אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: העצורים ישתחררו בזכות ויקיליקס? לא כל כך מהר צילום: בלומברג

דו"ח טכנולוגי: העצורים ישתחררו בזכות ויקיליקס? לא כל כך מהר

מסמכים שפורסמו באתר ההדלפות מגלים שחלק מהעצורים בגוואנטנמו נמצאים שם על לא עוול בכפם. מה עשה משרד המשפטים האמריקאי? מנע מעורכי הדין להשתמש במידע הזה, בדרך אבסורדית במיוחד. וגם: למרות התביעה, הפיגנטון ממשיכה לגייס כותבים בחינם

27.04.2011, 13:49 | יוסי גורביץ

כשקפקא פגש את אסאנג'

כבר אין ויכוח על כך שוויקיליקס ייצר בשנה האחרונה יותר סקופים מאשר כל כלי תקשורת אחר, ואולי אפילו מכולם יחד. מי שלא מאמין יכול לשאול את אנשי ממשל אובמה, או את בוז'י "איפה הקריירה שלי?" הרצוג. פוליטיקאים (וגם כלי תקשורת) לא חסכו בהתבטאויות נגד ג'וליאן אסאנג', טיפוס מופרע בפני עצמו, אך כזה שסיפק לציבור הרבה מידע שהממשלות לא רצו שהוא יקבל. אבל עכשיו משרד המשפטים האמריקאי התחרפן לגמרי.

הסקופ האחרון של ויקיליקס כולל נתונים על העצורים בגוואנטנמו. לפי המסמכים, וושינגטון ידעה כבר מזמן שחלק ניכר מהאנשים שעצורים במחנה הידוע לשמצה נמצאים שם במקרה, או בטעות, או כי איזה אפגני ממולח מכר אותם לסוכן מודיעין אמריקאי בטענה שהם אנשי אל קאעידה, בלי לספק שום הוכחות.

הממשל מתעקש להעמיד לדין את העצורים בגוואנטנמו בהליך צבאי, על פי חוק מיוחד שהועבר ב-2006, שנועד בין השאר לטשטש את העובדה שחלק ניכר מהאנשים הללו עונו כך שההודאות שלהם לא קבילות בהליך אזרחי רגיל. הגילויים החדשים עשויים להיות מכרה זהב של ראיות, שיכולות להביא לזיכויים של העצורים. ואז משרד המשפטים יצר תרגיל מבריק, אם כי קפקאי משהו, כדי למנוע שימוש במידע הזה.

גוואנטנמו. מעצרים בלי בסיס, צילום: בלומברג גוואנטנמו. מעצרים בלי בסיס | צילום: בלומברג גוואנטנמו. מעצרים בלי בסיס, צילום: בלומברג

עורכי הדין של העצורים בגוואנטנמו הם אנשים שקיבלו סיווג בטחוני, ועל כן משרד המשפטים הורה להם לקרוא את החומר של וויקיליקס רק על מחשבים של הממשל, ורק בחדרים מאובטחים. במילים אחרות, לכל העולם יש גישה חופשית למידע הזה, חוץ מלעורכי הדין של העצורים. אבל זה לא הקטץ' העיקרי.

הנחיות קודמות של משרד המשפטים אסרו על כך שמחשבי הממשל יאפשרו גישה לאתר ויקיליקס, או לאתרים המציגים מידע שהוא חשף. אחרי הכל, זה מידע מסווג. מותר לנחש שאם ינסו עורכי הדין להשתמש בחדר מאובטח כדי להגיע למידע הזה, משרד המשפטים יוכל לטעון שהם עברו על הנחיותיו.

ומשרד המשפטים האמריקאי עוד נחשב לשפוי למחצה בתחום: חיל האוויר בארה"ב איים לאחרונה על אנשיו כי אם הם, או בני משפחותיהם, יצפו בביתם במסמכי ויקיליקס - הם צפויים להעמדה לדין באשמת ריגול. זוהי עוד הוכחה לכך שהממסד הבטחוני האמריקאי יצא משליטה אחרי ה-11 בספטמבר, ולא נראה שיש משהו שיחזיר אותו לכלוב. לפחות הרשת מאפשרת לציבור לראות עד כמה המלך הוא עירום.

אדוני השר, אתה הכנת את העבודה הזאת?

היה היה שר הגנה גרמני בשם קארל תאודור מאריה ניקולאס יוהאן יעקוב פיליפ פראנץ יוזף סילבסטר פרייהר פון אונד צו גוטנברג. לפני כחודשיים הוא עלה על טיל, לאחר שהתברר כי גנב חלקים ניכרים מעבודת הדוקטורט שלו. צו גוטנברג עשה את הדבר ההגיוני בגרמניה, במיוחד אם אתה אציל עם מספיק שמות פרטיים לפלוגה שלמה, והתפטר.

