אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כלכלנים נגד התוכנית של ברננקי: "לא מצליחה לשנות את המצב" צילום: בלובמרג

כלכלנים נגד התוכנית של ברננקי: "לא מצליחה לשנות את המצב"

רכישות האג"ח הממשלתיות בארה"ב אמנם סייעו בעצירת הנפילה ותרמו לעליות בשוק המניות, אך כלכלנים רבים טוענים כי בסופו של דבר התוצאות מאכזבות וכי צעדי הפד אינם מסייעים להתאוששות הכלכלה

24.04.2011, 17:37 | סוכנויות הידיעות

ניסיונות הפדרל רזרב לעודד התאוששות כלכלית על ידי רכישת אג"ח ממשלתיות העלו את שוק המניות, הפחיתו את עלויות הייצוא האמריקאי ואפשרו לחברות ללוות כספים בשיעורי ריבית נמוכים יותר. אולם מרבית האמריקאים אינם מרגישים בהבדל, בחלקו מכיוון שאותן הטבות היו למרבה ההפתעה קטנות למדי. למעשה, ההערכות האחרונות של הכלכלנים מצביעות על כך שקצב ההתאוששות מהמשבר הפיננסי העולמי הואט מאז נובמבר, אז החל הפד ברכישת אג"ח בשווי 600 מיליארד דולר במטרה ליצור מקומות עבודה.

ועדת קובעי המדיניות של הפרדל רזרב עתידה להיפגש השבוע, ויו"ר הבנק, בן ברננקי, צפוי לערוך מסיבת עיתונאים על מנת להסביר את ההחלטות לציבור – אולם כלכלנים רבים טוענים כי התוצאות המאכזבות מצביעות על היכולת המוגבלת של הבנק המרכזי לסייע למדינה לצאת מהמשבר הכלכלי.

"המהלך עזר לעצור את הנפילה, אך אני לא חושב שהמדיניות המוניטרית יכולה לשנות את המצב ולהניע את ההתאוששות", אמר מארק תומא, פרופסור לכלכלה מאוניברסיטת אורגון.

לטענת ברננקי ותומכיו תוכנית ההקלה הכמותית שיפרה את התנאים הכלכליים, בעוד שהאינפלציה הגיעה לרמות סבירות. אולם ב"ניו יורק טיימס" מדגישים כי הצמיחה נותרה איטית, המצב בשוק העבודה לא השתפר משמעותית, ולקראת סיום תוכנית רכישת האג"ח ביוני, צריך הפד להחליט על אופן הפעולה בעתיד.

הפד הגביל את תוכנית הרכישה ל-600 מיליארד דולר, על רקע לחץ פוליטי. למרות שמדובר בסכום גדול של כסף, הרכישות לא עומדות בקצב של הנפקות האג"ח על ידי הממשלה, כך שבמובן מסוים הפד דורך במקום.

המחקרים האחרונים מצביעים על כך שהפד יכול להיות בעל השפעה גדולה יותר אם יוציא כסף על טווח רחב יותר של אג"ח, כמו אג"ח מגובות משכנתאות, כפי שעשה בתחילה. אולם מבקרי התוכנית טוענים שהבנק עשה כבר די והותר.

"לא הייתי אוהד גדול של התוכנית מהתחלה", מודה צ'רלס פלוסר, נשיא הפדרל רזרב של פילדלפיה, וחבר בוודעת קובעי המדיניות של הבנק. "אני לא חושב שיש לה השפעה גדולה, וזה מסבך את אסטרטגיית היציאה. מה שקרה עד כה לא שינה את דעתי".

סימן נוסף להצלחה המוגבלת של התוכנית בא לידי ביטוי בכך שלא חלה עלייה משמעותית בהלוואות, כלומר התאגידים עדיין לא מוצאים הזדמנויות להשקעות חדשות.

"מה התוכנית עשתה? היא הקלה על תנאי האשראי, היא חיזקה את שוק המניות, היא דיכאה את הדולר", אומר מיקי לוי, הכלכלן הראשי של בנק אוף אמריקה. "אך האם הפד חושב שרכישת אג"ח וניפוח המאזן שלו באמת הולך להוביל ליצירה קבועה של מקומות עבודה?"

