אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קטן וחכם: החברה ממושב נחלים והשבב לשדרוג מכשירי הקשר צילום: ענר גרין

קטן וחכם: החברה ממושב נחלים והשבב לשדרוג מכשירי הקשר

לאחר שסנאפטו שדרגה מכשירי סלולר ישנים ועשתה אקזיט מכובד, מנסה חברת אקסלרדיו לעשות את אותו הדבר למכשירי קשר טקטיים

20.04.2011, 14:50 | גילעד נס

לפני כחודשיים ביצעה פייסבוק את הרכישה הראשונה שלה בישראל, חברת סנאפטו, שבניגוד לטרנד הסמארטפונים האמינה בשוק המכשירים ה"טיפשים" וזכתה באקזיט נאה של 70 מיליון דולר. מודל דומה אימצה חברת הסטארט-אפ הקטנה Acceleradio, שממשרדה בינות לרפתות ולניחוחות הכפר של מושב נחלים, מספקת למערכות תקשורת טקטית את מה שסנאפטו מספקת לטלפונים הטיפשים: חוכמה.

מכשירי התקשורת הטקטית משמשים בעיקר ככוחות ביטחון והצלה. "היכולת לדבר במערכות הקשר הללו תלויה בהמון גורמים", אומר מנכ"ל אקסלרדיו נוחיק רבינוביץ'. "הבעיה מאוד פשוטה: אני חייל שקורא בקשר לחייל אחר, והוא לא עונה. הסיבות יותר מסובכות: הוא נמצא מחוץ לטווח הקשר שלי, הוא נמצא באזור טופוגרפי שמונע מהשידור שלי להגיע אליו, הוא חס וחלילה מנוטרל. אנחנו רצינו למנוע את הניתוקים הללו".

הפתרון טמון באפרכסת

 

בתחום התקשורת הטקטית, הנמען והמקבל מתקשרים ישירות, ללא מעורבות של נתב או תא סלולרי. היחידות הפועלות עם מכשירים כאלה מחויבות לניידות גבוהה, שאינה מאפשרת הקמת תשתיות שיספקו רשת סלולרית או אלחוטית מנוהלת. התוצאה היא שיחות במודל של "אחד לאחד" או "אחד לרבים", כאשר כל הגורמים המעורבים נמצאים בטווח האזנה.

אקסלרדיו, שהוקמה לפני שנתיים, מוסיפה למכשירים הטיפשים רשת חכמה, באמצעות שבב שגודלו כקופסת גפרורים ומשמש כנתב מיניאטורי. את השבב ניתן להשתיל באפרכסת הדיבור או בתוך מכשיר הקשר הנישא עצמו, וכן להצמיד גרסאות גדולות יותר שלו למכשירי קשר המקובעים בכלי רכב. הנתב מעניק למכשיר הטיפש כתובת, בדומה לכתובת IP המשמשת כל רשת נתונים, ומאפשר בכך ליצור מנגנון ניתוב אוטומטי בין המשתמשים, המשפר את טווח הקליטה שלהם זה את זה.

כך למשל, אם קבוצה של חמישה חיילים מסיירת בשטח במבנה של טור ובמרחק של כמה קילומטרים האחד מהשני, החייל הראשון יכול לתקשר עם החייל השני, אך טווח הקליטה של המכשיר שלו אינו מאפשר לו לתקשר עם החייל השלישי, הרביעי והחמישי.

לאחר התקנת הטכנולוגיה של אקסלרדיו הופכים כולם לזמינים: כאשר החייל הראשון מבקש לשוחח עם החייל החמישי הוא בוחר בו על הצג שבמכשיר, שם הוא מופיע כ"זמין", לוחץ על מקש הדיבור, ומשגר את ההודעה. המערכת מנתבת את ההודעה אל זיכרון הנתב שהותקן במכשיר של החייל השני, ומשם היא משודרת לחייל השלישי, ממנו לרביעי וממנו לחמישי. בפועל מדובר במעין הודעת דואר אלקטרוני קולית, המועברת בין הנתבים.

