אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מי המציא את הגאדג'טים שלכם? צילום: shutterstock

מי המציא את הגאדג'טים שלכם?

גייטס, ג'ובס וצוקרברג הם שמות מוכרים בלא מעט בתים, אבל מי עומד מאחורי שבב המחשב או הסימן @ בדואר האלקטרוני? אלה הגיבורים מאחורי הקלעים של העולם הטכנולוגי

26.04.2011, 21:27 | סוכנויות הידיעות

מבחינת ילדים רבים באמריקה, יש נתק בין המדעים והטכנולוגיה שהם לומדים בבית הספר ובין העולם האמיתי: הקשר בין השיעורים והמורים לבין האייפון או הרשתות החברתיות נראה לעתים קלוש. 

"אני צריך מדענים ומהנדסים שיהיו הלברון ג'יימס והשאקיל אוניל של התעשייה", אומר למשל דין קמאן, ממציא הסגווי ומייסד פירסט, ארגון שנועד לקדם חדשנות אצל ילדים בתחומי המדע והטכנולוגיה. סקר קצר בין ילדים אמריקאים יראה, סביר להניח, יראה שרובם יעדיפו להיות כוכבי NBA, ולא מהנדסי תוכנה.

בשנים האחרונות אפשר להבחין בשינוי מסוים במצב הזה: מנכ"ל אפל, סטיב ג'ובס נחשב כבר שנים ל"כוכב הרוק" של עולם הטכנולוגיה. התלבושת הקבועה (חולצה שחורה וג'ינס), עדת המעריצים המכונים "פנאפלים", וההופעות מול קהל מריע בהשקות של מוצרים חדשים - כל אלה מזכירים סופר-סטארים מתחום אחר לגמרי. גם שמות כמו ביל גייטס, מארק צוקרברג ולארי פייג' מוכרים מחוץ לעולם הטכנולוגיה, אפילו בקרב ילדים.

ארגונים וחברות רבים משקיעים בתכניות שמעודדות חדשנות בקרב תלמידים, ורשימה לאחרונה שפורסמה ב-CNBC יכולה לתת השראה לקהל היעד. הרשימה כוללת כמה מהממציאים המשפיעים ביותר של העשורים האחרונים, שהחידושים שלהם שינו את העולם. אלה הם "כוכבי הרוק" הפחות מוכרים (יחסית, יחסית) של עולם הטכנולוגיה.

ג ג'ובס. לא הכוכב היחיד | צילום: איי פי ג

טד הוף: צריך רק שבב אחד

 

טד הוף הצטרף לאינטל ב-1967 כעובד מספר 12 של החברה, שאז עוד היתה רחוקה מלהיות ענקית השבבים של היום. הוא הגה את הרעיון לאחסן את כל הרכיבים המהווים את מוח המחשב בשבב אחד, שנקרא אינטל 4004, שאותו יצר עם שני מהנדסים נוספים - פרדריקו פאגין וסטן מזור. בתור ילד הגיע לגמר תחרות כישרונות המדע של ווסטינגהאוס, מה שמראה שלפעמים לתחרויות האלה יש משמעות. הוא נכנס להיכל התהילה של הממציאים ב-1996.

סטיב ווזניאק: האיש מאחורי המחשבים הראשונים של אפל

ווזניאק, המכונה The Woz או The Other Steve, הקים את אפל ביחד עם סטיב ג'ובס ועם רונלד ווין, שמכר את חלקו לפני פריצתה הגדולה של אפל. ווזניאק יצר את מחשבי אפל 1 ואפל 2 בשנות ה-70, שעזרו להשיק את תעשיית המחשבים האישיים. גם הוא שייך להיכל התהילה של הממציאים. הוא מאמין אדוק בחינוך טכנולוגי, ואף תרם מחשבים רבים ומעבדות מחשים לבתי ספר.

ווזניאק עם המחברת שבה כתב את הקוד של מחשבי אפל הראשונים, צילום: בלומברג ווזניאק עם המחברת שבה כתב את הקוד של מחשבי אפל הראשונים | צילום: בלומברג ווזניאק עם המחברת שבה כתב את הקוד של מחשבי אפל הראשונים, צילום: בלומברג

נולאן בושנל וטד דבני: מקימי אטארי

 

בושנל ודבני הקימו את אטארי, שיצרה את פונג ואטארי 2600, והכניסו את משחקי הארקייד לתוך הבתים. ב-1976 הם מכרו את אטארי לוורנר קומיושינקיישן תמורת 28 מיליון דולר. שנה לאחר מכן בושנל הקים את רשת המסעדות Chuck E. Cheese Pizza Time Theater, ששילבה בין מסעדה, בידור ומשחקי ארקייד.

