אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סלולר בקופסה צילום: בועז אופנהיים

סלולר בקופסה

המדינה מקשה על הקמת אנטנות בשכונה, אבל החברות מקוות שתכניסו אותן הביתה

13.04.2011, 09:05 | גילעד נס

בכל הקשור ליכולתן לפרוס רשת סלולרית במהירות סבירה, חברות הסלולר החדשות עדיין תלויות בחסדי הרגולציה. כזכור, כדי ליהנות משימוש ברשתות החברות הגדולות במסגרת נדידה פנים־ארצית, הן עדיין נדרשות להקים כיסוי עצמאי של לפחות 10% מהאוכלוסייה.

בחודשים האחרונים בוחנות מירס ומרתון מובייל את השימוש במוצא המכונה Femtocell, במטרה למצוא נתיב אלטרנטיבי למאבק בהקמת אנטנות גדולות וקטנות. הפמטוסל, שנבחן בעבר גם בידי חברות הסלולר הוותיקות, הוא קופסת תקשורת שמיועדת להצבה בבית הלקוח, דומה בגודלה לנתב אלחוטי (Wi-Fi), אך מכילה אנטנה סלולרית זעירה. בתוך הפמטוסל מצוי גם נתב אלחוטי "רגיל", המתחבר לחיבור האינטרנט רחב הפס הביתי - יהא זה חיבור DSL שמציעה בזק, או חיבור כבלים של HOT.

הפמטוסל יכול לשמש כמובן כנתב אלחוטי רגיל, אך מטרתו העיקרית היא מתן אפשרות לקליטה סלולרית מיטבית בתוך בניינים. הטלפונים הסלולריים של דיירי הבית או המשרד לא יחוברו לאנטנה הסלולרית המצויה בשכונה אלא ישירות לאנטנה של הפמטוסל - כל עוד הם מצויים בטווח הכיסוי שלו, המוערך בכמה עשרות מטרים. שיחות שמנהל הלקוח באמצעות הטלפון הסלולרי שלו יעברו דרך הפמטוסל, יומרו לשיחות על גבי האינטרנט (VoIP), וישונעו על גבי האינטרנט המהיר של בזק או HOT.

העומס על רשת הסלולר יירד באמצעות העברת השיחות מהטלפונים לפמטוסל, ומשם ישירות לתשתית הקרקעית של החברות. יכולתו של הלקוח לקבל כיסוי מצוין בבית או במשרד תעודד אותו להמשיך ולבצע את השיחות בסלולר ולא בטלפון הקווי.

בארה"ב זה כבר עובד

 

בארה"ב משמש הפמטוסל כבר כשלוש שנים כאמצעי לשיפור הקליטה בתוך בניינים, וחברת ספרינט כבר שיווקה כ־100 אלף יחידות ללקוחותיה. הקליטה בתוך בניינים אינה בעיה מהותית בישראל כפי שהיא מתבטאת בארה"ב, אך שימוש בפמטוסל יכול לסייע למתחרות הסלולר החדשות להגיע מהר יותר לפריסה סלולרית ובו־בזמן לגייס לקוחות, וגם להגיע מהיר יותר לנתח השוק הנדרש. על פי הערכות, פריסת הדור הרביעי כבר תצריך שימוש בפמטוסל, כיוון שהדור החדש דורש מספר אנטנות גדול יותר - עובדה שאינה ניתנת לישום תוך שימוש באנטנות רגילות.

עו"ד יורם בונן, ממשרד פישר בכר וול ואוריון, המייצג את מרתון טלקום בהליכים השונים שלה מול הרגולציה, מודה כי עדיין לא ברור בכמה התנגדות, אם בכלל, ייתקלו החברות כאשר יבקשו לשווק מכשירים שכאלו ללקוחות. "עד עכשיו ההתייחסות של הרגולציה לנושאי האנטנות הסלולריות היתה די מחמירה, ואפשר לקוות שהיא תהיה מקילה יותר בנושא של הפמטוסל, כיוון שהוא כבר יותר דומה למוצר ביתי מאשר לתשתית תקשורת שנמצאת במקום ציבורי", אומר בונן. "הרישוי בעולם בנושא הסלולר הרבה יותר פשוט מאשר בישראל, ולכן הכניסה של המוצרים הללו לבתים מהירה יותר - אך עדיין קשה להסיק מה תהיה עמדת הגופים השונים שיצטרכו לאשר שימוש במכשיר הזה".

תגיות