אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סיכום רבעון הראשון של 2011 בענף קופות הגמל וקרנות ההשתלמות: אלטשולר שחם בראש צילום: shutterstock

סיכום רבעון הראשון של 2011 בענף קופות הגמל וקרנות ההשתלמות: אלטשולר שחם בראש

הפיזור הגיאוגרפי של ההשקעות בחו"ל - לצד הדשדוש במדדי המניות המקומיים והעלאות הריבית של בנק ישראל - אפשר לאלטשולר שחם לגנוב את הבכורה מילין לפידות ולהפוך למצטיין התשואות ברבעון. קופות הגמל סיימו את מרץ עם תשואה שלילית של 0.1% לאחר חודשיים של תשואות חיוביות

21.04.2011, 08:17 | רחלי בינדמן

התמונה שמצטיירת מסיכום הרבעון הראשון של ביצועי קופות הגמל ממחישה עד כמה קלושים הסיכויים שהקופות ישחזרו ב־2011 את הביצועים הפנטסטיים שלהן מהשנתיים הקודמות. בסיכום הרבעוני רשמו קופות הגמל הגדולות תשואה ממוצעת של 0.68% בלבד, ובחודש מרץ נרשמה תשואה ממוצעת שלילית של 0.1% לאחר חודשיים עם תשואות חיוביות.

מתחילת השנה השיגו המדדים הבולטים בארצות הברית תשואות עודפות משמעותית על המדדים בישראל, ולכן קופות הגמל וקרנות ההשתלמות של בית ההשקעות אלטשולר שחם - שמתמקד בהשקעות בחו"ל - התברגו בראש הטבלה ברבעון הראשון. בנוסף לכך, בחודש מרץ הודיע בנק ישראל על העלאת ריבית נוספת, שנתנה את אותותיה באג"ח הממשלתיות והקונצרניות.

חשיפה גבוהה לחו"ל

המדיניות העקבית של אלטשולר שחם לחשיפה גבוהה להשקעה בחו"ל ובארה"ב אפשרה לו לגנוב את הבכורה לבית ההשקעות ילין לפידות, המצטיין של שנת 2010 ומוביל התשואות המצטברות בשלוש השנים האחרונות.

קופת הגמל של אלטשולר רשמה תשואה מצטברת של 1.78%, וקרן ההשתלמות של בית ההשקעות מציגה תשואה מצטברת של 1.55%. זאת, לעומת קופת הגמל של ילין לפידות שמתברגת במקום השלישי עם תשואה מצטברת של 1.4%, כשבדירוג קרנות ההשתלמות ניצב ילין לפידות במקום השני עם תשואה מצטברת של 1.46%. קופת הגמל של של מיטב בולטת אף היא לטובה לאחר שרשמה תשואה מצטברת של 1.54% מתחילת השנה, והיא מובילה את הדירוג בקופות הבינוניות שמנהלות נכסים בטווח של 500 מיליון שקל עד מיליארד דולר.

לפי מדד קופות הגמל של קלי שוקי הון, ניתן לראות כי רמת סיכון הנכסים של אלטשולר שחם נמוכה מזו של קופות מיטב וילין לפידות. כזכור, ככל שקופה מחזיקה ביותר נכסי סיכון כמו מניות, נגזרים ואג"ח בדירוגים נמוכים, כך מדד סיכון הנכסים שלה גבוה יותר. עם זאת, מדד העקביות הבוחן את מספר הפעמים שבהם תשואת הקופה היתה גבוהה מהממוצע, מעלה כי מדד העקביות של קופות אלטשולר נמוך (30.6%) מזה של מיטב (44.4%) ומזה של ילין לפידות, המציג את מדד העקביות הגבוה ביותר מבין הקופות – 55.6% לאחר שבאופן עקבי בשנים האחרונות הציג תשואות הגבוהות מהממוצע הענפי.

"כאשר חוסך צריך לקבל החלטה באיזו קופה לשים את חסכונותיו, הוא לא צריך להסתכל על מדד העקביות בפני עצמו ולהתבסס רק עליו", אומר אבי מנדה, מנכ"ל קלי שוקי הון. "מדובר במדד תומך שמאפשר לדעת שהקופה שבה שמתי את כספי היא עקבית ורציפה באופן שסביר להניח שגם בעתיד תעמיד תשואות דומות לאלו שהניבה בעבר"

לדבריו, כל חוסך צריך לבצע שלושה שלבים לפני קבלת החלטה. "ראשית, עליו לבחון את רמת הסיכון של הקופה לפי המסלול שבה היא מקוטלגת (הגנתי, מאוזן או אקטיבי). בשלב השני עליו לבדוק בתוך קבוצת הסיכון מהי התשואה שהשיגה הקופה ומהי רמת סטיית התקן שבה הושגה - כאשר ככל שמושגת תשואה גבוהה ברמת סיכון נמוכה לעומת קופות מתחרות, כך מדובר בקופה עדיפה. לאחר מכן, בשלב השלישי, עליו לבחון את מדד העקביות כדי לדעת האם התשואה המצטברת היא מקרית וזמנית, או שמדובר בתשואה עקבית שמושגת חודש אחר חודש. אם לקופה יש מדד עקביות גבוה, סביר להניח שהתשואה שלה גבוהה מהממוצע. הרי מה הלקוח מעדיף: מישהו שמקבל פעם אחת 90 ופעם אחרת נכשל, או מישהו שמקבל כל חודש 85?".