וינסטון סרף: ה"אבא של האינטרנט"

 

סרף סיפק מימון לקבוצות שפיתחו טכנולוגית TCP/IP, שחיונית לחיבור מחשבים לאינטרנט. הוא עזר לפתח את MCI מייל, אחת ממערכות הדואר האלקטרוני הראשונות. בנוסף, הוא גם אחד ממייסדי ICANN, הארגון האחראי על רישום דומיינים, ואירגן את המערכת להפצת "מפתחות לאינטרנט" כדי לאבטח את הרשת במקרה של התקפה. כיום הוא סגן נשיא בגוגל, תואר שבו הוא מחזיק מאז ספטמבר 2005.

סר טים ברנרז-לי: האיש שבאמת המציא את הרשת

 

לא, זה לא אל גור, והוא גם לא באמת טען זאת. סר טים ברנרז-לי הציע לראשונה ב-1989 להוציא לדרך את רשת המחשבים העולמית, וזמן לא רב לאחר מכן יצר את האתר הראשון. הוא פיסיקאי בריטי ופרופסור ב-MIT, שזכה לתואר אבירות מהמלכה אליזבת ב-2004. מעט על השקפותיו בנושא הרשת והתפקידים שהיא צריכה למלא אפשר למצוא כאן

סר טים ברנרז-לי, צילום: בלומברג סר טים ברנרז-לי | צילום: בלומברג סר טים ברנרז-לי, צילום: בלומברג

ריי טומלינסון: האיש והשטרודל

ב-1971 פיתח טומלינסון מערכת שאפשרה למשתמשים להחליף ביניהם הודעות, לא משנה באיזו מערכת הם נמצאים. הוא הגה את הרעיון לשימוש בסימן @, כדי לאפשר למשתמשים אחרים לדעת באיזה מחשב המשתמש נמצא. באופן אירוני, המייל הראשון נשלח משני מחשבים שהיו ממוקמים אחד ליד השני.

מארק אנדרסן: התוכנית העסקית של נטסקייפ על מפית
אנדרסן. עיצב את הדפדפן שאנחנו מכירים כיום, צילום: בלומברג אנדרסן. עיצב את הדפדפן שאנחנו מכירים כיום | צילום: בלומברג אנדרסן. עיצב את הדפדפן שאנחנו מכירים כיום, צילום: בלומברג

אנדרסן הוא אחד ממחברי מוזאיק, דפדפן האינטרנט המסחרי הראשון. בנוסף, הוא אחד ממייסדי נטסקייפ. הוא אחראי לכך שאתם נתקלים במהלך הגלישה בממשק גרפי ולא בשורה של קודים, שיש מקשי "קדימה" ו"אחורה" לגלישה נוחה, וגם שיש קבצים המכונים "קוקיס" ואוספים עליכם מידע. את הרוב הוא המציא כשהיה סטודנט לתואר ראשון באוניברסיטת אילינוי ומתמחה ב-IBM. באותה תקופה הוא גם שירטט את התכנית עסקית של נטסקייפ על מפית במהלך ארוחת צהריים. החברה רשמה את אחת ההנפקות הגדולות בתקופתה, ונטסקייפ שלטה בשוק - עד שמיקרוסופט הגיעה עם האקספלורר, והחלו מלחמות הדפדפנים המפורסמות.

אלון מוסק: לשלם ברשת

 

ב-1999 מוסק ייסד את X.com, חברת אינטרנט לשירותים פיננסיים שתהפוך בסופו של דבר לפייפאל, מערכת התשלומים המקוונת שנרכשה על ידי איביי. מוסק עבר משם וייסד את SpaceX, חברה לחקר החלל, ואת טסלה מוטורס, יצרנית רכבים חשמליים.

דין קמאן: המציא את הסגווי
קמאן והסגווי, צילום: בלומברג קמאן והסגווי | צילום: בלומברג קמאן והסגווי, צילום: בלומברג

 

קמאן, שהזכרנו בתחילת הכתבה, מחזיק בלמעלה מ-40 פטנטים בארצות הברית ומחוצה לה, ומפורסם ביותר בזכות המצאת הסגווי. על מנת להשיג כל כך הרבה פטנטים הוא התחיל בגיל צעיר: הוא רשם את הפטנט הראשון שלו בגיל 17 על משאבת אינסולין, ואמו היתה צריכה לחתום על המסמכים. מתוסכל מהפיגור של ארצות הברית בנושאי חדשנות, ומכך שילדים מעדיפים להיות ספורטאים ולא מהנדסים, הוא הקים את פירסט ואת תחרות הרובוטים שלה, שאמורה לחבר ילדים למדע ולטכנולוגיה.

לינוס טורבלדס: המציא את הבסיס ללינוקס

 

טורבלדס הוא מהנדס תוכנה פיני שהמציא את לינוקס קרנל, והוביל ליצירת מערכות ההפעלה שמתבססות על לינוקס. מלחמת מערכות ההפעלה שפרצה בין לינוקס ומיקרוסופט נמשכה שנים, ובמובנים מסוימים נמשכת עד היום, אך נראה שהשתיים התמקמו בסופו של דבר בטריטוריות שלהן - מיקרוסופט בשוק המחשבים האישיים, ולינוקס בצד של השרתים.

