אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם העולם מתייבש? צילום: shutterstock

האם העולם מתייבש?

אדם ממוצע במערב "צורך" מדי יום כ־360 ליטר מים, בהם המים שנדרשים לו במשק הבית ואלה שמושקעים בגידול וייצור המזון שהוא צורך. ייצור החשמל שבו הוא משתמש דורש שימוש בעוד 950 ליטר מים ביום

21.04.2011, 10:52 | שיזף רפאלי

הסיסמה "חבל על כל טיפה" חקוקה באתוס הישראלי. בכל טיול לחו"ל התפעמנו משפע המים ששאר העולם נהנה ממנו, מהנהרות השוצפים והגשם העז, מהיכולת של השוויצרים, האמריקאים, הצרפתים והטורקים לרחוץ כלים תחת זרם חזק ובלתי פוסק, ובלי לחוש אשמה. והנה, פתאום מגיע צ'רלס פישמן, כתב בכיר במגזין האמריקאי "פאסט קומפני", ומגלה שלא רק ישראל מתייבשת.

פישמן, עיתונאי ותיק שב־2006 תיאר באופן קולע את התרבות התאגידית החדשה באמריקה ברב־מכר "אפקט וול־מארט", פרסם בשבוע שעבר את ספרו השני, "הצמא הגדול" ("The Big Thirst"). הספר גורס שעידן שפע המים בעולם תם. העידן הזה היה כה תמים עד שהוא יצר חברה מערבית מפונקת ובזבזנית, וכרגע המערב מבזבז מדי דקה כל כך הרבה מים ובאופן כל כך בלתי נמנע, עד שכולנו, כדבריו, במצב חירום. לא חדש למי שחי בישראל, אבל הפעם ההשלכות קשות יותר.

זהו "עידן המים השלישי", הוא כותב. העידן הראשון הסתיים בתחילת המאה ה־20, כאשר ברחבי העולם הותקנו תשתיות צנרת חדשות שהובילו מים טריים אל הבתים. המהפכה הזאת הביאה את העידן השני, העלתה את תוחלת החיים ושינתה את אורחותיהם מהקצה לקצה. במרוצת המאה האחרונה חוו את העידן הזה חמש שישיות מהאנושות, ו־1.6 מיליארד בני אדם נותרו ב"עידן הראשון" של המים. זה שבו נשות המשפחה צריכות לסחוב מדי יום עשרות ליטרים של מים הביתה, לשימוש המשפחה. אלא שכעת, מי שנהנו מהעידן השני עוברים לעידן השלישי, שבו המים הם משאב מתכלה – עידן שבו צריך לחשוב על מים במונחים של חיסכון, תחליפים ומיחזור, ובאופן מחויב הרבה יותר. שכן, בשונה מבקבוקי פלסטיק, ההשלכה של המפגע אינה זיהום אוויר אלא תאריך תפוגה לחיים בעולם. פישמן אינו מנסה להבהיל, רק להמחיש את קצב בזבוז המים שלנו, הגבוה משמעותית מזה שבו הם מתחדשים, ולהצביע על הצורך להתחיל להתנהל אחרת איתם.

על כל חמישה ליטר מים שזורמים בצינורות העולם ליטר שישי אובד בגלל טפטוף ונזילות – שגוברים ככל שמערכות הצנרת מתיישנות, צילום: shutterstock על כל חמישה ליטר מים שזורמים בצינורות העולם ליטר שישי אובד בגלל טפטוף ונזילות – שגוברים ככל שמערכות הצנרת מתיישנות | צילום: shutterstock על כל חמישה ליטר מים שזורמים בצינורות העולם ליטר שישי אובד בגלל טפטוף ונזילות – שגוברים ככל שמערכות הצנרת מתיישנות, צילום: shutterstock

בארצות הברית ומערב אירופה מוציאים יותר מ־30 מיליארד דולר על מים מינרליים בבקבוקים. אדם ממוצע במערב "צורך" מדי יום כ־360 ליטר מים — כמות המים שמשמשת אותו במשק הבית ושנדרשת לייצור וגידול המזון שהוא אוכל ולשירותים אחרים שנדרשים לו. אלא שהחשמל שאנחנו צורכים דורש שימוש בכ־950 ליטר מים נוספים לאדם ביום. בחישוב פשוט – משפחה ממוצעת "עולה" כ־2 מיליון ליטר מים בשנה. נכון להיום, כל המים שבהם משתמשים במשק הבית הם מי שתייה. גם אלה שמשמשים בשירותים, לניקיונות, להשקיית הגינה ולרחיצת המכונית. כדי לשנות זאת נחוצים יותר מאשר תשדירי שירות. נחוצות תשתיות חדשות וטכנולוגיות חדשות, ואולי גם חקיקה.

