אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בתוך עשור: תאגידים פיטרו מיליונים בארה"ב - והגדילו מספר המשרות בחו"ל צילום: shutterstock

בתוך עשור: תאגידים פיטרו מיליונים בארה"ב - והגדילו מספר המשרות בחו"ל

לפי נתונים של משרד המסחר האמריקאי, בשנות האלפיים קיצצו תאגידי הענק את מספר העובדים בארה"ב ב־2.9 מיליון. לשם השוואה, בשנות ה-90 הם הוסיפו 4.4 מיליון משרות במדינה

19.04.2011, 18:54 | סוכנויות הידיעות

תאגידי ענק אמריקאיים בינלאומיים הגדילו את מספר המשרות שלהם בחו"ל בשעה שהמשיכו לקצץ במשרות בשוק הבית האמריקאי, עובדה שמעוררת ויכוחים מחודשים על ההשלכות השליליות של הגלובליזציה על הכלכלה האמריקאית - כך עולה מנתונים שפרסם משרד המסחר האמריקאי.

מתוך הנתונים המדאיגים עולה, כי החברות - המעסיקות ביחד כחמישית מכלל המועסקים בארצות הברית - קיצצו בשנות האלפיים את מספר העובדים שלהם בארה"ב ב־2.9 מיליון, בשעה שהגדילו באותן השנים את מספר המשרות בחו"ל ב־2.4 מיליון. לשם השוואה, בשנות התשעים הוסיפו אותן החברות 4.4 מיליון משרות בארה"ב ו־2.7 מיליון משרות בחו"ל.

בחישוב כולל העסיקו ב־2009 התאגידים האמריקאיים הבינלאומיים 21.1 מיליון עובדים בשוק הביתי ו־10.3 מיליון עובדים מחוץ לארה"ב. לפי הדיווח, הגידול החד במספרים מעיד על החשיבות הגוברת של שווקים מתעוררים, בעיקר באסיה, לחברות אמריקאיות מסורתיות כגון קאטרפילר, מיקרוסופט, וול־מארט וג'נרל אלקטריק. הנתונים הללו נחשבים כחותרים תחת תהליך ההתאוששות בשוק העבודה האמריקאי, שעדיין סובל משיעור גבוה וממשכורות נמוכות.

"בהחלט מדובר במשהו שאמור להדאיג אותנו", אמר ל"וול סטריט ג'ורנל" מת'יו סלוטר, לשעבר יועץ לנשיא ארה"ב הקודם ג'ורג' וו. בוש, וכיום מרצה למינהל עסקים באוניברסיטת דארטמות'. לדבריו, "השתנתה המגמה שהכרנו בשנות התשעים, שבה על כל משרה שיצרו התאגידים האמריקאיים בשוק הביתי הם יצרו משרה אחת מחוצה לו. היום זו כבר היסטוריה".

ואמנם, מהנתונים עולה כי בשנת 2009, שנחשבת לשנת מיתון ונפילה ברווחים, קיצצו תאגידים בינלאומיים 1.2 מיליון משרות (5.3% מכוח העבודה) בארה"ב לעומת 100 אלף (1.5% מכוח העובדה) בחו"ל. בחברות עצמן נעים בין לסרב להגיב לנתונים (כמו במקרה של אורקל) או לספק תירוצים למצב. דובר יצרנית הציוד החקלאי קאטרפילר מסר בתגובה כי המגמה נכונה "על רקע העובדה שיש להתאים את מספר העובדים בחו"ל לעלייה הניכרת של מכירות החברה בשווקים שמחוץ לארה"ב".

בחודש שעבר אמר מנכ"ל ג'נרל אלקטריק ג'פרי אימלט, כי הקיצוצים אינם משקפים את הרצון למציאת כוח עבודה זול, אלא מגמות שינוי בדפוסי הביקוש העולמיים. לדבריו, "תהליך הגלובליזציה נגע לשווקים, לא לכוח העבודה הזול, עידן זה נגמר. היום אנחנו בברזיל, בהודו ובסין פשוט כי שם נמצאים הלקוחות שלנו". נכון להיום, 54% מכוח העבודה של ג'נרל אלקטריק נמצאים בחו"ל לעומת 46% בתחילת שנות האלפיים.