הוא היה הקורבן הראשון לתופעה חדשה, שלוקחת את הרעיון של ויקיליקס לכיוון קצת אחר: קבוצה של פעילי רשת אנונימיים בגרמניה הכריזה שנפתחה עונת הציד על הפוליטיקאים. הם פתחו אתר פומבי שמזמין את הציבור לבחון את התזות האקדמיות שהגישו פוליטיקאים, בנסיון לתפוס את המעתיקנים שביניהם. כן, יאיר פרץ מש"ס לא לבד.

יש כ-15 עד 20 פעילים שמפגינים שם נוכחות כל הזמן, וקבוצה נוספת של פעילים שמשקיעה פחות זמן ומאמץ. הם מכריזים על עבודת תזה כמועתקת אם היא מכילה 10% של טקסט שהופיע בעבודה אחרת, ורק אז הם מעלים אותה לאתר.

חוץ מצו גוטנברג, שנסק בשמי הפוליטיקה הגרמנית ככוכב שביט עד שהתרסק, הם כבר צדו את סילבנה קוך-מהרין, סגנית הנשיא של הפרלמנט האירופי, שטרם הגיבה רשמית להאשמות נגדה. אוניברסיטת היידלברג, שהעניקה לה את התואר, כבר פתחה בחקירה רשמית.

הטענות נגד האתר עוסקות בכך שהמידע נגד הפוליטיקאים מופיע באופן אנונימי, ופוגע בזכותם לדעת מי מאשים אותם. אחרים, ונראה שהצדק איתם, טוענים שזהותם של המאשימים חשובה הרבה פחות מהעובדות, ומהשאלה הבסיסית: האם אתה יכול להסביר מה עושה הקטע הזה בעבודה שלך?

הפינגטון ממשיכה בשלה

אריאנה הפינגטון, שהפכה למפוסמת ועשירה על גבם של אלפי בלוגרים שלהם לא טרחה לשלם, לא מתרשמת יותר מדי מהתביעה שהוגשה נגדה על עשיית עושר שלא במשפט: היא ממשיכה במלוא הקיטור קדימה בג'וב החדש שלה, עורכת התוכן הראשית של AOL.

הפינגטון. שאני אשלם?, צילום: בלומברג הפינגטון. שאני אשלם? | צילום: בלומברג הפינגטון. שאני אשלם?, צילום: בלומברג

אחת החטיבות של אימפריית AOL, משהו שנקרא Patch ושמתמקד בתוכן מקומי, הורתה לעורכים שלה לגייס עוד 800 בלוגרים עד תחילת מאי. כל עורך של הערוץ נדרש לגייס חמישה עד עשרה כותבי בלוגים. הבלוגרים הללו, אם אכן יסכימו לשרת כחוטבי עצים ושואבי מים עבור אריאנה הפינגטון, לא יקבלו תשלום חלילה, אלא רק "הכרה".

הברנש שאחראי לכך, שכנראה מדווח ישירות להפינגטון, שם לב שהעובדים שלו מתחילים להתמרמר על הדרישה מהם, והזכיר להם בחדות ש-Patch הוא סטארט-אפ ושהם אמורים לעבוד קשה, ושאם זה לא מתאים להם - יש עוד אלף כמוהם. כך נראית סדנת יזע מערבית.

מומיה בשירות המשטרה

ד"ר ג'ייסון ג'ונסון, רדיולוג מוורמונט, תמיד הוקסם ממומיות. לאחר שנתקל במומיה של נערה בת 14, הוא החליט, בהסכמת המוזיאון שבו היא שכנה, ליצור מודל תלת-ממדי של הגולגולת שלה באמצעות טכנולוגיית CT. זה דרש לא מעט קרינה, אבל היא מתה לפני 2,700 שנה, כך שלא היא ולא הקרובים שלה התלוננו.

המודל שהוא יצר גילה עובדה מעניינת: סדק שנגרם ממכה בצד הגולגולת של הנערה. זו, ככל הנראה, סיבת המוות, או אם לדייק - רצח. הוא גילה עוד כמה עובדות פתולוגיות שחיזקו את הכיוון הזה.

אף אחד, למרבה הצער, לא פתח תיק נגד חשוד לא ידוע מהמאה השמינית לפני הספירה, אבל המודל שיצר ג'ונסון משמש כעת חוקרים פליליים כדי לבחון מקרי מוות חשודים של תינוקות. ג'ונסון מדגיש שהכלי שלו מאפשר לברר לא רק אם בוצע פשע, אלא גם לאשר שמדובר היה במוות טבעי.

