אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - אבי ורטהיים לבעלי האג"ח: "אין לנו מה לתת לכם" צילום: יובל חן

בלעדי ל"כלכליסט" - אבי ורטהיים לבעלי האג"ח: "אין לנו מה לתת לכם"

לחברת האחזקות השולטת ברבינטקס, תדיר גן ורימוני, חוב כולל של 210 מיליון שקל - כאשר שווי אחזקותיה עומד על 87 מיליון שקל בלבד. ורטהיים: "אני לא מתכוון להזרים הון לאינספייר אחרי שהזרמתי לבדי 20 מיליון שקל ב־2008"

12.04.2011, 07:00 | סיון איזסקו

לא לוקח אחריות הקפטן ורטהיים נוטש אבי ורטהיים הוא האיש שאחראי לקריסתה של אינספייר. החלטתו לנטוש את הספינה הטובעת מבדילה אותו מטייקונים אחרים עומרי כהן, 3 תגובותלכתבה המלאה

"אין בכוונתי להזרים הון לאינספייר. ב־2008 הזרמתי לחברה 20 מיליון שקל לבדי בהנפקת זכויות. לצערי, זה לא הספיק. אני לא במצב שבו אני יכול לעשות יותר מזה. נראה לי שבמצב הדברים הנוכחי, נמליץ שבעלי איגרות החוב יהפכו לבעלי מניות. אשתף פעולה עם המהלך - לא משנה מה יהיו ההשלכות שלו על שיעור אחזקותיי" - כך אמר אתמול אבי ורטהיים, בעל השליטה (83.5%) בחברת האחזקות אינספייר, החבה לבעלי האג"ח שלה כ־75 מיליון שקל.

עיקר אחזקותיה של אינספייר הן רבינטקס (61%) העוסקת בתחום המיגון לתעשייה הביטחונית; תדיר גן (25%) העוסקת בייצור מכלולים לתעשיית כלי הרכב; ורימוני (23%) העוסקת בייצור ובמכירת מוצרי פלסטיק ותבניות להזרקת פלסטיק. שווי האחזקה ברבינטקס הוא 14 מיליון שקל; שווי האחזקה בתדיר גן הנו 39 מיליון שקל; ושווי האחזקה ברימוני הנו 34 מיליון שקל.

שווי השוק המצרפי של שלוש האחזקות הציבוריות הללו - המהוות את עיקר הנכסים של אינספייר - מסתכם בכ־87 מיליון שקל. מלבד זאת, לאינספייר מזומנים בהיקף של כ־8 מיליון שקל, כלומר בהערכה גסה היקף נכסיה של אינספייר נאמד ב־95 מיליון שקל. מנגד, לחברה חוב כולל של כ־210 מיליון שקל: 75 מיליון שקל לבעלי האג"ח; 83 מיליון שקל לקרן המנוף אוריגו; ו־52 מיליון שקל לבנק הפועלים.

לאינספייר גירעון בהון העצמי של 89 מיליון שקל וכל נכסיה משועבדים לבנק הפועלים ולקרן אוריגו כך שבתרחיש של פירוק, בעלי האג"ח נותרים ללא כל נכס פנוי. לנוכח זאת, האג"ח של אינספייר נסחרות במחיר של 20 אגורות כשמחיר הפארי הנו כ־114 אגורות.

לנוכח המצב העגום שאליו נקלעה אינספייר ביקשו בעלי האג"ח לכנס אסיפה שבה יקבלו עדכון על מצבה של החברה וכיצד בדעתה לעמוד בהתחייבויותיה. אלא שבעלי החוב נותרו מתוסכלים שכן אין הם יכולים לעשות דבר - למעט לשבת בשקט ולקוות כי עד מועד הפירעון של האג"ח, נובמבר 2012, יזנק שווי נכסיה של אינספייר באופן שיאפשר לה לפרוע את התחייבויותיה.

אחת החלופות שהעלה אתמול עורך הדין אלון בנימיני, המייצג את נאמן האג"ח, היתה להגיש בקשת פירוק. כך יהיה אפשר לנסות ולשחרר את מניות תדיר גן (בשווי 7 מיליון שקל) ששועבדו בחודש מרץ לאוריגו. מדובר במניות של תדיר גן שאינספייר קיבלה לאחר שהמירה חוב של 20 מיליון שקל שתדיר גן צברה כלפיה. בנימיני טען כי לנוכח העובדה שאינספייר שעבדה את המניות בחודש שעבר ללא קבלת כספים חדשים מקרן אוריגו, הרי שהמהלך עשוי להיחשב להעדפת נושים. שחרור המניות הללו יכול לאפשר לבעלי האג"ח להתחלק במניות לפי החלק היחסי (פרי פאסו), כלומר לקבל כשליש מהמניות ששוויין הכולל הוא כאמור כ־7 מיליון שקל.

