אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איפה שריג? צילום: אוראל כהן

איפה שריג?

גברת כהן מחדרה מחכה למפקח על שוק ההון

12.04.2011, 08:31 | רחלי בינדמן

עורכי הדין יוקי שמש ועמית מנור ביצעו שלשום מהלך אמיץ מאוד, עת הגישו את הבקשה לאישור תביעה ייצוגית נגד חורבותיו של בית ההשקעות פריזמה. בבקשה זו משמיעים עורכי הדין את זעקת עמיתי קופות הגמל הרבים, ששמו את כספם על קרן הצבי של קופות הגמל של פריזמה.

"כל חוסך פנסיוני תמים, שהפקיד את חסכונותיו לניהולו של פריזמה ואינו מכיר את העובדות, עלול לסבור בטעות שאובדן חסכונותיו נגרם בשל ירידות ערך בשוק", נכתב בבקשה. כיצד תעלה גברת כהן מחדרה על דעתה את האפשרות, שנכונותה עוד תתברר בבית המשפט, כי קברניטיו של פריזמה עשו שימוש רשלני במקרה הטוב וציני במקרה החמור יותר בכספים שהפקידה בידיהם למשמר, לקראת מכירה מוצלחת לכל המרבה במחיר של נכסי הקופות? אך הקול הלא נשמע של גברת כהן לא היה צריך לנבוע מגרונם של עורכי הדין שמש ומנור, אלא ממי שאמור לשמור על אלו שאמון על ניהול כספה - אגף שוק ההון במשרד האוצר.

איפה היה ידין ענתבי, המפקח על שוק ההון באותה עת, כשקופות פריזמה הציגו תשואות חסר של יותר מ־7% על השוק ברבעון בודד? כיצד ידע ענתבי למהר ולהקים ועדת בדיקה על התשואות השליליות החריגות שהשיגו קופות חרמון ותבור תחת ניהולו של בן גביזון? ומדוע, אם כן, נרדם ענתבי על המשמר כאשר חודשים ספורים לאחר מכן התרחש תהליך קיצוני הפוך באותו בית השקעות, שהחל שופך במהירות ובאגרסיביות את איגרות החוב הקונצרניות שהחזיק עבור העמיתים, תוך שהוא מציף את השוק בהן וגורם לירידה חדה בערכן?

במהלך רבעון בודד ירד שיעור ההשקעה באג"ח הקונצרניות של פריזמה מ־42% ל־26%, כאשר במהלך אותה תקופה עלו המכירות של פריזמה במאות מיליוני שקלים על מכירות האג"ח הקונצרניות שבוצעו על ידי כל גופי הגמל בישראל גם יחד — אבל ענתבי מילא פיו מים, ולא עשה דבר.

גופים מוסדיים בשוק יודעים לספר על אימיילים שקיבלו מפריזמה באותה עת, שבהם מפרט בית ההשקעות רשימה ארוכה של אג"ח שברצונו להיפטר מהם, אבל האוצר שתק.

ידין ענתבי כבר מזמן לא יושב במשרד האוצר. למעשה, הוא מכהן היום כמנכ"ל של בית השקעות גדול שמנהל בעצמו קופות גמל. אך מה לגבי המפקח הנוכחי? מדוע לא יקום כעת פרופ' עודד שריג וישתמש בכוח העומד לרשותו כדי להתחקות אחר הפרוטוקולים של ועדות ההשקעה של פריזמה באותה עת ולברר את המניע מאחורי גל המכירות שביצעו?

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "אין אנו מתייחסים למקרים פרטניים אודות גופים המפוקחים על ידינו. לגופו של עניין, המחוקק קבע מנגנוני ניהול, פיקוח ובקרה בתחום ההשקעות, בדגש על האחריות של כל חברה לניהול ההשקעות בנאמנות כלפי לקוחותיה. הפיקוח נוטה שלא להתערב בשיקולי השקעה כל עוד המנגנונים הללו מבצעים את תפקידם כנדרש ובצורה נאותה".

תגיות