אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מאיצים: השרים אישרו את העברת דמי החברות לפרויקט CERN בשוויץ צילום: יותם פרום

מאיצים: השרים אישרו את העברת דמי החברות לפרויקט CERN בשוויץ

ישראל תשלם קרוב ל-17 מיליון ד' בשנה על מנת לחבור לארגון המפעיל את מאיץ החלקיקים המפורסם. שר המדע: "שמח שהמגעים הארוכים שניהלנו נשאו פרי"

17.04.2011, 12:44 | תומר אביטל

הממשלה אישרה הבוקר (א') את העברת דמי החברוּת לארגון המפעיל את פרויקט מאיץ החלקיקים בשוויץ. ישראל תשלם עבור הזכות להיות חברה בפרויקט המדעי המפורסם כ-15 מיליון פרנק שוויצרי (קרוב ל-17 מיליון דולר) בשנה. הסכום השנתי ישולם החל מ-2013 ויקבע בהתאם לשיעורי הצמיחה היחסיים של ישראל מול המדינות החברות האחרות.

לפני מספר חודשים ביקרה בישראל משלחת מ-CERN (מרכז המחקר האירופי לפיזיקת חלקיקים) ובחנה את האפשרות לקבלה לפרויקט. ההחלטה לקבל את ישראל, שצריכה להתקבל פה אחד, נתקלה בתחילה בהתנגדות המדינה המארחת, שוויץ, שהסירה את התנגדותה מאוחר יותר.

שר המדע והטכנולוגיה דניאל הרשקוביץ, שניהל את מאמצי החבירה לפרויקט, הודיע כי "אני שמח שהמגעים הארוכים שניהלנו נשאו פרי. החברות בפרויקט היא הוכחה נוספת לכך שהמדע הישראלי ניצב בחזית העולמית".

בדברי ההסבר להצעה שהוגשה לממשלה נכתב כי "אחרי שנים של מאמצים נמרצים ועיקשים, ולאחרונה אף מאבק דיפלומטי קשה, נפתחה הדלת לקבלת ישראל כחברה מן המניין ב-CERN. הדבר מהווה הישג מדעי עצום, המשקף את היכולות הטמונות במיטב המדענים שלנו, ואת ההכרה ביכולות האלו מצד מדינות אירופה בפרט בתקופה זו. החלטות על קבלת חברים חדשים ל-CERN חייבות להתקבל בקונסנזוס, ועל כן הקושי היה כפול ומכופל, שהרי מדינות בודדות יכלו למנוע את קבלתנו".

עוד נכתב כי "המאיץ ב-CERN הינו התשתית המדעית המתוחכמת, המתקדמת והיקרה ביותר בעולם. על כן לחברות בארגון יש משמעויות מדיניות נרחבות, מעבר לתועלות המדעיות והתעשייתות הישירות שינבעו מכך: ישראל הופכת לחברה במועדון אקסקלוסיבי המקנה נראות, חשיפה, לגיטימציה, יוקרה ומעמד בינלאומי בלתי רגילים".

תגיות