אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

בנק ישראל מזעזע את שוק הנדל"ן: מגביל את המשכנתאות בריבית משתנה לשליש

בנק ישראל על הסיכון להתנפחות בועת נדל"ן מקומית: "משברים רבים בעולם נבעו מהקשר הקיים בין התפתחויות בשוק הדיור לבין המערכת הפיננסית"

27.04.2011, 12:59 | תומר זלצר

בנק ישראל מזעזע את שוק המשכנתאות: המפקח על הבנקים דודו זקן הודיע היום (ד') על הגבלת המשכנתאות הניתנות בריבית משתנה לשליש מסך ההלוואה לדיור שמעמיד בנק ללווה. המגבלה חלה על הלוואות חדשות לדיור בכל מסלולי הריבית המשתנה (ובהם מסלול הפריים הפופולרי), שבהן הריבית עשויה להשתנות במהלך תקופה קצרה מחמש שנים.

לכל שאלה תשובה שאלות ותשובות על צעדי בנק ישראל בתחום המשכנתאות איך ישפיעו צעדי בנק ישראל על נוטלי המשכנתאות ומהי המשמעות של נקיטתם - הבנק משיב על שאלות בנושא כתב כלכליסט, 4 תגובותלכתבה המלאה
זקן פירסם טיוטת הנחיה בנושא שתחול על הלוואות שניתן להן אישור עקרוני מיום 5 במאי 2011 ואילך. טיוטת ההנחיה תידון בקרוב בוועדה המייעצת לענייני בנקאות, ולאחר מכן תגובש ההנחיה הסופית.

ההנחיה גם מסדירה חובת גילוי ללקוחות שנטלו בעבר הלוואות לדיור במסלול של ריבית משתנה לא צמודה על בסיס הפריים, כאשר רכיב ההלוואה שנטלו במסלול זה הוא שליש או יותר. מטרת הגילוי להגביר את מודעותם של לווים אלה להשלכות האפשריות של עלייה בשיעור הריבית על גובה ההחזר החודשי שיוטל עליהם, ועל מנת לאפשר להם בחינה מושכלת של סיכון זה ושל האפשרויות למזעורו.

מבנק ישראל נמסר כי "טיוטת ההנחיה פורסמה לנוכח המגמות הנמשכות בשוק הדיור, ובעיקר, ההיקף המשמעותי של ביצועי ההלוואות לדיור בריבית משתנה, הטומנות בחובן סיכון ללווים, וכפועל יוצא למערכת הבנקאית בכללותה. מדובר בסיכון הכרוך באפשרות שהריבית תעלה ותגדיל באופן ניכר את תשלומי המשכנתה החודשיים המוטלים על הלווים, באופן שישליך על יכולתם לפרוע את ההלוואות כסדרן. תרחיש זה מתחדד נוכח הימצאותנו בתקופה בה שיעור הריבית נמצא במגמת עלייה".

בבנק ישראל הוסיפו כי "חלק גדול מהמשברים הפיננסיים שהתרחשו במדינות שונות החלו ממתן אשראי לדיור בתנאים שלא שיקפו את הסיכונים המתפתחים בשוק זה, ובאופן שלא תאם את העלייה המהירה במחירי הדיור. ההוראה החדשה נועדה למנוע התפתחויות מסוג זה לטובת הציבור והמערכת הפיננסית בכללותה".

מאז מחצית 2007 זינקו מחירי הנדל"ן ביותר מ-60%, כשרק בשנה האחרונה נרשמה עלייה דו-ספרתית גבוהה של כ-16%. בשוק המשכנתאות, העליות היו חדות יותר והזינו את המשך התנפחות בועת הנדל"ן. במהלך 2010 העמידו הבנקים משכנתאות בהיקף כ-48 מיליארד שקל – עלייה של כ-35% בהשוואה ל-2009 ועליה של כ-80% בהשוואה ל-2007. במהלך מרץ העמידו הבנקים משכנתאות בכ-4.7 מיליארד שקל – עלייה של כ-23% בהשוואה למרץ 2010 ועלייה של כ-17% לעומת פברואר 2011.

במהלך 2010 הוציא בנק ישראל שלוש הוראות נקודתיות במטרה לצנן את שוק המשכנתאות, ללא הועיל. בפברואר 2010 ייקר בנק ישראל את האשראי הבנקאי לקבוצות רכישה, ביולי 2010 דרש מהבנקים לבצע הפרשה נוספת של 0.75% על משכנתאות במינוף (היחס בין גובה המשכנתה לשווי הנכס) גבוה מ-60% ובאוקטובר 2010 ייקר את האשראי הבנקאי למשכנתאות גדולות במינוף גבוה ובריבית משתנה.