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
יש סיבות לנהוג כך
אם בסין, הודו, ברזיל או כל מדינה אחרת יש מישהו שטוב בפיתוח תוכנה, למה שמיקרוסופט לא תעסיק אותו? התפקיד של מיקרוסופט הוא לייצר מוצרים טובים, התפקיד של מיקרוסופט הוא לא, להוסיף משרות לשוק העבודה האמריקאי, תפקידה הוא לא לממן מיסים לממשלת ארה"ב, ותפקידה הוא לא להיפטר מהגירעון של המדינה. חשבתם פעם מה הייתם עושים אם אתם הייתם צריכים לנהל חברה כמו מיקרוסופט? חברה בינלאומית, חברה שצריכה לנהל קרוב למאה אלף עובדים. נראה אתכם עומדים בראש חברה כזאת, ומעסיקים רק אנשים שהעם שלכם. לפי מדיניות ה"להעסיק רק אנשים מהמדינה שלי", אתם לעולם לא תתפתחו למדינות אחרות, כי לא תעסיקו שם אנשים. עכשיו תסבירו, אם לא אכפת לכם, אך תעסיקו מאה אלף עובדים בלי להיכנס למדינות אחרות? קשה מאוד להחזיק כוח אדם גדול כלכך כשכל ההכנסות שלכם באות ממקום אחד. אז אתם תהיו חייבים לפטר אנשים. אז בשתי הדרכים יש פחות תעסוקה במדינה שלכם, אבל בדרך המקובלת כיום, יש לפחות תעסוקה במקומות אחרים, ולא רק אצלכם. לכן, אני חושב שלהגיד "מיקרוסופט צריכים להעסיק רק אמריקאים" ומשפטים בסגנון, זאת התנהגות קטנונית ורכושנית.
משה  |  26.09.13
7.
אותה מגמה גם בישראל. מוציאים עבודה החוצה כי השקל מנופח
מתגאים בשיעורי אבטלה נמוכים אבל שוכחים להזכיר את שיעור ההשתתפות הנמוך. כך יש מגזרים שלמים של מובטלים כרוניים אבל בללה לנד כולם מרוצים. ספינת השוטים עומדת לפגוש שרטון. ואז ישאלו מדוע שטייניץ וביבי לא עשו או מנעו את האסון. לתפארת מדינת נוחי, ביבי ופישר הזחוחים.
לתפארת מדינת נוחי, ביבי  |  19.04.11
6.
ארה"ב צריכה מיסים .
התאגידים האמריקאים הצליחו להוריד מיסים בעבור עידוד צריכה על ידי אמריקאים כאשר את העבודה הוציאו מחוץ לארה"ב . מה שכנראה היה טוב להם ולעסקים הגלובלים , פגע בכלכלה האמריקאית ויצר צמיחה במזרח אסיה ושקיעה של המשק האמריקאי . מיסים על היבוא יכולים לצמצם את הגירעון ולתת איזון כללי וגלובלי . אם ניקח את הדלק , מס על הדלק יכול להוביל לירידה במחיר במקום המשך עליות .
20.04.11
5.
ל - 3 - כנראה שגם אתה לא מבין שהכסף הוא לא חזות הכל
כי אם תצמצם את החברה שלך בארץ שלך, ותעסיק אחרים - איפה יעבדו הילדים שלך ? והילדים שלהם ? אתה חושב שהמשפחה שלך תהייה חסינה לזה ? כשמפסיקים לראות את האדם כאדם, והופכים אותו ל"ריסורס", לשורה בדו"ח ההוצאות, מערערים את כל המבנה של יחסי עבד-מעביד.
20.04.11
לכל התגובות