אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מסלול הפריים יוגבל ל־40% מהמשכנתה צילום: יובל חן

מסלול הפריים יוגבל ל־40% מהמשכנתה

בנק ישראל נערך להטיל את המגבלה על הבנקים, בשל החשש שנוטלי משכנתאות הפריים יתקשו לעמוד בהחזרים עקב עליית הריבית

14.04.2011, 07:09 | אמנון אטד

כפי שנחשף שלשום ב"כלכליסט", בנק ישראל נערך להטלת מגבלה נוספת על נוטלי המשכנתאות, דרסטית הרבה יותר משתי המגבלות הקודמות שעליהן הודיע במהלך השנה האחרונה. הפעם מתכוון בנק ישראל להתערב ישירות במערכת השיקולים גם של הלווים וגם של הבנקים המלווים, ולקבוע תקרה למשקל ההלוואה הצמודה לריבית הפריים מסך כל משכנתה שתינתן לרוכשי הדירות. בשלב זה נוטה בנק ישראל לקבוע את תקרת הלוואות הפריים על 40% מהיקף המשכנתה. אם בימים הקרובים לא יחולו שינויים משמעותיים בהיקף נטילת המשכנתאות, בנק ישראל מתכוון להודיע על המהלך הנוסף לאחר חג הפסח.

מה שעומד מאחורי המהלך הנוסף שמתכנן בנק ישראל הוא החשש של הבנק שלפיו נוטלי משכנתאות הפריים לא העריכו נכונה את גודל הסיכונים הכרוכים במסלול אשראי זה. ריבית הפריים, שאליה צמודה ריבית המשכנתאות במסלול זה, צמודה מצדה במלואה לריבית שעליה מודיע נגיד בנק ישראל מדי חודש. מאז חידוש העלאות הריבית לאחר המשבר, בספטמבר 2009, הועלתה ריבית בנק ישראל בשיעור מצטבר של 2.5%, ובמהלך השנה הקרובה היא צפויה לעלות ב־1% נוסף.

על פי נתוני בנק ישראל, כ־50% מהמשכנתאות החדשות שנלקחו ב־2010 היו בריבית צמודה לפריים. במהלך שנה זו הסתכמה הריבית הממוצעת במסלול זה ב־2.63%, לעומת 1.77% ב־2009. כתוצאה מכך גדל בשנה שעברה נטל החזרי משכנתאות הפריים של כלל הלווים בסכום של כ־500 מיליון שקל. השנה צפוי נטל זה לגדול במידה משמעותית הרבה יותר, ולהסתכם בכ־1.6–2.2 מיליארד שקל.

החשש של בנק ישראל הוא שכתוצאה מהעלייה בנטל ההחזרים החודשיים, רוכשי דירות רבים עלולים להתקשות בעתיד להחזיר את המשכנתאות שקיבלו. שילוב של התפתחות כזו עם אפשרות להתפוצצות בועת הנדל"ן, שתלווה בירידה חדה במחירי הדירות, עלול לדעת הבנק לגרום למשבר חמור בשוק הנדל"ן שיתגלגל אל המערכת הפיננסית, כפי שקרה רק לפני פחות משלוש שנים בארה"ב. עם זאת, כדי לא ליצור ציפיות שמגשימות את עצמן, ציין בנק ישראל בפרוטוקול דיוני הריבית האחרונים שפרסם השבוע כי מדובר בתרחיש שהסיכויים להתממשותו נמוכים. עוד הוסבר בפרוטוקול שהנטייה לנקוט בפעילות ממוקדת בשוק המשכנתאות נועדה למתן את השימוש בהעלאות הריבית.

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
אחד שיודע
חברה חברה להירגע כל מי שלקח\לוקח משכנתא צמודת פריים עושה הכי נכון שאפשר אז ככה: כל עוד הריבית במשק לא עוברת את ה- 5.5% המסלול הזה הכי משתלם ואם הריבית תעלה יותר מזה אז מחליפים מסלול זה אחת היתרונות במסלול הפריים, אין קנסות לא מתאים לך תחליף מסלול כל הדיבורים בבנק ישראל וכן בעיתונות זה "דיבורים" דבר אחד שוכחים , הלוואות צמודות מדד זה סיפור שלא נגמר , אחרי 10 שנים אתה חייב יותר מאשר לקחת ...... בפריים אולי תשלם יותר בחודשים אבל כל חודש אתה חייב לבנק פחות בהצלחה
yaki , y  |  14.04.11
לכל התגובות