בחודש מרץ השיג מדד ת"א־100 תשואה של 1.5% בעוד שמדד יתר ת"א ירד ב־3.1% וגם באפיקי האג"ח הצמודות נרשמו ירידות חדות, לאחר העלאת הריבית שביצע בנק ישראל, כשמדד אג"ח צמודות מדד איבד 1.2%.

"הפיזור הולך ומתרחב"

רפי חן, משנה למנכ"ל אלטשולר גמל, מסביר כי בבית ההשקעות העדיפו להתמקד בהשקעות בחו"ל במקום באג"ח המקומיות. "ההשקעות שלנו מתמקדות בפיזור גיאוגרפי שרק הולך ומתרחב משנה לשנה, כשנכון להיום, אנחנו מחזיקים כ־40% מנכסי העמיתים מעבר לים. האסטרטגיה הזו פחות הוכיחה את עצמה בשנתיים האחרונות, אך מתחילת 2011 אנחנו רואים שינוי מגמה. בעוד שמדדי המניות המקומיים כמעט שלא זזו לשום מקום, מדד MSCI העולמי עלה ב־4.3%. אנחנו משקיעים לא רק במניות בחו"ל אלא גם באג"ח מדינות כמו אוסטרליה וקנדה וכן חשופים לאג"ח קונצרניות זרות".

אתם מגדרים מטבעות?

"אנחנו מגדרים מטבעות כמו יורו ודולר בגידורים מלאים, אך מטבעות כמו הריאל הברזילאי והדולר האוסטרלי שלהם קורלציה ישירה לשקל אנחנו לא מוצאים לנכון לגדר".

מה גרם לביצועים הטובים במרץ?

"לשמחתי, כבר יותר מחצי שנה אנחנו מגדילים את האחזקות שלנו באג"ח שקליות על חשבון אג"ח צמודות מתוך הנחה שכל העלאות הריבית שהיו וצפויות להיות כבר מגולמות, ולכן אפשר לראות שלאורך השנה "השחרים" (אג"ח ממשלתיות שקליות) כמעט שלא זזו. השוק מבין ומגלם את העלאות הריבית. הפגיעה העיקרית במרץ באפיק האג"חי נבעה מעליית תשואות באג"ח הקצרות והבינוניות ופחות בארוכות. אנחנו כמעט שלא מחזיקים אג"ח קונצרניות בישראל כי אנחנו חושבים שהתשואה שלהן לא מצדיקה את הסיכון במתן האשראי לפירמות הללו, ומדיניות זו אפשרה לנו להימלט מהפסדים כשמדדי התל בונד איבדו כ־1% מערכם במרץ. מעבר לזה, עשינו בחירה טובה של מניות בחו"ל בחודש שבו דווקא המניות הישראליות עלו ואילו נאסד"ק ירד. החזקנו מניות שעלו כמו ג'נרל מוטורס ומקדונלד'ס.

תפיסת הפיזור שלכם תמשיך להוכיח את עצמה גם בהמשך השנה?

"אין לי ספק שבראייה ארוכת טווח, לא נכון להימצא ב־100% בהשקעה במדינה אחת. פיזור הוא סוג של ביטוח".

האם להורדת אופק הדירוג של ארה"ב לא תהיה השפעה שלילית?

"מדובר רק בעדכון של תחזית. סוכנויות דירוג האשראי הצליחו מעט לכרסם באמינותן לאחר המשבר האחרון. כך שלדעתי המבחן האמיתי יהיה האם השוק יביע או לא יביע אמון בשוק האמריקאי. מעבר לכך, אין היום ממש אלטרנטיבות להשקעה באג"ח ארה"ב, ולכן גם אם הדירוג יירד, האג"ח האמריקאיות ימשיכו להיות חוף מבטחים. הממשל האמריקאי יעשה מאמצים לשפר את המצב".

"צריך להיות הגנתי"

בית ההשקעות הדס ארזים שלא התבלט בשנה האחרונה מבין קופות הגמל, הציג בחודש מרץ ביצועים טובים. קופת בר יציב של בית ההשקעות מציגה תשואה של 0.43% בחודש מרץ ומתברג במקום השני אחרי אלטשולר.

עם זאת, בהדס ארזים מחזיקים בגישה שונה מזו של אלטשולר בנוגע להשקעה באג"ח ממשלתיות. לדברי אילן ארצי, מנכ"ל הגמל של הדס ארזים, "אנחנו יושבים במצב הגנתי יחסית בכל הנוגע להשקעות הסולידיות שלנו. לאור העלאת הריבית של בנק ישראל, אנחנו משקיעים באג"ח קצרות עם דירוגים גבוהים וכן יושבים על רמות נזילות גבוהות. זה זמן שצריך להיות הגנתי בהשקעות באג"ח. האינפלציה הרימה את ראשה ונראה כי היא תמשיך לעלות ולכן צריך להיות צמוד למדד. בכל ההשקעות שלנו בחו"ל אנחנו כמעט לא מחזיקים חשיפה לדולר ומנטרלים את כל החשיפה בהגנות. היום כ־17% מהתיק שלנו נמצאים בחו"ל וכולו מוגן. גם בשוק המניות אנחנו מתמקדים במניות הגדולות".

למרות הביצועים הטובים במרץ, הדס ארזים השיג תשואה של 0.69% מתחילת השנה שגבוהה במקצת מהממוצע. "הדולר קפץ בעקבות המהומות במצרים, אך אנחנו לא היינו חשופים לכך ולכן היינו פחות טובים", מבהיר ארצי.

תגיות