החדות של צילומי ה-CT עולה משמעותית על זו של כלים אחרים, אך מיועדת לשימוש פתולוגי בלבד, בשל רמות הקרינה הגבוהות שמאפשרות אותה. המהירות של הבדיקה עשויה לסייע בסגירת תיקים נגד הורים חשודים מהר יותר. זוהי הסיבה שבשנים האחרונות הרשויות בארה"ב החלו להפעיל סריקות CT כעזר לצילומי רנטגן וניתוחים פתולוגיים במקרי מוות מעוררי חשד. יכול מאוד להיות שמומיה בת 2,700 שנה תסייע לפתרון חלק מהמקרים האלה. 

קצרצרים

בלאגן הריגול של אפל מציף, כמה מפתיע, התבטאויות עבר של סטיב ג'ובס. מישהו חפר וגילה שבכנס טכנולוגיה לפני כשנה הצהיר המנהיג היקר בלהט ש"אנחנו מתייחסים לפרטיות ברצינות מלאה. למשל, אנחנו מודאגים מאד משירותי מיקום בטלפון. אנחנו חוששים שמישהו יעקוב אחרי איזו בת 14 או שיקרה משהו נורא בגלל הטלפון שלנו... פרטיות משמעה שאנשים יודעים על מה הם חותמים. באנגלית פשוטה. ופעם אחר פעם. זו המשמעות של זה". ג'ובס כנראה היה משוכנע שאף אחד לא יזכור שהוא אמר את זה, אבל הרשת זוכרת הכל.

פול אלן. השופטת נכנסה להלם טכנולוגי, צילום: בלומברג פול אלן. השופטת נכנסה להלם טכנולוגי | צילום: בלומברג פול אלן. השופטת נכנסה להלם טכנולוגי, צילום: בלומברג

הפער הדיגיטלי מגיע לבית המשפט: פול אלן, אחד המייסדים של מיקרוסופט, עשה עוד כמה דברים מאז שעזב את החברה, ועכשיו הוא תובע פחות או יותר את כל עולם הטכנולוגיה על הפרת פטנטים שלו. עוכרי הדין של 11 נתבעים שונים התייצבו שלשום בפני השופטת הפדרלית מרשה פֶקמן (אין קשר למשחק המיתולוגי, לצערנו), שנראתה המומה משהו. היא ציינה שהידע שלה במחשבים לא מדהים, ושהפרקליטים המכובדים צריכים להתייחס אליה כאל "תלמידת כתה ח' אינטליגנטית". עוכר הדין של AOL מיהר לציין שילדים בכיתה ח' דווקא מבינים מאוד בטכנולוגיה, ופקמן תיקנה את עצמה: "התייחסו אלי כאילו הייתי אמא שלכם". 

המתקפה האווירית בלוב נמשכת, אבל אף אחד לא באמת רוצה לסכן שם חיילים, במיוחד לא טייסים. התמיכה במלחמה הבלתי מוכרזת הזו בציבור קלושה, וסיכון חייו של חייל מערבי יפגע בה עוד יותר, אז מל"טים משחקים בה תפקיד נרחב. לאחרונה הודיע חיל האוויר הבריטי על הצלחה חדשה למל"טים: השמדת סוללת נ"מ לובית. התקפה אווירית על עמדות נ"מ, מטבע הדברים, היא אחת המשימות היותר מסוכנות שטייסים מבצעים. אז זהו, שמעכשיו אין סיבה שהם יבצעו אותן יותר. רובוט מונחה שיושב בבונקר עושה את זה לא פחות טוב, והסיכון הרבה, הרבה יותר נמוך.

פרויקט SETI שילהב בשעתו את דמיונו של העולם: מדובר בערימה ענקית של צלחות לוויין, שמנסות - עד כה ללא הצלחה - לקלוט אותות רדיו מן החלל שעשויים להעיד על קיומם של חיים תבוניים שם בחוץ, כי, אם לצטט את מונטי פייטון, על כדור הארץ אין כאלה בכלל. עכשיו מקפיאים שם את הפעילות, כי הכסף אזל. הממשלה מזמן לא מממנת את הפרויקט, וגם התמיכה מפול אלן - שוב הוא - נפסקה. מחאות נשמעו בקהילת האסטרונומים ובקרב יצורים ירוקים מהמאדים.

נוסטלגיטק: מי שזוכר את הספר המופלא צ'יטי צ'יטי בנג בנג, וצפה גם בסרט, ודאי יאכל את הלב כשישמע שהמכונית המפורסמת עומדת עכשיו למכירה פומבית. מחיר התחלתי: שני מיליון דולר. והיא אפילו לא עפה, לא באמת.

תגיות