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
על אף המשבר הקשה בו שרויה ארה"ב, היא עדיין מעצמה יחידה המכתיבה את הטון.
הדבר מעיד על חוסנה הרב, וזה בזכות הערכים בהם היא דוגלת: דמוקרטיה, חירות ושיוון. אין להספיד כלכך מהר את ארה:ב, בסופו של יום היא תצא מהמשבר, חזקה ונחושה יותר. מי שחושב שאם רק היה ברננקי נוקט במהלך אחר, אזי הכל היה וורוד יותר, טועה ומטעה. יציאה ממשבר אורכת זמן ויש להתאזר בסבלנות.
25.04.11
4.
כולם יודעים שהם בסך הכל "קנו זמן" ודחו את ההתפוררות, אבל גם בישראל המצב זהה!
אמריקה לא התמודדה עם הבעיות האקוטיות האמיתיות שלה. היא רק הזרימה והדפיסה עוד כסף ודחתה את המחיקה העולמית של הדולר והסתירה את ערוותה. אבל כולם יודעים (גם ובמיוחד הסינים) שהמטבע האמריקאי הוא זבל. ולכולם יש אינטרס להמשיך ולהחזיק את הזבל הזה מתחת לחלון של הבית למרות שהוא מסריח, כי אם לא יהיה בוקר אחד ריח הזבל כולנו נריח את הגוויה של אמריקה ובעקבותיה של השוק העולמי. אמריקה צריכה לעבור תקופה של שיקום - והמדובר בתקופה ארוכה בת עשרות שנים! אנחנו פה גאונים של ממש! במקום להדפיס כסף שאין לנו ובמקום להתמודד עם משבר כלכלי פשוט המצאנו את הגלגל! חילקנו לתושבים מיליוני דולרים חינם אין כסף ובלי להעביר ולו אגורה אחת לבנק. פשוט העלנו במיליארדים רבים את הכסף שבידי האזרחים הישראלים על ידי ניפוח הנדל"ן - ממש גאונות לשמה. אמנם לא עשינו את זה בכוונה כי דברים גאוניים שכאלו מתרחשים מעצמם אבל הפעילות והעידוד של המגמה על ידי הממשלה והבנקים גרמה לכך שמצבנו טוב לאין שיעור. וכמובן שאין ארוחות חינם ואת הכסף שלא קיים מישהו צריך להחזיר. אז אולי זה יהיה אכזרי קצת פחות מהתמוטטות המטבע כמו שיקרה באמריקה ומחיקתה לחלוטין ממפת העולם למשך שנים לא מעטות אבל גם לנו לא יהיה פיקניק. בסיס הפירמידה של הנדלן אלו הזוגות הצעירים שצריכים להתחיל מהתחלה ולרכוש דירות - הבסיס הזה איננו ולכן עכשיו כולם מתבצרים בקומות העליונות של הפירמידה והמשמעות היא שהפירמידה מעופפת לה בחלל. וככל שהיא תמריא יותר גבוה כך ההתרסקות תהייה יותר חזקה. הבנקים חייבים יהיו לקרוס והמדינה תהייה חייבת לתמוך בהם. למזלנו פה בישראל לא ניתן לזוגות לעוף ולגור ברחוב אבל נטל החוב יהיה על הכתפיים של הזוגות הטיפשים הללו לאורך זמן ושנים. בתסריט יותר גרוע פשוט אנשים יפסיקו לכבד את השקל... ובתסריט הריאלי הזרז לכל הפיצוץ יהיה אירוע בטחוני רחב היקף שישנה את פני המדינה לעד. הלכתי לצבור אוכל. ביי
נדלן=כסף.  |  24.04.11
3.
מה?באמת? אם נותנים כסף לעשירים,הם שומרים אותו אצלם, ולא מחלקים לעניים?
איזו הפתעה. וכמו שכבר אמתרי - כל תוכנית ההצלה של הממשל, שהעבירה כסף לבנקים (שהעבירו אותו ישירות לכיסי המנכ"לים), לא היה לה כל סיכוי לאושש את המשק. רק תוכנית תעסוקה, כמו שעשו בשנות השלושים (לבניית תשתית, ושיקום התשתיות הקיימות - ראו "אמריקה מתפוררת"-ערוץ ההיסטוריה), יכולה היתה באמת להוציא את הכלכלה מהמשבר, לספק לאנשים כסף שאיתו היו יכולים להחזיר את ההלוואות.
24.04.11
2.
הכיוון ברור
הממשל והפד מכינים את הציבור לקריסה כלכלית, אולי הגדולה בהיסטוריה האנושית. כל שני וחמישי יוצאת הודעה אחרת שזה לא עובד. אם זה לא עובד זה אומר דבר מאוד פשוט, אין כלים לעצור את המגמה הראשית והיא ירידה חדה ביותר. כל ניסיונות ההחיאה לא יצליחו למנוע את הקריסה שפתח.
ניר  |  24.04.11