אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר רכש 1.1 מיליארד דולר מתחילת השנה צילום: גיא אסיאג

האוצר רכש 1.1 מיליארד דולר מתחילת השנה

החשב הכללי הפך לשחקן משמעותי בשוק המט"ח, בעיקר באמצעות המרת חלק מהחוב החיצוני של הממשלה מדולרים לשקלים

12.04.2011, 06:59 | אמנון אטד

במהלך הרבעון הראשון של השנה רכש משרד האוצר כמות מצטברת של כ־1.1 מיליארד דולר. את רכישת הדולרים בפועל מבצעים עבור האוצר בנקים ישראליים וזרים, כחלק מעסקאות ההחלף (SWAP) שבאמצעותן ממיר למעשה האוצר חלק מהחוב החיצוני של הממשלה הנקוב במטבע חוץ בחוב הנקוב בשקלים.

על תוכניתו של החשב הכללי באוצר, שוקי אורן, לבצע הגנות על חלק מהחוב החיצוני של הממשלה באמצעות עסקאות החלף דולר־שקל, דווח לראשונה ב"כלכליסט" לפני כמה חודשים. האוצר מסביר באופן רשמי כי עסקאות ההחלף מתבצעות כחלק מהמטרות האסטרטגיות של יחידת ניהול החוב באגף החשב הכללי ובהן צמצום חשיפת תיק החוב הממשלתי לשינויים במטבע חוץ.

עסקאות ההחלף הן למעשה צירוף של שתי עסקאות המרה - אחת מיידית ואחת עתידית בכיוון ההפוך, הפועלות בדרך הבאה: האוצר מחליט להמיר לשקלים חוב של הממשלה בדולרים (נניח, איגרת חוב בסכום של מיליון דולר שמועד פירעונה בעוד שנה). לשם כך פונה החשב הכללי אל הבנק שנבחר ונוטל ממנו מעין הלוואה בשקלים, בסכום השווה למיליון דולר, לתקופה של שנה. הבנק, מצדו, מתחייב להעמיד לרשות הממשלה מיליון דולר בעוד שנה.

ההלוואה השקלית אינה עוברת לרשות החשב הכללי. את הכסף נוטל הבנק המלווה, ורוכש איתו בשוק מטבע חוץ מיליון דולר (אמיתיים), שאותם הוא מפקיד בפיקדון לשנה.

בעוד שנה ייתן הבנק את מיליון הדולר לאוצר, והאוצר יחזיר לבנק את ההלוואה בשקלים שכביכול קיבל ממנו, בתוספת הריבית שעליה סוכם מראש בהתקשרות בין האוצר לבין הבנק. במיליון הדולר שיקבל מהבנק יפדה האוצר את איגרת החוב של הממשלה, שתגיע אז לפירעון.

בפועל נועד המהלך גם כדי לסייע לבנק ישראל במאבק שהוא מנהל כבר זמן רב להחלשת שער השקל. רכישות הדולרים שמבצעים הבנקים עבור האוצר מגדילות את הביקושים למטבע חוץ ותורמות בכך להחלשת השקל.

מנתונים שפרסם אתמול האוצר מתברר כי עסקות ההחלף דולר־שקל בוצעו לטווחים שבין שנתיים ל־17 שנים. החשב הכללי שוקי אורן אמר אתמול כי תנאי השוק הנוכחיים מהווים קרקע נוחה להמשך הרחבת תוכנית הגידורים. סגן בכיר לחשב הכללי ערן היימר התייחס לתוכנית הגידורים, ואמר כי היא מבוצעת כחלק מהכלים בניהול סיכוני תיק החוב הממשלתי, ומתוך ראייה אסטרטגית ארוכת טווח.

תגיות