אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך התפתחו איברים מורכבים כמו העין? צילום: shutterstock

איך התפתחו איברים מורכבים כמו העין?

בלדד השוחי מסביר איך האבולוציה לקחה תאים במרק קדמון והפכה אותם ליצורים יפי עיניים

21.04.2011, 10:52 | בלדד השוחי

איך התפתחו איברים מורכבים כמו העין?

דניאל ס'

דניאל היקר,

השאלה שלך הטרידה מוחות חקרנים בערך מהרגע שהעיקרון האבולוציוני נתגלה. דארווין עצמו נדרש לה בספרו המפורסם "מוצא המינים", וגם הוא נתן בתור דוגמה את העין. הוא הודה שבמבט ראשון, התפתחות של אבר מורכב כל כך דרך ברירה טבעית נראית מופרכת לגמרי. אבל דארווין היה מדען, ומדענים, לפחות המוצלחים שבהם, לא מסתפקים במה שנראה במבט ראשון.

רגישות לאור היא דבר פשוט. כשאור פוגע בדברים הוא מעביר אליהם אנרגיה ומשנה אותם. כמעט כל חומר רגיש לאור, חלקם פשוט רגישים יותר מאחרים. בתא, באופן טבעי, נוצרים חלבונים מאד רגישים, והרבה חד־תאיים מכילים צברים שלהם: כתמים זעירים של רגישות לאור.

הקונץ הזה שימושי במיוחד לחד־תאיים שמסוגלים להטמיע את אור השמש ולהפוך אותו למזון. ומשם קצרה הדרך ליצורים רב־תאיים שמצויידים במשטחים שלמים של חלבונים רגישים לאור. בקדמת ראשן של הרבה תולעי ים התפתחו חישני אור כאלה שעוזרים להן למצוא מקומות מסתור אפלוליים.

צורתו המקורית של החיישן קמורה, כמו התולעת, אבל פה ושם צצו מוטציות עם חיישן טיפ־טיפה קעור. שינוי גופני זעיר, אך שינוי תפקודי עצום: ברגע שהאזור הרגיש לאור קעור, כל חלק ממנו מופנה לכיוון אחר. תולעים שמצוידות בחיישן קעור יכולות לדעת לא רק אם יש או אין אור, אלא גם מהיכן הוא מגיע. לא פלא שהברירה הטבעית בחרה במוטציה הזו לעלות לשלב הבא. ולא פלא שמנגנון מאד דומה התפתח בנפרד ובתקופה אחרת לגמרי והעניק לכמה סוגי נחשים חישני חום כיווניים.

ככל שהקערה העמיקה, כך השתפרה ההבחנה בין אורות מכיוונים שונים, עד שהעין הפכה לחלל כמעט סגור עם חור בחזית. חור מספיק קטן עובד כמו עדשה, וככה בדיוק בנויה העין של הנאוטילוס ("שייטן" בעברית), אותה רכיכה קונכיתית שהעניקה לצוללת של ז'ול ורן את שמה. חסרת עדשה או קרנית, מלאה במי ים, אבל עין אמיתית.

נראה שהעדשה התפתחה בכלל כדי להגן על חלל העין מטפילים וטינופות, ורק מאוחר יותר קיבלה את תפקידיה הנוכחי. הכל בצעדים קטנטנים. וזה מה שדארווין הבין. אם אפשר לפרק את התפתחות העין להמון שינויים זעירים, ואם כל שינוי כזה משפר רק קצת את הסיכוי לשרוד, אז לא משנה כמה קשה לנו לדמיין את זה. זה רק עניין של זמן עד שאיבר מופלא כמו העין יתפתח באופן טבעי.

מדענים מעריכים שהתהליך הזה - מחלבונים רגישים לאור ועד לעין מורכבת - לוקח פחות מ־400 אלף שנה, והוא קרה כמה עשרות פעמים אצל מינים שונים במקומות שונים. קשה אולי לדמיין, אבל העין היא גם שימושית וגם אפשרית - שילוב שקשה מאד לאבולוציה לעמוד בפניו.

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

תגיות

37 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

36.
ל 35.
הסיבה שיש (בערך) אותו מספר גברים ונשים בעולם הוא כל כך פשוט שזה מגעיל, אין שום צורך ב"תבונה קולקטיבית", רוח הקודש או חייזרים. המין נקבע ע"י כרומוזומי המין שמתקבלים מהביצית והזרע - הביצית תמיד תורמת כרומוזום X "נקבי" והזרע יכול לתרום או X ולתת לנו נקבה, או Y ולתת לנו זכר, האם הזרעון שמפרה את הביצית הוא בעל כרומוזום X או Y זה כמעט לחלוטין עניין של מזל, מה שנותן לנו סיכויים של 50\50 לקבל זכר או נקבה. תטיל מטבע 7 מיליארד פעם ותוכל לראות שתקבל כמעט בדיוק חצי עץ וחצי פלי - ואם תטיל מיליארד מטבעות עדיין תקבל כמעט בדיוק חצי חצי, אפילו אם במטבע אחד יצא לך רק עץ שש פעמים ובאחד אחר יצא לך רק פלי שמונה פעמים, בסוף זה מתאזן. כמובן שיכולים להיות איזה שהם תופעות ביולוגיות שיגרמו לזכר לספק רק זרעונים עם כרומוזום כזה או אחר, או כאלה שיגרמו לנקבה ללדת בהצלחה רק תינוק ממין מסויים, אבל תופעות אלו זניחות ובטוח לא נפוצות מספיק בשביל להפר את הסטטיסטיקה.
ערן , פה ושם  |  02.04.12
35.
האבולוציה לא סותרת את קיומו של אלוהים, אם כבר להפך..
רק מוכיחה את כוחה של הרוח וכוחו של הטבע. ושנית, אם אין אלוהים או כח עליון מארגן בעולם, איך אתם מסבירים את זה שיש סכום שווה כמעט גברים לעומת נשים באוכלוסיית העולם? אתם יכולים לומר שיש סיכוי של50% ללדת זכר או נקבה אבל מה עם נשים שרק יולדות בנים או נשים שרק מביאות לעולם בנות. מי מאזן זאת בטבע? ואם תטענו לתבונה קולקטיבית או יכולת החלטה מראש איזה מין להביא לעולם (שמחקרים מוכיחים שיש אפשרות כזו) זה כבר מוגזם מאחר שאשה בזימבבואה יכולה לתכנן עם אשה באירופה או באסיה אם ללדת זכר או נקבה? בכל מקרה, העולם מופלא מכדי שיהיה ניתן להסביר אותו רק באופן מדעי, גם איינשטיין אמר משהו דומה, אבל בכל זאת המדע זה דבר מופלא לכשעצמו.
א.  |  26.04.11
לכל התגובות