לאס וגאס המדברית היא חלוצה בתחום. שם כבר הושתו איסורים על רחיצת מכוניות וריקון בריכות שחייה, וגם הפעלת ממטרה שמרטיבה את המדרכה היא עבירה שם. העיר גם מעניקה תמריצים לקיצוץ הוצאות המים. אחד מהם הוא פרס כספי מהעיירה לכל מי שמוותר על הדשא בגינתו. באורלנדו שבפלורידה הושקעו תקציבי ענק בהנחת צנרת מים חדשה, כפולה, שאמורה לאסוף את המים המשומשים ממשקי הבית ולהזרימם מחדש כמי קולחין לבתי שימוש. שתי הערים האלה הראו בעשור האחרון נתונים מרשימים של חיסכון.

וזה עשוי להיות גם רווחי: ענף חדש של "השקיה חכמה" צומח בעולם, וישראל, דרך אגב, מובילה בו. פישמן גם מתאר יוזמת חיסכון במים של חברות ענק כגון קוקה־קולה, טכנולוגיה חדשה שיבמ פיתחה להפקה חסכונית יותר של מים מזוקקים במיוחד לתעשיית השבבים, וגם ענקית ייצור הזרעים האמריקאית מונסנאטו הכריזה על משטר חיסכון. זה הזמן, מבהיר ספרו, להפוך את "ושאבתם מים בששון" לאמירה כלכלית.

תגיות

23 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

23.
טוקבקיסטים - לא יודעים לקרוא?
או סתם לא מבינים? הספר טוען שהפקת חשמל צורכת הרבה מים. מן הסתם בתהליך הפקת הפחם. אז איך בדיוק התפלה תסייע לזה אם התפלה צורכת המון חשמל? האוכלוסיה גדלה, וגם צריכת המים לנפש גדלה. את שני הדברים צריך לשנות, אחרת נגלה כמה קשה לחיות עם מעט מים.
האזרח דרור , גבעתיים  |  27.04.11
22.
מים אפורים
בניתי אצלי בבית מערכת מים אפורים בשיטת האגן הירוק (wet land) סינון וטיפול באמצעות צמחי מים ששתולים בתוך מצעי חצץ. ראשית יש להפריד את המים מהמקלחות וממכונת הכביסה ממי השירותים. בצעתי את ההפרדה בבית קיים וזה לא ככ נורא כמו שזה נשמע. יש לי היום מים בשפע - 1000 ליטר ביום,30000 ליטר בחודש !. כמו כן הכנתי תשתית להדחת האסלות בבית באמצעות המים האפורים - חסכון של 9000 ליטר בחודש! רוצים להשקיע במשהו שיחמם לכם את הלב ויאפשר לכם להחזיק גינה ירוקה - זה הכיוון. אשמח לתת יעוץ לכול מי שמתעניין.
אליעד , גבעת אלה  |  24.04.11
20.
לא לצעוק ססמאות. להקים צוותי מומחים בפיקוח ושקיפות ולחשוב על כל הנקודות
התפלה מזהמת אנשים אוהבים לחשוב "ההתפלה בדרך" תוך כדי שהם מבזבזים עוד ליטר. להתייחס להתפלה כחירום בלבד. קודם כל חינוך, חיזוק חיובי על חיסכון, תמיכה ביוזמות חסכוניות, ולא לתת אותות חברתיים ופרסים לחברות שמבזבזות מים! להפוך חיסכון למטרה לאומית אמיתית ולא לצאתידי חובה בפרסומות שמטילות עלינו את האחריות והפחדים!
רפי , תלאביב  |  23.04.11
לכל התגובות