פיתוח זה אינו סוף פסוק, משום שהוא מעלה את האופציה לפתח תאימות בין המערכת הטקטית למערכות תקשורת אחרות, דוגמת טלפונים לווייניים וטלפונים סלולריים רגילים. פיתוח מתבקש אחר הוא מתן מענה למיסוך קשר שאויב עלול להטיל.

מייסדי אקסלרדיו. מימין: נותיק רבינוביץ מייסדי אקסלרדיו. מימין: נותיק רבינוביץ', אופיר אייזן וטל משרקי, ליד המשרד בנחלים | צילום: ענר גרין מייסדי אקסלרדיו. מימין: נותיק רבינוביץ

"לא להתחרות בחברות הגדולות, אלא להשלים"

 

השוק המיידי של אקסלרדיו כולל 15-10מיליון מכשירי קשר המצויים כיום בשימוש צבאות וארגוני שיטור והצלה ברחבי העולם. מחירה של כל יחידת קשר כזאת יכול לנוע בין 10,000 דולר ל-300 אלף דולר, בין השאר לפי גודלה ומידת הניידות שלה.

לדברי טל משרקי, שותף מייסד וסמנכ"ל הטכנולוגיה באקסלרדיו, החברה צפויה למכור את תוספת הטכנולוגיה שלה בכ-30%-40% ממחירי היחידות עצמן: זאת לעומת תוספות חיצוניות אחרות למכשירים אלה, דוגמת מצפינים ומגברים, שמחירן 60%-80% ממחיר היחידות. אחת הסיבות למחיר של אקסלרדיו היא הקלות היחסית של השדרוג.

"האסטרטגיה שלנו היא לא להתחרות, אלא להשלים", מסביר משרקי. "אנחנו לא מתיימרים לדחוק את החברות הגדולות שכבר מבוססות בתחום, אבל עם הטכנולוגיה שלנו כל אחת מהן יכולה להצטייד בטכנולוגיה שתסייע לה לגבור על המתחרות האחרות". אקסלרדיו, אגב, מעסיקה רק שמונה עובדים, וכדי לשווק את מוצריה בעולם היא נסמכת בעיקר על בכירים לשעבר במערכות הביטחון במדינות שונות.

תחום מערכות הקשר הטקטיות העולמי נשלט על ידי שלוש חברות בולטות: HARRIS, ITT ו-THALES. במקום הרביעי, עם 6% מהשוק, נמצאת אלביט מערכות הישראלית, שרכשה את תדיראן קשר. אקסלרדיו מנהלת כיום מגעים לשיתוף פעולה עם שחקנים קטנים יותר, כמו ג'נרל דיינמיקס, L-3 Communications וסיילינקס, אך גם מול החברות הגדולות מתבצעת עבודת שיווק שהניבה עד כה התעניינות רבה. במקביל מתגבש בתקופה האחרונה הסכם שיתוף פעולה רחב היקף בין אקסלרדיו לבין אחת מחברות הטכנולוגיה הביטחוניות הישראליות.

לטובת השתלבותה של אקסלרדיו בשוק עומדים הקיצוצים בתקציבי הביטחון בגלל המשבר הכלכלי מחד, וחוסר הזמינות של מערכות קשר מבוססות IP מהדור החדש מאידך. בחברה מעריכים כי בשנים הקרובות ישולבו הפתרונות שהיא מציעה בעשרות אלפי מכשירים. בהמשך, קובע המודל העסקי, החברה תמכור רישיון לשימוש בטכנולוגיה שפיתחה ותזכה לתמלוגים.

"גם כאשר התחילו להצטייד במערכות קשר מבוססות IP, זה יהיה תהליך אטי שבמסגרתו מחליפים את המכשירים בכל פעם לגדוד אחר", אומר משרקי. "בשלב ההחלפה הזה אנחנו יכולים להציע מעין מערכת שמקשרת בין המכשירים הישנים לחדשים, עד ליישור קו טכנולוגי בכל הצבא".

תגיות