תגיות

32 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

31.
טקבקו עכשיו
רוצים לקנות דירה במחיר שפוי? רוצים לפוצץ את הבועה? כל שינוי מתחיל בדעת הקהל ומודעתו! אם לכל כתבה בנושא יהיו 1000 תגובות העניין ימשיך לתפוס כותרות עד לפיצוץ. ********************************************************** זה קל מאוד, טקבקו כל יום לכתבות הנדל״ן. אל תכתבו סיסמאות. כתבו מלבכם, כתבו על מצבכם. ********************************************************** הכי חשוב: אל תרדו על בעלי הדירות. ״מלחמת ההומלסים והממונפים״ היא מגוחכת, זוגות צעירים נלחמים זה בזה במקום להילחם למטרה משותפת - דיור במחיר שפוי.
קריאה לזוגות הצעירים!  |  30.04.11
29.
למכור דירה ומהר
זהו זה הגיע , הריבית על משכתנאות עלתה ל 5.2% לשנה ( בהנחה והמדד הוא 3% לשנה ובניגוד למה שפורסם כי הייקור יהיה 1%). שאר ההלוואות בשוק עומדות על ממוצע של 6% שנתי 3+3=6 או 6 קבוע (ללא מדד). ייקור כזה של 1.6% לשנה (ממוצע משוקלל)או 40% לריבית ישפיע בצורה משמעותית על מחירי הדירות מכיוון שמשכנתא ממוצעת שעומדת על 800,000 ש"ח והחזר חודשי שכ-4700 ש"ח.בשל העובדה כי המשכורות אינם עולות עם אותו כושר החזר סכום המשכנתא יורד ל -690,000 שח. דהיינו 110,000 ש"ח ממחיר הדירה (מחיר הדירה שנלקח הינו 1.35 מיל') . והנה לכן ירידה של 8.5% ממחירי הדירה בטווח של שנה. אך כולנו יודעים כי הריבית הולכת להתייקר בשיעור של אחוז נוסף במהלך השנה הקרובה (ועדיין תחשב לנמוכה במונחים הסטוריים- 6.5% תרחיש ריאלי). כל הסימנים מראים כי משבר הנדל"ן בישראל יתחיל 2016-2017 ותגרום לירידה של 30% ריאלי במחירי הדירות והנה הגורמים: 1) ריבית בשיעור של 6.5%-7% לשנה בתקופה הנדונה. אי לכך הריבית על המק"מ או פק"מ יהיה 5.5%-5% לשנה, ב1.5% -2% יותר גבוה משכ"ד וללא כאב ראש או סיכון מצד המשקיעים שקנו בשנים אחרונות כ- 100,000 דירות אשר ללא ספק יעמדו למכירה. ריבית "רגילה" שכזאת תשפיע על הביקוש וההיצע גם יחד. 2)עיר הבהד"ים - פינוי של 25,000 -30,000 יחידות דיור באיזור המרכז לטובת ישובים בדרום. 3)הצלחת המשרדים השונים: האוצר והשיכון בשווק קרקעות (הצליחו בעבר עם ההעליה הרוסית). 4)משרד האוצר יטיל מס רכוש על קרקעות שלא בונים עליהם (כפי שהיה עד שנת 2000), דבר שיזרז קבלנים לבנות (לדעתי משרד האוצר לא יטיל את המס האמור עד אשר יציף את השוק בקרקעות) 5) מט"ח - לדעתי השקל לא יחלש בצורה משמעותית מול היורו או הדולר ולכן מחירי הנדל"ן לא יהיו רלוונטיים למשקיעים זרים כפי שהיו בשנים 2004-2006 . לסיכום: כל הסימנים מראים כי נעשים צעדים לצנון השוק מכל הגורמים השונים, אך לצערי פעולות בתחום הנדל"ן והשפעתם באים לידי ביטוי לאחר זמן רב.אך כפי שציינתי בתחילת דברי כל אלה יתרחשו בשנים האמורות 2016-2017 . הדבר היחיד שיציל את ישראל ממשבר נדל"ן בעתיד יהיה פינוי התנחלויות ביהודה ושומרון.
שרון , תל אביב  |  29.04.11
28.
דיור
ממשיכים לחפש את המטבע מתחת לפנס. הידעתם שההכנסות היחידות הפטורות ממס הם ההכנסות משכר דירה (עד לתקרה מסוימת).היום משלמים מס גם אם הפסדת כסף בבורסה בניסיון נואש לשמור על ערכו, וקבלת החזרים כרוכה בביוקרטיה בלתי נסבלת .ניתן להוריד את מחירי הדירות בין לילה , למשל להטיל מס על שכירות ולאסור בחוק על העלאת השכירות מעבר לעלית המדד. כך בעלי הדירות יבדקו מחדש את כדאיות החזקתן ,לדעתי יצאו לשוק אלפי דירות שיעלו את ההיצע .
שלמה , מבשרת  |  29.04.11
לכל התגובות