה בשנת 2000. בין חברות הפורטפוליו של הקרן כיום ניתן למנות את אי.סי.איי, וויזאיר וברודלייט.

פלנוס הוקמה לפני כעשר שנים על ידי ההייטקיסט הבכיר מוטי וייס ורותי שמחה - שהיתה בכירה בבנק הפועלים, בשיתוף עם שלמה דוברת, אבי זאבי, מומי קרקו ואנשי קבוצת ויולה. מאז גייסה הקרן ארבע קרנות שונות שכולן שמרו על רווחיות.

הקרן הראשונה שאותה גייסה החברה ניהלה 50 מיליון דולר, השנייה כ-60 מיליון דולר, השלישית, שהיא קרן מזנין הנותנת הלוואות לחברות בשלבי צמיחה, מנהלת 100 מיליון דולר והרביעית, שגויסה ב־2007, מנהלת כ־120 מיליון דולר ונמצאת לקראת סוף דרכה.

המודל של פלנוס: בנק עם התמחות בהייטק

בשונה מקרנות ההון סיכון המקומיות, פלנוס אינה משקיעה בתמורה לאחוזים בחברות אלא מעניקה לחברות הלוואות בריבית משתנה, ולצד ההחזר של ההלוואה והריבית, היא מקבלת אחוזים בחברה, שמגיעים לרוב לכ-5%. בשיטה זו הקרן, שהיא למעשה בנק עם התמחות בהייטק, מרוויחה פעמיים כשיש אקזיט או הנפקה - גם מהאחוזים בחברה וגם מהריבית על ההלוואה.

מעבר לכך, גם כשהחברה שבה השקיעה הקרן נמכרת במחיר הפסד, והמשקיעים מפסידים את מרבית כספם, פלנוס מרוויחה כי היא מקבלת את האחוזים בחברה בשווי אפס וכך כל הכנסה היא למעשה רווח שלה. בשוק פועלות ופעלו בעבר קרנות דומות לקרן של פלנוס. קרנות דומות שפעילות כיום בישראל הן בעיקר זרות - קראוס קפיטל וסיליקון ואלי בנק.

הקרן החדשה של פלנוס תגייס לפי הערכות כ-70 מיליון דולר מהגופים המוסדיים המקומיים. רוב המשקיעים המוסדיים מתכוונים ככל הנראה להשתמש לראשונה בתוכנית האוצר להגנה על ההשקעות בהון סיכון, שעליה הכריז בשנה שעברה.

על פי תוכנית האוצר, שהיקפה 200 מיליון שקל, כל גוף מוסדי יכול לקבל הגנה על 25% מהיקף השקעתו בקרן הון סיכון, אם סכום ההשקעה נע בין 25 ל-125 מיליון שקל. כמו כן, שיעור ההשקעות המוגנות בקרן לא יהווה יותר מ-40% מהיקפה. כיום השקעות המוסדיים בהון סיכון הישראלי מהווות פחות מ-0.2% מכלל ההון שהן מנהלות, הנאמד בכמיליארד שקל.

תוכנית האוצר מאפשרת כיום למוסדיים להשקיע בקרנות הון סיכון בשני מסלולים אפשריים: מסלול של השקעות ומסלול של הלוואות. במסגרת המסלול השני, שדרכו ישקיעו המוסדיים בפלנוס, הם יוכלו להשקיע מחדש את החזרי ההלוואה שיקבלו מפלנוס ולשמור על הגנות האוצר בכספים אלה. תחת המסלול של האוצר מתחייבת פלנוס להעמיד 85% מהכסף לחברות ישראליות ששוויין נע סביב 150 מיליון שקל.

מפלנוס לא התקבלה תגובה לידיעה.

תגיות