אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלב התביעה הייצוגית של פריזמה: ועדת ההשקעות של פריזמה גמל צילום: אלי דסה

בלב התביעה הייצוגית של פריזמה: ועדת ההשקעות של פריזמה גמל

ד"ר נילי מארק, רו"ח מאיר וידל ואיתי מל כיהנו כחברי ועדת ההשקעות בימי מכירת החיסול שביצעה פריזמה באג"ח הקונצרניות.

12.04.2011, 07:41 | רחלי בינדמן

שורה של נתבעים נבחרו לעמוד בלב הבקשה שהסעירה את שוק ההון לאישור תביעה ייצוגית נגד בית ההשקעות פריזמה. לטענת עורכי הדין שהגישו את הבקשה, עמית מנור ויוקי שמש וכן משרד מושקוביץ סטיס, במהלך הרבעון הרביעי של 2008 ביצעה פריזמה מכירות ענק של אג"ח קונצרניות מתיק החוסכים, על מנת להכשירו למכירה לבית ההשקעות פסגות, באופן שהביא להצפת השוק וירידת ערכן.

נתבעי פרשת גביזון

 

מלבד חברת פנומנל, לשעבר פריזמה קופות גמל שנכסיה נמכרו לפסגות, כוללת הבקשה שורה של נתבעים ששימשו לכאורה באותה עת נושאי משרה בחברת קופות הגמל של פריזמה. עורכי הדין שהגישו את הבקשה לאישור התביעה הייצוגית בחרו להתמקד בדירקטורים בחברת הגמל, שכפופים לאחריות אישית והחזיקו כמובן בביטוח אחריות מקצועית ובביטוח דירקטורים, על ידי חברת הביטוח מנורה.

ראשון הנתבעים הוא עזרא עטר, שלפי הבקשה שימש כדירקטור בפריזמה קופות גמל במהלך הרבעון הרביעי של 2008. עטר אמנם התפטר מבית ההשקעות במרץ 2008, לאחר שוועדת הבדיקה שמינה אז המפקח על שוק ההון מצאה כי התשואות השליליות שהציגו בינואר 2008 קופות הגמל חרמון וקרן ההשתלמות תבור של פריזמה נבעו מכשל בבקרה על פעילות מנהל ההשקעות של הקופות, בן גביזון, שחשף את העמיתים להשקעות מסוכנות, אך המשיך לכהן כדירקטור בחברה.

עטר, מוותיקי שוק ההון, שימש החל מ־1994 במשך למעלה מעשור כמנכ"ל סולומון שוקי הון, שלימים נרכשה על ידי עמית ברגר. תחת שליטתו של ברגר רכש בית ההשקעות סולומון את קרנות הנאמנות של בנק הפועלים, עד שהוא עצמו נרכש על ידי קרן מרקסטון שהחזיקה בפריזמה במועד נשוא בקשת התביעה הייצוגית.

עטר, שיצא בשן ובעין מפרשת גביזון, לקח לעצמו פסק זמן של כשנה משוק ההון, שבמהלכה ניסה לשקם את המוניטין הרמוס שלו. רק בשלהי 2009 חזר לשוק כשותף (25%) בבית ההשקעות סיגמא לצידו של פרופ' דן גלאי, שבו הוא ממלא גם בתפקיד סגן יו"ר. בסביבת המעורבים בפרשה נאמר כי עטר לא כיהן בתפקיד אופרטיבי כלשהו בפריזמה באותה עת, למעט תפקידו כדירקטור, וכי הוא לא היה חבר בועדת ההשקעות של הקופות. נתבעת נוספת היא פרנסין דאדי, שכיהנה אף היא כדירקטורית בפריזמה גמל באותה עת. דאדי שימשה קודם לכן כמנכ"לית חברת ניהול התיקים פעילים מקבוצת בנק הפועלים וכמנכ"לית חברת קרנות הנאמנות להק.

ד"ר נילי מארק, רו"ח מאיר וידל ואיתי מל, נתבעים נוספים בפרשה, כיהנו באותה תקופה כדירקטורים חיצוניים בפריזמה קופות גמל, וכן כחברי ועדת ההשקעות וועדת הביקורת של פריזמה גמל. עטר, דאדי, מארק, וידל ומל היו גם בין הנתבעים בתביעה הייצוגית שהוגשה בעבר כנגד פריזמה על רקע פרשת גביזון, שלימים נדחתה.

בלט בהיעדרו - המנכ"ל

נתבע נוסף הוא יובל גביש, מי שכיהן כיו"ר פריזמה קופות גמל באותה עת. במרץ 2008, מיד לאחר פרסום דו"ח האוצר החמור על התנהלות בית ההשקעות בפרשת בן גביזון, מונה גביש למנכ"ל פריזמה במקומו של דב קוטלר. בתפקיד זה היה גביש אמון מטעם הבעלים מרקסטון על הליך הפירוק של בית ההשקעות וחלוקת נכסיו בין רוכשים שונים, שהבולטים שבהם הם פסגות שרכש את קופות הגמל ואקסלנס שרכש את קרנות הנאמנות של בית ההשקעות.

לאחר שפורק פריזמה, גביש לא מצא עצמו מחוסר עבודה זמן ממושך מדי. בספטמבר 2009 מונה גביש ליו"ר דירקטוריון אייס אוטו דיפו, וכשנה בלבד לאחר מכן זכה להזדמנות פז לחזור למערכת הבנקאית כשמונה לראש החטיבה הבנקאית בבנק דיסקונט, תפקיד שבו הוא מכהן כיום. סוגר את רשימת הנתבעים נועם ברוורמן, לשעבר מנכ"ל מגדל שוקי הון, שמונה בדצמבר 2006 למשנה למנכ"ל פריזמה. ברוורמן היה אחראי על פיתוח חברת ניהול התיקים של פריזמה, תחום פעילות שלא קשור לפרשת הגמל, אך הוא נתבע מעצם תפקידו דירקטור בחברת הגמל של פריזמה באותה עת. כיום מנהל ברוורמן את בית ההשקעות איילון פתרונות פיננסים מקבוצת איילון, ואף מחזיק 24% מבית ההשקעות.

בלט בהיעדרו מהבקשה לאישור התביעה הייצוגית גיל גרשלר, שכיהן כמנכ"ל פריזמה קופות גמל החל מיולי 2008. גרשלר שימש קודם לכן כמנהל ההשקעות של קרנות הפנסיה הוותיקות "עמיתים". לאחר פירוק פריזמה גרשלר לא התברג בתפקידי מפתח בשוק, אם כי שמו עלה כמועמד להחליף את ידין ענתבי כמפקח על שוק ההון, הביטוח והחיסכון, תפקיד שלבסוף אייש פרופ' עודד שריג. הנתבעים בייצוגית טרם גייסו לעצמם עורכי דין, וככל הנראה ימונה עבורם עורך דין אחד שייצג את פנומנל, מינוי שיבוצע ככל הנראה על ידי קרן מרקסטון.

תגיות