אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"חברות אירופיות בסין מפסידות הזדמנויות בטריליון דולר בשנה" צילום: shutterstock

"חברות אירופיות בסין מפסידות הזדמנויות בטריליון דולר בשנה"

לשכת המסחר של האיחוד האירופי בסין יצאה בדו"ח חמור, התוקף בחריפות את ההעדפה שנותן הממשל הסיני במכרזים ציבוריים לחברות מקומיות, על פני תאגידים זרים

21.04.2011, 06:59 | רחל בית אריה, בייג'ינג

לשכת המסחר של האיחוד האירופי בסין יצאה בדו"ח חמור, התוקף בחריפות את ההעדפה שנותן הממשל הסיני במכרזים ציבוריים לחברות מקומיות, על פני תאגידים זרים. ההעדפה, שלפי הדו"ח מלווה בהתנהלות עסקית בלתי הוגנת, מדירה למעשה את החברות האירופיות משוק פוטנציאלי שלשכת המסחר מעריכה בטריליון דולר - כחמישית מכלכלת סין.

"בכל אחד משלבי התהליך יש קשיים ותקלות שמשאירים מקום לפייבוריטיזם", אמר נשיא לשכת המסחר, ז'אק דה בויסון, במסיבת עיתונאים. הדו"ח מתייחס לכל המכרזים במגזר הציבורי בסין.

חברות זרות שהשתתפו במחקר של הלשכה סיפרו כי לעתים קרובות הן נתקלות בקשיים להשיג מידע מדויק על תנאי המכרז, וכי חוקים ותקנות מיושמים באופן בלתי שוויוני לטובת החברות המקומיות. למרות שלושה עשורים של רפורמה כלכלית, הממשלה הסינית עדיין שולטת באופן הדוק בכלכלה, והמגזר הציבורי עדיין גדול וקריטי כמעט לכל חברה רב־לאומית שמבקשת לפעול בשוק. תוכנית החומש שאישר בחודש שעבר הפרלמנט הסיני, כוללת "תמיכה בפיתוח טכנולוגי מקומי". משקיעים זרים רבים חוששים כי הדבר יוביל לאפליה גדולה אף יותר שלהם.

ההעדפה לחברות מקומיות הובילה את סין לעימותים עם חברות רב־לאומיות ועם ממשלות באיחוד האירופי, כמו גם עם יפן וארה"ב. האמריקאים הגישו בשנה שעברה תביעה נגד סין לארגון הסחר העולמי, בטענה שהסובסידיות שבייג'ינג מעניקה ליצרני טורבינות רוח ופאנלים סולאריים מאפשרות להם למכור במחיר נמוך ממחיר השוק. גם האירופים מתלוננים על אפליה חריפה במיוחד במגזר האנרגיה המתחדשת.

חברות כמו eBay, דנונה, גוגל ואמדוקס עזבו בשנים האחרונות את סין בגלל התחרות הקשה, חלקן טענו להתערבות ממשלתית נגדן. מנהלי חברות זרות טוענים שהאפליה החמירה מאז 2009, לאחר שהמשבר הכלכלי דחף לסין חברות רבות מהמערב, שאולצו להסכים לתנאים מפלים ולהעביר טכנולוגיה לידי הסינים.

תגיות