אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דירוג מקסימלי לאסון הגרעיני ביפן שילש את הערכות הנזק צילום: בלומברג

דירוג מקסימלי לאסון הגרעיני ביפן שילש את הערכות הנזק

משרד האוצר היפני אומד את הנזקים שגרמה רעידת האדמה ב־300 מיליארד דולר, פי שלושה מההערכות הראשוניות. ממשלת יפן תיאלץ כנראה להעלות מסים ולהגדיל את מכירות האג"ח

12.04.2011, 22:27 | אולגה ויניאר

חודש ימים לאחר אסון הטבע ביפן טרם התבררו במלואם ממדי ההרס, והערכות הנזקים לכלכלה ממשיכות להאמיר. על פי הערכה מחודשת של משרד האוצר היפני, הנזקים נאמדים ב־300 מיליארד דולר, סכום הגבוה פי שלושה מההערכה הראשונית שהתפרסמה בימים הראשונים שלאחר רעש האדמה וגל הצונאמי הקטלני. לדברי השר היפני לכלכלה ולמדיניות פיסקאלית, קאורו יוסאנו, הנזק גדול מכפי שניתן היה להעריך תחילה, בעיקר בגלל ההחמרה בממדי האסון הגרעיני בפוקושימה.

ממשלת יפן העלתה אתמול בבוקר את דרגת החומרה של התקלה לרמה 7 - הגבוהה ביותר בסולם האסונות הגרעיניים וזהה לזו שנרשמה בצ'רנוביל לפני 25 שנה. על פי הערכות חברת החשמל TEPCO, מפעילת תחנת הכוח הגרעינית, כמות החומר הרדיואקטיבי הנפלט מכור פוקושימה־1 עלולה להיות אף גבוהה מזו שנפלטה בצ'רנוביל. כל העובדים קיבלו הוראה להתפנות מהמקום. בתוך כך, בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן התחיל לבצע הערכות לנזק הכלכלי שנגרם לחברת החשמל אשר עשוי לדבריו לחצות את ה־30 מיליארד דולר. על פי הערכות אנליסטים, רק תביעות הפיצויים צפויות להסתכם ב־23.6 מיליארד דולר, ואילו ההפסדים הישירים יגיעו ל־6.5 מיליארד ויכללו גם הוצאות על תפעול תחנות אנרגיה חלופיות לפוקושימה.

דילמת האסון החריג

ב־TEPCO מקווים כי המדינה תפטור אותה מתשלום הפיצויים, זאת לפי החוק היפני הקובע כי מפעילות תחנות כוח גרעיניות פטורות מתשלום על נזקים שנגרמו מאסון בקנה מידה חריג. כעת יהיה על הממשלה להחליט אם רעש אדמה בדרגת 9 בסולם ריכטר נחשב לאסון חריג ביפן.

על רקע הביקורת הציבורית שהוטחה בחברה בשל טיפולה הכושל בנזקי הדליפה, נשיא חברת החשמל ביקר בתחילת השבוע בפוקושימה. מסטקה שימיזו התנצל בפני התושבים על הבעיות המתמשכות בכור. "אני מתנצל מעומק הלב בפני הציבור ותושבי פוקושימה ומביע את אהדתי הכנה", אמר שימיזו, שלא הופיע בפומבי מאז 13 במרץ, הנמכת פרופיל שגררה זעם ציבורי. עם זאת, מושל פוקושימה יוהי סאטו סירב להיפגש עמו, לאחר שבעבר טען שהממשלה וחברת החשמל בגדו בתושבי פוקושימה. שימיזו השאיר במקום את כרטיס הביקור שלו ואמר לנציגי הממשל כי הגיע כדי "להביע את רגשותיו", בהוסיפו, "אנחנו לא יכולים להתכחש לאפשרות של סגירת הכורים 4-1" - דיווחה סוכנות הידיעות קיודו.

אנליסטים סבורים כי ממשלת יפן תיאלץ לצאת במהלך של הגדלת היקף מכירת האג"ח והעלאת מסים בחודשים הבאים, לצורך מימון תיקון הנזקים שנגרמו לתשתיות ושיפוץ מבני הציבור והמגורים שניזוקו. זאת על רקע התנגדותו של הבנק היפני המרכזי למימון גירעונות.

בניינים הרוסים ביפן. ממשלת יפן תיאלץ להעלות מסים  כדי לממן את תיקון נזקי רעידת האדמה, צילום: איי אף פי בניינים הרוסים ביפן. ממשלת יפן תיאלץ להעלות מסים כדי לממן את תיקון נזקי רעידת האדמה | צילום: איי אף פי בניינים הרוסים ביפן. ממשלת יפן תיאלץ להעלות מסים  כדי לממן את תיקון נזקי רעידת האדמה, צילום: איי אף פי

חוששים לצריכה הפרטית

"נפוצו שמועות על העלאת מסים אפשרית אך זה עלול לפגוע באמון הציבור ובצריכה הפרטית שרק החלה להתאושש", אומר אוריאקי מטסוקה, כלכלן בכיר בחברת הניהול דאיווה אסט מנג'מנט בטוקיו. על רקע הערכות אלה החליטה קרן המטבע הבינלאומית להפחית את תחזית הצמיחה שלה לגבי יפן מ־1.6% ל־1.4% אך העלתה את התחזית ל־2012 מ־1.8% ל־2.1%. בתוך כך, אנליסטים בקפיטל אקונומיקס צופים כי כלכלת יפן תתכווץ ב־1.5%. יש לציין כי גם התחזית הקודמת שלהם היתה פסימית למדי ודיברה על 0% צמיחה בארץ השמש העולה.

"כלכלת יפן תתחיל לצמוח ב־2012, אז תחול התאוששות בפעילות העסקית שספגה מכה השנה ועתידה עדיין לספוג עלייה בהוצאות בשל הצורך לתקן את הנזקים של אסון הטבע. הצמיחה תהיה אטית ותוגבל על ידי העלאת מסים וירידה בהוצאות הממשלה שיתרכזו רק בענפים שנפגעו מהאסון", סבור האנליסט ג'וליאן יאסול מקפיטל יאסול.

פגיעה חמורה בעסקים

הדיווחים הפסימיים מיפן הביאו אתמול לירידות בבורסות אסיה. מדד ניקיי בטוקיו איבד 1.69% מערכו, מדד האנג סנג בהונג קונג השיל 1.33%, קוספי בדרום קוריאה ירד ב־0.26% והמדד המוביל בבורסת שנגחאי ננעל בירידה קלה של 0.05%. יחד עם הבורסות ממשיכה לרעוד גם הקרקע ביפן. רעשי המשנה טרם נפסקו ומדי יום מתרחשות באזור רעידות אדמה בדרגה של 6–7.6 בסולם ריכטר.

אנליסטים מדברים על פגיעה חמורה בפעילות העסקית ביפן, הן בשל הנזקים הישירים שנגרמו למפעלים והן בשל השיבושים באספקת החשמל במדינה. חברות זרות מנסות להקטין את התלות בייצור היפני, ואילו החברות המקומיות מנסות להעביר את הייצור אל מחוץ לגבולות המדינה. שר הכלכלה לשעבר של יפן חידזו טקנקה אומר כי "צונאמי ורעש האדמה מעלים את רמת הסיכון של המדינה בעיני המשקיעים ותאגידים גדולים עלולים להוציא את המפעלים שלהם לחו"ל".

תגיות