אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שיא חדש בתקצוב המועצות הדתיות צילום: צביקה טישלר

שיא חדש בתקצוב המועצות הדתיות

תקציב המועצות עומד השנה על 423 מיליון שקל, עלייה של 14% לעומת 2010. בעיקר הנטל נושאות הערים החזקות, שמסבסדות יישובים חלשים

21.04.2011, 09:26 | תומר אביטל

תקציב המועצות הדתיות בישראל עלה השנה ב־14% לכ־423 מיליון שקל, לעומת 370 מיליון שקל בלבד ב־2010. מדובר בתקציב הגבוה ביותר שקיבלו המועצות הדתיות בישראל מעולם והוא נועד לכסות, בין השאר, גירעונות כבדים שאליהם נקלעו כמה מהמועצות בשנים האחרונות.

עיון בנתונים של המועצות מגלה כי במקביל לעלייה בתקציב שמעבירה המדינה למועצות הדתיות - וכמעט הוכפל מאז 2006 - חלה עלייה משמעותית גם בתקציב שמעבירות הרשויות המקומיות החזקות למועצות. עלייה זו חלה במקביל לירידה בהיקף המימון שמעבירות רשויות חלשות.

תקציבי המועצות הדתיות בישראל ממומנים על ידי אזרחי ישראל באמצעות מסים ישירים המועברים למדינה, ובאמצעות מסים עירוניים המשולמים לרשויות המקומיות.

לפי מודל המימון של המועצות שהיה בתוקף בעבר, נשאו הרשויות המקומיות ב־60% מתקציב המועצות והמדינה ב־40% בלבד. בשנה האחרונה שינה השר לשירותי דת יעקב מרגי את כללי התקצוב וקבע שיטת דירוג הקובעת באיזה שיעור תישא כל רשות מקומית, לפי קריטריונים שונים כגון כמות התושבים והמצב הסוציו־אקונומי של הרשות.

במסגרת הרפורמה אישרה ועדת הכספים של הכנסת כי רשויות ממעמד סוציו־אקונומי חזק יישאו ב־60% לפחות מתקציב המועצות (ועד 75% בסך הכל), ואילו רשויות חלשות יישאו בעד 60% מהתקציב (ולפחות 25%).

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי בין הרשויות שיישאו בעיקר הנטל ויממנו מועצות דתיות בשיעור מקסימלי של 75%, ניתן למנות את ראשון לציון, רחובות, תל אביב, כפר סבא, גבעתיים, הוד השרון, הרצליה, חולון, חיפה, פתח תקווה, קריית אונו, רעננה, רמת השרון ורמת גן.

מהצד השני של המתרס, בין הרשויות שיישאו בסבסוד המינימלי בשיעור של 25% בלבד נמצאות מועצת בני עי"ש, מגדל, אליכין, כפר חב"ד, רכסים וקריית יערים.

"ההתנהלות הזו היא נבזות, הפכנו לבנקט", אמר ראש עיריית חולון מוטי ששון בעקבות הנתונים. "אני לא מבין מדוע תושבי חולון צריכים לממן מועצות דתיות שמתנהלות בצורה לא יעילה. ראש הממשלה נסחט על ידי ש"ס ונאלץ להעלות את התקציבים כדי לשרוד פוליטית, וזה בא על חשבוננו".

מלשכתו של השר לשירותי דת יעקב מרגי נמסר בתגובה כי "שירותי הדת ניתנים לכלל האוכלוסייה מהלידה ועד הפטירה. המועצות הדתיות עברו תוכניות הבראה אגרסיביות ועמדו בהן בגבורה, ולראשונה אף מועצה לא הלינה שכר. שכר עובדי המועצות הוא מהנמוכים במשק, וחלק לא מבוטל מהתקציב הוא עבור מימון גמלאי העבר".

תגיות