אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - המיזם החדש של מוניב אל־מסרי ואורן שחור: מוסד ישראלי־פלסטיני לבוררות יוקם במאי

בלעדי ל"כלכליסט" - המיזם החדש של מוניב אל־מסרי ואורן שחור: מוסד ישראלי־פלסטיני לבוררות יוקם במאי

אנשי עסקים ישראלים ופלסטינים נפגשו בחודשים האחרונים במטרה להקים מוסד בוררות עסקית משותף. בחודש מאי צפויים הצדדים לחתום על מזכר הבנות

17.04.2011, 09:56 | מארק שון

אנשי העסקים אורן שחור ומוניב אל־מסרי מובילים יוזמה חדשה להקמת מוסד בוררות עסקית ישראלי־פלסטיני - כך נודע ל"כלכליסט". בחודשים האחרונים התנהלו כמה מפגשים בין אנשי עסקים ישראלים ופלסטינים במטרה להקים את המוסד, שינהל סכסוכים עסקיים בין חברות משני הצדדים העובדות יחד. הצדדים המעורבים בהקמת המוסד מעריכים את היקף העסקאות בין גופים ישראליים לפלסטיניים במהלך 2010 ב־20 מיליארד שקל.

מיד לאחר חופשת הפסח בישראל, כבר בחודש מאי הקרוב, צפויים הצדדים להיפגש בישראל ולחתום על מזכר הבנות מחייב. למעמד החתימה צפויים להגיע אנשי עסקים רבים, שופטים וראשי גופים בינלאומיים.

לפי תוכניות היזמים, משרדי גוף הבוררות יוקמו בתל אביב וברמאללה, והדיונים עצמם ייערכו בירושלים. צוותי הבוררות יורכבו מישראלים, מפלסטינים ומגורם בינלאומי. בדיונים עצמם ישתתפו משפטנים מישראל ומהרשות הפלסטינית, כאשר היו"ר יהיה מגורם בינלאומי חיצוני.

במסגרת הצעדים שהובילו להקמת מוסד הבוררות נפגשו נציגים מכל אחד מהצדדים עם אנשי ממשל בכירים משני הצדדים, והציגו להם את הפרויקט ומטרותיו.

ישראל חתומה על אמנות בינלאומיות שיעניקו תוקף משפטי להסכמי הבוררות שיפסוק המוסד המשותף, וגם הפלסטינים עמלים בימים אלה על חתימה על אמנות בינלאומיות שיאפשרו אכיפה הדוקה יותר של החלטות בוררות.

התקדמות על רקע הקיפאון במצב המדיני

המפגשים בדרך להקמת המוסד מתנהלים בחסות לשכת המסחר הבינלאומית ה־ICC, הכולל את מוסד הבוררות הבינלאומי ICA שמרכזו בסינגפור. את היוזמה מובילה השלוחה הישראלית של ה־ICC עם קבוצת אנשי עסקים פלסטינים, ובראשם אל־מסרי, ובסיועו של פורום העסקים הפלסטיני PIBF.

לדברי מנהלי המיזם, אנשי ה־ICC העולמית, ובראשם נשיא בית הדין הבינלאומי לבוררויות ג'ון ביצ'י, הביעו את תמיכתם המלאה במיזם ואת נכונותם לסייע הן בשלב ההקמה והן בשלב ההפעלה.

בחודש אוקטובר התקבלה לשכת המסחר הפלסטינית כחברה בארגון ה־ICC במעמד של "קבוצה" (Group), מעמד שבו משתמש הארגון עבור ישויות שאינן מוכרות כמדינות, דוגמת הונג קונג.

המגעים להקמת מוסד הבוררות מתנהלים על רקע הקיפאון במצב המדיני בין ישראל לרשות הפלסטינית והמהלכים הפלסטיניים לקראת הכרזה אפשרית על הקמת מדינה באו"ם בספטמבר הקרוב. התערערות במצב הביטחוני עלולה לדחות את תוכנית החתימה בחודש מאי.

מיליונר פלסטיני ואלוף במילואים

 

אל־מסרי, שעומד בראש הצד הפלסטיני במגעים, הוא מיליונר פלסטיני המתגורר בגדה המערבית, ולצד עסקיו מחזיק בשלל תפקידים ותארים ציבוריים, כסגן נשיא הבנק הערבי ויועץ מיוחד לבנק העולמי בוושינגטון לענייני המזרח התיכון.

אל־מסרי חזר לגדה רק לאחר החתימה על הסכמי אוסלו, וסייע ליאסר ערפאת בהקמת כלכלה לאומית פלסטינית בגדה ובעזה. כמו כן היה ממקימי תאגיד פדיקו שחולש על אחוזים ניכרים מהכלכלה הפלסטינית ועוסק בנדל"ן, בתקשורת, בחברות פיננסיות ובמשק החשמל. בעבר עלה שמו כמועמד לכהן כראש הממשלה הפלסטיני אך הוא סירב.

שחור, המשמש כיו"ר ICC ישראל, שימש בעבר כיו"ר קצא"א. שחור השתחרר מצה"ל בדרגת אלוף ב־1997, לאחר שמילא שורה של תפקידים ובהם מתאם פעולות הממשלה בשטחים. במסגרת תפקיד זה התמנה שחור לתפקיד ראש הוועדה האזרחית במשא ומתן עם הפלסטינים והיה שותף לצוות המשא ומתן הבכיר. שחור ניהל מגעים מול פלסטינים וגורמים בינלאומיים בנוגע לפרויקטים כלכליים ביהודה ושומרון.

ארגון ה־ICC הוקם לאחר מלחמת העולם הראשונה כדי לקדם שלום באמצעות סחר הוגן ומקיים פעילות בכ־140 מדינות בעולם. בית הדין הבינלאומי לבוררות נחשב למוביל בעולם בפתרון סכסוכים עסקיים בינלאומיים בהליכי בוררות. מאז הוקם בית הדין ב־1923 התנהלו במסגרתו למעלה מ־17 אלף בוררויות.

מהצדדים המעורבים לא נמסרה תגובה.

תגיות