אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אנרגיה סולארית – בדרך לפספוס ישראלי נוסף

אנרגיה סולארית – בדרך לפספוס ישראלי נוסף

למה חברות מקומיות שעוסקות בתחום האנרגיה החלופית מוצאות את עצמן נדחות שוב ושוב ע"י קובעי ההחלטות?

15.04.2011, 07:54 | אלון תמרי
מדינת ישראל החלה בשנת 2008, באיחור אופייני כמובן, בהסדרה לקידום אנרגיה חלופית. צעד אחר צעד, הוצגו תוכניות לתמרוץ התקנת מערכות סולאריות קטנות, אח"כ בינוניות, ומאוחר יותר גם טורבינות רוח.

בהחלטת הממשלה משנת 2009, נקבעו יעדי יישום לאנרגיה חלופית כחלק מסל הדלקים של המדינה. היעדים הנמוכים יחסית לרוב מדינות העולם המערבי, עומדים על 5% עד שנת 2014 ו-10% עד לשנת 2020.

אך לצערנו הרב, במקום שהממשלה תעמוד ביעדים שהציבה לעצמה - אנו עדים למסכת של התחמקויות, דחיות, בלמים וחוסר החלטיות אשר יובילו בבירור לאי עמידה ביעדים. בתקופה זו אנו עדיםלכוונות לעצור את העידוד לאנרגיה סולארית ולבטל כל הצעה למכסות נוספות. זאת למרות שכפי שהבינו זה מכבר רוב מדינות המערב, אנרגיה חלופית מורידה את התלות במדינות ערב ובדלקים מזהמים ומובילה לעצמאות אנרגטית.

התמרוץ המקובל בעולם הושת גם בישראל – בעלי המערכות מוכרים את החשמל הירוק למדינה ומקבלים עבורו תעריף גבוה מתעריף הצריכה. כך שלמעשה, בעלי המערכות מממנים את הקמת מתקני ייצור האנרגיה מכיסם, והמדינה משלמת רק עבור החשמל המיוצר.

אך לפני מספר שבועות החל משרד האוצר להתלונן כי בתחשיבים שהוא עצמו ערך, נמצא כי יישום יעדי הממשלה ושימוש באנרגיה סולארית יובילו לעליית מחירי החשמל באופן משמעותי. מעבר לאבסורד שמשרד האוצר משנה את התחשיבים שהוא עשה בעצמו, איך לא נלקחו בחישוב בחשבון התועלות של האנרגיה הסולארית?

אם מעוניינים אנו בחשמל נקי ובמדיניות סביבתית ברורה, כמו שלא מעט פוליטיקאים מצהירים, אזי הדרך להשוות את כדאיות הייצור היא לממן את העלות העודפת.

באשר לטכנולוגיות "נקיות" אחרות, אנרגיה גרעינית אומנם נחשבת לנקייה, ואף זולה יותר מאנרגיה סולארית, אך היא כזו כל עד לא מתרחשת תקלה - את ערך הנזקים הכלכליים והסביבתיים באירוע הכור היפני קשה עדיין לאמוד.

באשר לאנרגית גז, אשר מהווה חלופה עדיפה עשרות מונים על ייצור אנרגיה בפחם, סולר ומזוט, יש לזכור כי מתקני ההפקה לאנרגיה זו יהוו מטרה אסטרטגית לכל מדינת אויב בעת מלחמה, ולאבטחת המתקנים והולכת הגז ליבשה יש עלויות לא מבוטלות.

כבר כיום קיימים מספר אלפי מתקנים סולאריים אשר מפוזרים בכל רחבי הארץ ומייצרים אנרגיה בנקודת הצריכה, באופן המזכיר לטכנולוגים שבינינו את "ענן האינטרנט" ויתרונותיו. בביזור שכזה, לא תתכן פגיעה מאסיבית בייצור החשמל, וקיים חיסכון ניכר בהפסדים הנובעים מהולכת חשמל ברשת רגילה.

וכך, למרות שלמדינת ישראל יש אינטרס לפתח ולייצר כאן טכנולוגיות מתאימות - דווקא חברות טכנולוגיה ישראליות מוצאות את עצמן נדחות שוב ושוב ע"י קובעי ההחלטות - ואותן חברות עושות חיל בחו"ל.

אנשי התעשייה עומדים בימים אלה ומשפשפים את עיניהם – ולא מפאת אור השמש. אנו מתפלאים לראות כי דווקא במדינה שטופת שמש כשלנו, בוחרת המנהיגות להתעלם מהצורך ומהיכולת המקומית לספק כמות משמעותית ובאופן עצמאי מצרכי האנרגיה שלנו ע"י אנרגיה סולארית.

מדינת ישראל יכולה בקלות להיות "אור לגויים" בפיתוח וביישום אנרגיה החלופית, חבל שנפספס את ההזדמנות.

הכותב הוא מנכ"ל משותף בחברת סולארפאוור

תגיות