אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ייצור יין כתרופה לנפש צילום: shutterstock

ייצור יין כתרופה לנפש

העבודה ביקב בדרום בוסניה מסייעת לעובדים - 6 קרואטים, בוסני וסרבי - להתגבר על זוועות המלחמה

15.04.2011, 11:23 | סוכנויות הידיעות

אליז'ה ליזדה העביר חמישה חודשים בשבי צבאי ב-1993. פשעו היחיד היה היותו מוסלמי בוסני. כיום, ליזדה עומד בראש קואופרטיב ייצור יין בדרום בוסניה והרצגובינה שבו הוא עובד ביחד עם שישה קרואטים וסרבי אחד בניסיון לשכוח את זוועות המלחמה שהתקיימה בין 1995-1992, פילגה את יוגוסלביה וחירבה את בוסניה.

"העבודה ביקב היא כמו תרפיה, היא עוזרת במידה רבה לשכוח מהמלחמה. כולנו במדינה הזו זקוקים למעט תרפיה", אמר ליזדה במהלך הצגת היין שלו ביריד היין האיטלקי ויניאיטליה.

יקב ווינו-דוארסון הממומן על ידי משרד החוץ האיטלקי ובתמיכת ארגון CEFA האיטלקי, הוקם ב-2009. בשנה שעברה בוצע בציר הענבים הראשון ביקב. היינות מיוצרים מענבים מקומיים ומטרת היקב היא להחיות מסורת ארוכת שנים של ייצור יינות שהחלה לפני אלפיים שנה.

ליזדה מספר שייצור היין הפך לתשוקה עבורו וכי הוא מעביר יותר ויותר זמן בכרמים וביקב. "זה עוזר להיפטר מהמתח", סיפר ליזדה ששימש כעד במשפטים שערך האו"ם למנהיגי בוסניה בגין פשעי מלחמה.

עבודה ביקב לצד קרואטים וסרבים, שהיו אויביו במהלך המלחמה, אינה בעייתית מבחינתו. שותפיו בקואופרטיב היו פתוחים לרעיון בדיוק כמוהו. "יצרנו מחדש יוגוסלביה קטנה", אמר ליזרדה בחיוך.

הבציר הראשון ייצר כ-20 אלף ליטר של יין מסוג Pinnes Zilavka לבן ו-Pinnes Blatina אדום, שייצא למכירה השנה. אם היין יזכה להצלחה, תעלה התפוקה ל-60 אלף ליטר בשנה.

היין מיועד לשוק המקומי בבוסניה והרצגובינה, אך הוא משך תשומת לב ביריד היין האיטלקי, והיצרנים עשויים לשקול למכור אותו גם במדינות אחרות, ככל הנראה בגרמניה, שבה יש קהילה בוסנית גדולה.

ליזדה הודה כי היקב עדיין צריך לעבוד על שיפור האיכות של היין. לדבריו, העסק  יהפוך לרווחי רק בעוד מספר שנים, אך נכון לעכשיו הוא מתמקד ביכולות הריפוי של הפרויקט.

"כולנו סבלנו מהמלחמה. יש אנשים שיבינו שאפשר לעבוד ביחד מהר יותר, לאחרים זה ככל הנראה ייקח יותר זמן. אני חושב שאנחנו יכולים להוות דוגמה טובה".

תגיות