אלא שבתום דיון קצר החליטו בעלי האג"ח כי לא משתלם להם לבזבז כספים על מהלכים משפטיים לקראת פירוק שהתועלת מהם עשויה - במקרה הטוב - להיות שולית ובמקרה הרע עלולה להוביל את אינספייר לסחרור שימנע מהם ליהנות בעתיד מאפשרות של עליית השווי של המניה. עם זאת, בסופה של הישיבה החליטו מחזיקי האג"ח לפנות אל אינספייר ולדרוש ממנה הצעה קונקרטית לפני שיקבלו החלטה סופית באשר לפעולות שאותן ינקטו.

אתמול הסביר ורטהיים כי הסכים להמיר את החוב למניות כי "לתדיר גן היה חוב כלפינו, נכנסו למו"מ להכנסת משקיע והיה ברור שעסקה זו יכולה להיעשות רק אם המצב של תדיר גן יתייצב אחרי העסקה". ורטהיים הוסיף כי "זה לא שמגיע לנו צל"ש, אבל כל אחד יכול לחשב מה היה שווי החוב של תדיר גן לאינספייר ללא העסקה". עוד ציין ורטהיים כי ללא העסקה עם אוריגו, אינספייר לא היתה יכולה לפרוע בנובמבר תשלום של כ־35 מיליון שקל לבעלי האג"ח.

את השליטה ברבינטקס רכשה אינספייר בינואר 2007 לפי שווי חברה של כ־190 מיליון שקל. כיום נסחרת רבינטקס בשווי של 23 מיליון שקל בלבד. בהתייחס להשקעה זו אמר ורטהיים כי "המצב של רבינטקס מורכב. החברה סבלה מירידה ניכרת בהכנסות ולא הצליחה להימנע מהערת 'עסק חי'. היא בוחנת להכניס משקיע לפעילות המיגון האישי, ואנחנו מאמינים בעתיד החברה. ברבעון הראשון כבר מתחילים לראות כניסה של הזמנות חדשות ואנו רוצים לשמור על שיעור האחזקה ברבינטקס".

בהתייחס לתדיר גן אמר ורטהיים כי "עברנו תקופה קשה ותדיר גן הגיעה למצב פיננסי בעייתי, בלשון המעטה. ביצענו מהלך של הכנסת שותף והמהלך ייצב את החברה והעלה את שווי אחזקותינו".

אחד מבעלי האג"ח שאל את ורטהיים מה אפשר לקבל מאינספייר וזה ענה: "לחברה אין מה לתת. אתם לא יכולים לקבל כלום. בוודאי שכל פעולה 'קרבית' מצד מישהו, עשויה להביא לכך שנושה מובטח יפעל. החלופה שלכם היא לחכות שנה וחצי ולראות אם לחברה יהיה כסף לפרוע את החוב".

בעל חוב אחר התלונן כי הוא לא שומע שום אמירה מנחמת מאינספייר ועל כך השיב ורטהיים: "צריך לבחון האם החברה פועלת לטובת האינטרסים של בעלי האג"ח. אם אתם חושבים שלא, תעשו מה שאתם מבינים. גם אני רוצה שתקבלו את כספכם, כי כל עוד אתם לא נפרעים, לאחזקות שלי אין שווי - ולו של אגורה".

על פי תנאי העסקתו של ורטהיים הוא משך מאינספייר שכר של 110 אלף שקל בחודש והחברה נשאה בעלות של 9,700 שקל בחודש בגין השכרת רכב. עלות העסקתו של ורטהיים הסתכמה אשתקד ב־1.45 מיליון שקל. בחודש שעבר הודיע בעל השליטה על קיצוץ של 50% בשכרו ל־55 אלף שקל בחודש. הקיצוץ הוא ל־6 חודשים החל מחודש אפריל.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
חברים בעת צרה
2008 השקיע 20 מיליון ואת ההחלטות שהובילו לאבדון גם לבד. הבטיח הרים ואינו לוקח אחריות , להזכירכם פעם היה אחד שנחשב לחבר דבר שפורסם בעיתונות ואשר שם את שמו הטוב וגם השקיע בחברה ןנחשב לבעל עניין ,קוראים לו מר נתן חץ, אני אישית על בסיס האישיות הזו השקעתי באינספייר סכום לא קטן, מתברר שהוא הספיק לממש את השקעותיו בזמן. אבל איפה החברות. כך עוזבים חבר במערכות. יש פתגם האומר טוב שם טוב משמן ... חברים לשמור על כספיכם כולם עושקים הן בשכר , באופציות. בדיווידט וכו'
אמיל , מודיעין  |  13.04.11
לכל התגובות