ג'ף בזוס: מוול סטריט לאמזון

על ג'ף בזוס והחידושים שמציעה אמזון כבר כתבנו כאן לא מעט. אבל לפני שייסד את ענקית המסחר המקוון, בזוס עבד כאנליסט פיננסי בוול סטריט במשך שמונה שנים, אחרי שסיים את לימודיו באוניברסיטה ועד שהחל לעבוד על אמזון במוסך שלו ב-1994. חמש שנים לאחר מכן הוא הוכתר לאיש השנה של המגזין "טיים", תואר שבו זכה בשנה שעברה מארק צוקרברג.

בזוס. אמזון רק ממשיכה להתרחב, צילום: בלומברג בזוס. אמזון רק ממשיכה להתרחב | צילום: בלומברג בזוס. אמזון רק ממשיכה להתרחב, צילום: בלומברג

ויק הייז: האבא של ה-WiFi

הייז, יליד הולנד, נחשב לממציא התקן IEEE 802.11 לרשתות אלחוטיות. במילים אחרות, הוא האיש שבגללו אנחנו שומעים משפטים כמו "נפל לי האינטרנט, אני גונב מהשכנים".

צ'אד הארלי, סטיב צ'ן וג'אווד קארים: מייסדי יוטיוב
צ צ'אד הארלי | צילום: בלומברג צ

 

הרלי, צ'ן וקרים, לשעבר עובדי פייפאל, ייסדו את אתר הסרטונים ב-2005. גוגל רכשה את החברה ב-2006 תמורת 1.65 מיליארד דולר. הסרטון הראשון שעלה ביוטיוב, שנקרא "אני בגן החיות", מציג 19 שניות שבהן קרים מגלה בגן החיות בסן דייגו ומתלהב מהחדק הארוך מאוד. הסרטון זכה עד היום ל-4.7 מיליון צפיות. David After Dentist כבר קיבל 88 מיליון צפיות, ו-Friday של רבקה בלאק עבר את ה-120 מיליון.

ג'ונתן אברמס ופיטר צ'ין: סללו את הדרך לרשתות החברתיות

ב-2002 אברמס וצ'ין יצרו את Friendster, אחד מאתרי הרשתות החברתיות הראשונים, והיוו את הסנונית הראשונה בתחום, שיישלט בהמשך על ידי מייספייס ואחר כך פייסבוק. הסוף של פרנדסטר לא היה נוצץ במיוחד: בשנה שעברה פייסבוק רכשה 7 פטנטים ו-11 אפליקציות לפטנטים מהאתר תמורת 39.5 מיליון דולר, וכעת פרנדסטר מנסה לפנות לתחומי הבידור. אברמס הוא גם שותף מנהל בפאונדרס דן, קבוצה של יזמים, ואחד מבעלי מועדון הלילה סלייד בסן פרנסיסקו.

מרטין קופר: הוביל את המצאת הטלפון הסלולרי

ונסיים עם אדם שבאמת שינה את חיים של כולנו: מרטין קופר, סגן נשיא לשעבר במוטורולה, הוביל את הצוות שהמציא בשנות ה-70 את הטלפון הסלולרי, מכשיר בגודל אבן ששקל כקילו. הוא גם ערך את השיחה הראשונה בסלולרי, ב-1973 בעודו עומד בשדרה השישית בניו יורק. הוא התקשר לג'ואל אנגל, ראש המחקר במעבדות בל, כהדגמה לכתבים. ומה היתה ההשראה של קופר? קפטן קירק מ"מסע בין כוכבים".

תגיות

35 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

34.
בלי לבדוק את קורות החיים של הנ"ל
אני מרשה לעצמי להניח שאין שם גם שחורים, הומואים מוצהרים או בוגרי מעמד סוציו-אקונומי נמוך. מאוד הגיוני שהאנושות הפסידה הרבה המצאות חשובות רק בגלל שמשקיעים נוטים להשקיע בדומים להם. לגבר לבן הטרו וממעמד הביניים ומעלה, יהיה הרבה יותר קל לשכנע משקיעים שגם הם גברים לבנים הטרואים (שהיו פעם) ממעמד הבינים ומעלה, להשקיע בו, מאשר ל"אחרים" למיניהם.
27.04.11
31.
ל-1 - זה די פשוט :)
זה לא שמנסים בכוח להפלות לרעה את המין הנשי, פשוט בתחום המחשוב והיי-טק לא תמצאי הרבה נשים ואלה שכן נמצאות לא בדיוק "תרמו" רעיונות או סטארט-אפים, ואלה שכן.. היו מעטות ולא ממש משמעותיות, בקיצור, לנשים יש עוד דרך ארוכה להגיע להכרה, הן צריכות להחליט (ובעליהן) לוותר על המשפחה ולחיות בשביל לעבוד (הייטקיסטים לא ממש רואים את הבית או אור שמש), הן צריכות להיות מאוד תחרותיות והן צריכות להיות חכמות, נבונות, בעלות כושר המצאה ועוד ועוד... קשה למצוא נשים כאלה
אריק  |  26.04.11
לכל התגובות